Ca discutie generala pot sa va informez ca o persoana, in functie de diagnostic si de gravitatea acestuia va fi sau nu incadrata intr-un grad de handicap mediu, accentuat sau grav de catre o comisie a DGASPC.
Aceasta va beneficia de drepturi , in functie de gradul de handicap, nu numai banesti dar si de altele prevazute de Legea 448/2006 republicata (Sănătate şi recuperare, Educaţie, Prestaţii sociale, Transport, Facilităţi fiscale, Credite, Asistent personal, Locuinţă, Cultură-Sport-Turism, Muncă) - de stabilirea acestora se ocupa Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului de pe linga primaria locala. Aceste drepturi nu au legatura cu pensia (normala sau de invaliditate), sunt tratate separat.
De pensia de invaliditate se ocupa Comisia de expertizare a capacitatii de munca de pe linga casa de pensii, care are alte criterii de evaluare a gradului de handicap decit institutia amintita mai devreme. Oricum mama dv. fiind deja pensionara nu cred ca mai e cazul sa intre in aceasta comisie, de obicei pensiile de invalidiatte sunt mult mai mici decit celelalte tipuri.
In orice caz trebuie sa mergeti personal la aceste doua institutii, sa discutati cu specialistii de acolo, sa prezentati actele medicale ale mamei si sa verificati daca acest diagnostic este recunoscut ca un handicap. Numai cu specialistii acestor institutii puteti sa va lamuriti.