avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intrebare legata de aplicarea L 76/2002
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intrebare legata de aplicarea L 76/2002

va salut,
va supun atentiei o problema destul de delicata;
lucrez cu contract de munca din 2006 la o societate comerciala, fiind incadrat pe baza legii 76/2002, cea referitoare la stimularea angajatorilor care recruteaza proaspetii absolventi; toate bune si frumoase, salariul in cartea de munca 1,5 x minimul de la acea vreme, doar ca la un moment dat am fost pus sa semnez- alaturi de colegi- un act aditional pentru trecerea la 2 ore/zi, societatea trecand printr-o perioada de criza destul de acuta.
In ceea ce ma priveste, actul respectiv nu a fost trimis la ITM, eu ramanand in continuare cu norma intreaga in cartea de munca. Legea spune totusi foarte clar ca angajatorul este obligat sa mentina raporturile de munca 3 ani de la data incadrarii absolventului, in caz contrar fiind obligat sa restituie statului sumele incasate pentru plata salariului timp de un an + contributiile aferente la asigurari, somaj etc. Ma intreb acum, prevederea in cauza poate fi interpretabila sau se refera strict la mentinerea normei de lucru prevazuta in contractul individual la momentul incheierii ? Nu de alta, dar unii au pus "ramanerea" mea la norma intreaga pe seama unor favoritisme, necunoscand detaliile prevazute de lege.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:37, 9 Decembrie 2008
Legea nu face distinctie in ceea ce priveste timpul de lucru ... ea prevede ca : Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent ....
Prin urmare, angajatorul, pentru a beneficia de subventiile acordate de lege, poate incadra absolvent fie cu norma intreaga , fie cu timp partial.
Asta stiu, eu intrebam daca se poate schimba norma in astia 3 ani in care angajatorul este practic obligat sa mentina raporturile de munca.
Ma gandesc ca e vorba de aceeasi norma de la incadrare. Statul ar iesi in pierdere daca, sa zicem, plateste EL un an salariul unui angajat la 8 ore cu contributiile aferente, iar apoi angajatorul il trece la sfert sau jumatate de norma.
Se poate schimba norma in aceasta perioada ... obligatia vizeaza numai incetarea raporturilor de munca , nu si modificarea c.i.m.
Bun. Ma interesa doar de principiu, eu am discutat cu oamenii si nu se va pune problema in cazul meu. Multumesc

Altfel, se trec in cartea de munca venituri obtinute din activitati independente, altele decat cele salariale ?
Desfasor niste activitati de prestari servicii, platesc impozit la fisc pentru veniturile incasate, etc.
Aceste venituri nu se trec in carnetul de munca, ci numai salariul de incadrare si sporurile acordate la salariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subventie angajare absolventi sonder sonder Buna! Daca am angajat absolventi de profesionala,care nu au mai fost incadrati in munca,pot beneficia de subventie conform legii 76/2002?De ce demersuri am ... (vezi toată discuția)
Primesc de la stat bani daca angajez someri? ministru_ ministru_ Buna ziua! Este adevarat ca daca angajez someri primesc de la stat niste bani? Stie cineva despre ce suma este vorba? Am 2 firme. Doar la una sunt angajat. ... (vezi toată discuția)
Ajutor financiar pt angajator orca orca Buna ziua, Am o situatie interesanta. O absolventa a fost incadrata pe durata nedeterminata in anul 2005. Dupa un an de la angajare - 2006 -, aceasta naste si ... (vezi toată discuția)