avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical si prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical si prenatal

Buna seara!
Am si eu o dilema: anul trecut in decembrie 2007 mi-am luat 28 zile de concediu medical(04-31-12.2007).In anul 2008 luna iunie am ramas insarcinata fiind nevoita sa imi iau 22 zile de concediu medical(probleme legate de sarcina) dupa care am revenit la munca.Acum in decembrie mai exact pe data de 3 decembrie am intrat iar in concediu medical si as vrea sa raman pana intru in prenatal. Intrebarea mea este: stiu ca beneficiez de 126 de CM dintre care 42 zile obligatoriu dupa nastere, cele 28 de zile din decembrie 2007, se mai calculeaza in luna ianuarie avand in vedere ca intram intr-un an nou sau sunt obligata sa merg la munca din luna ianuarie pana intru legal in prenatal? Mentionez ca sunt angajata la aceasta societate din anul 2005 nebeneficiind ce CM pana la data mentionata. Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra cat mai curand posibil!
Cel mai recent răspuns: Cabinet de Avocat Todorese Doina , Avocat 14:04, 11 Decembrie 2008
La incetarea cauzei care a determinat concediul medical trebuie sa va prezentati la locul de munca si apoi sa luati concediul de maternitate reglementat de lege
Sa inteleg ca nu mai am dreptul la CM? De ce?Eu am 126 zile concediu din care se scad 42 de zile obligatoriu dupa nastere(126-42= 84). Deci eu am dreptul la 84 zile, din care am consumat 28 in dec 2007, 22 in august 2008, si 28 acum in dec fiindca am CM pana la sfarsitul anului(84-28-22-28= 6).In ianuarie 2009 se mai pun la calcul cele 28 de zile din dec 2007, avand in vedere ca CM se socoteste pentru ultimele 12 luni? Daca nu se socotesc, eu ar trebui sa mai beneficiez de 28+6= 34 zile, nu? Va rog sa-mi explicati mai mult.
concediul medical se calculeaza pe ultimile 12 luni, nu la an calendaristic. nu poti depasi 90 de zile pe ultimile 12 luni caci vei intra in verificare la comisia medicala
da se poate iar daca depasesti 90 zile mergi prin comisie asa am facut si eu.
Dupa terminarea concediului medical deci la nasterea copilului intri in prenatal+postnatal iar celelalte 126 zile sunt obligatorii de abia dupa trecerea celor 126 zile faci cerere pentru concediu de crestere a copilului.
Deci ai mai multe posibilitati. Tu alegi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. urmează să intru in concediu de odihnă iar apoi ... diana23ingrid diana23ingrid Bună ziua. Urmează să intru in concediu de odihnă iar apoi aș vrea să intru in cm apoi prenetal. Câte zile de concediu am pe anul 2021? 1,75 * nr de ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal Dedea24 Dedea24 Cand o sa intru in prenatal? am 5 luni si 2 saptamani as vrea sa intru in decembrie pe 26 in prenatal nasc in martie pe 20 ?cele 126 de zile pt concediu ... (vezi toată discuția)
Prenatal tudosaionica tudosaionica sunt insarcinata in 26 de sapt ,am avut concediu medical 87 de zile,am vrut sa intru in prenatal dar medicu de familie a zis ca doar la 7 luni jumate pot intra ... (vezi toată discuția)