avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie incetare CIM cu art. 56 lit. h
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie incetare CIM cu art. 56 lit. h

Tatal meu a fost administratorul unui SRL angajat cu CIM. Anul trecut Asociatul unic al SRL s-a gandit sa il schimbe si l-a revocat din funtie la registrul comertului, dupa care i-a facut o decizie de incetare CIM cu art. 56 lit. h din CM, decizie neacceptata de camera de munca, deci CIM al tatlui meu este si azi in vigoare.
A dat in judecata societatea si Tribunalul i-a dat castig de cauza tatalui meu printr-o sentinta executorie. Societatea a facut recurs la curtea de apel, aducand in discutie legea in care SA-urile pot sa-si incheie CIM ale administratorilor daca acestia au fost revocati din functie ( nu mai stiu exact nr. legii).
Si acum bomba, Curtea de apel, dupa 2 infatisari , respinge recursul societatii comerciale, respinge cererea tatalui meu, respinge legea cu SA-urile si accepta desfacerea CIM cu art. 56 lit. h.

Lamuriti-ma si pe mine, de cand un SRL este o autoritate sau organism competent care da avize, autorizatii ori atestate necesare pentru exercitarea profesiei?
De cand iti trebuie un certificat sau o diploma pt a fi administratorul unei societati comerciale, sau un simplu administrator pt ca in fond in CIM la functie scrie ADMINISTRATOR?

Mai poate tatal meu sa faca vreun demers pt a ataca aceasta decizie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:28, 10 Decembrie 2008
Avizul, în cazurile reglementate de lege, are, de regulă, un caracter conform , neîndeplinirea condiţiei obţinerii sale ducând la nulitatea absolută
Printre ocupatiile noi introduse prin Ordinul comun al Ministerului Muncii si al Institutului National de Statistica nr. 170/179 din 2008 pentru completarea Clasificarii ocupatiilor din Romania este si cea de administrator societate comerciala.
Aceasta a fost inclusa in categoria specialistilor cu functii administrative si comerciale, avand codul 241939 si are incidenta numai in situatia reglementata de art. 1961 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale
In ceea ce priveste nivelul de studii, mentionam ca potrivit Instructiunilor din Clasificarea ocupatiilor din Romania, codul 241939 al functiei de administrator societate comerciala indica ca pentru ocuparea acestuia sunt necesare studii superioare.
Este vorba de o conditie obligatorie pentru incheierea contractelor individuale de munca, neindeplinirea ei fiind sanctionata cu nulitatea absoluta – care nu poate fi acoperita si este imprescriptibila
Daca hotarirea este irevocabila nu mai are nici o cale de atac intern#, doar la CEDO, eventual ar fi putut invoca neconstitutionalitatea acestei dispozitii in cadrul procesului
Mentionez ca tatal meu a fost angajat in anul 2003, iar conflictul de munca a inceput in anul 2006, cand nu exista functia de administrator societate commerciala.
In al doilea mesaj ati postat faptul ca anul trecut a fost revocat din functie .... :-/
Exista aceasta functie ... inca de prin anul 1990, de cand a fost adoptata Legea nr.31/1990, dar de abia anul acesta functia de administrator societate comerciala a fost introdusa in COR.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functia de administrator maria2010 maria2010 Buna ziua, un asociat unic poate fi angajat cu CIM in functia de administrator la societatea la care este asociat unic? Ce studii sunt necesare pentru ... (vezi toată discuția)
Angajati srl nicoletastoian11 nicoletastoian11 Buna ziua, In cadrul unui SRL al carui asociat unic este si administrator, acest asociat unic se poate angaja in cadrul propriului SRL? Poate avea si alti ... (vezi toată discuția)
Asociat unic ContSters94059 ContSters94059 potrivit dispozitiilor art 196 indice 1 alin. 3 din L 31/1990 Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui ... (vezi toată discuția)