avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

prenatal

sunt insarcinata in 26 de sapt ,am avut concediu medical 87 de zile,am vrut sa intru in prenatal dar medicu de familie a zis ca doar la 7 luni jumate pot intra in prenatal,ce pot sa fac sa nu mai merg la munca pana intru in prenatal?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 19:53, 7 Septembrie 2012
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23.
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.

(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Art. 24.
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.

(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.

(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.

(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.


2. - Asadar puteti sa luati mai mult concediu de sarcina, inainte cu 84 de zile de data nasterii (adica 126 - 42 = 84 de zile).
- Vorbiti cu medicul sa tina cont de aceste prevederi legale.

Ca ulterior nasterii copilului sa puteti beneficia de indemnizatie pentru cresterea copu lului , OUG 111 din 2010 prevede si urmatoare posibilitati
Art. 4 din OUG 111 DIN 2010
(1)În calculul celor 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6), considerate lună întreagă.
(2)Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6).
(3)Prin excepţie, se acceptă ca de cel mult 3 ori fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (2).

In ultima instanta solicitati concediu fara plata , dar atentie sa nu depasiti jumatate de luna.
tudosaionica a scris:

sunt insarcinata in 26 de sapt ,am avut concediu medical 87 de zile,am vrut sa intru in prenatal dar medicu de familie a zis ca doar la 7 luni jumate pot intra in prenatal,ce pot sa fac sa nu mai merg la munca pana intru in prenatal?



Daca nasterea se va produce in a 40a saptamana ,ati mai avea 14 saptamani pana atunci.
Concediul de maternitate maxim poate fi acordat cu doar 12 saptamani inainte de nastere(84zile)Deci solutia ar fi sa mai mergeti la serviciu inca 2 saptamani ,dupa care sa solicitati medicului acordarea concediului prenatal.
Din ratiuni de siguranta,pt. ca nasterea se poate produce si la 42 de saptamani si se risca ca sa nu se mai incadreze in cele 42 de zile obligatorii postnatal,medicul de familie poate refuza acordarea cm din saptamana 28 si de regula acorda cm din saptamana 29-30.
2 sapt fara plata nu ma va afecta la indemnizatie?
2 saptamani cfp nu afecteaza pt.indemnizatia de crestere copil,dar mai intai trebuie sa discutati si cu medicul de familie ,el cunoaste situatia sarcinii dvs. Oricum nu este o solutie pe care v-as recomanda-o. ( la concediul fara plata ma refer)
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal crysstyle crysstyle La cate saptamani de sarcina pot intra in concediu prenatal? (vezi toată discuția)
Concedii medicale in timpul sarcinii zaharianmr zaharianmr sunt insarcinata in 28 de saptamani,pana in prezent am avut 44 e zile de c.m,data probabila a nasterii este de 21.02.2013, meicul specialist si cel de fam nu ... (vezi toată discuția)
Lamuriri privind concediul prenatal crengum29 crengum29 Buna dimineata, Va deranjez cu cateva intrebari: 1) La cate luni de sarcina (respectiv saptamani) se poate intra in concediu prenatal? Mentionez faptul ... (vezi toată discuția)