avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Incetare CIM la revenirea din CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Incetare CIM la revenirea din CCC

Buna ziua,
Am o intrebare la care nu gasesc solutia legala. Daca la intoarcerea din concediu crestere copil (2 ani) patronul poate refuza reprimirea angajetei? Si daca nu, ce cai legale sunt pentru a plati aceasta angajata cat mai putin (ca si timp ma refer). Mai este valabil art. 76 din CCMUNN prin care este obligatoriu ca angajata sa fie primita si platita pentru cel putin 6 luni?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: siskoady , utilizator 22:45, 10 Mai 2012
1. CCMN nu mai este valabil de la 01.01.2011 ... iar articolul citat de dvs se referea numai la concedierea pentru necorespundere profesionala , nu si la alte motive de concediere ..

2. Daca ati intrat sub incidenta OUG nr.148/2005, atunci angajatorul va poate concedia imediat dupa revenirea din CCC... situatie in care vi se va acorda un preaviz de minim 20 de zile lucratioare care va vor fi platite de catre angajtor.
Va multumesc pentru raspuns. Dar ce fac daca nu mai intru sub incidenta OUG 148/2005, deoarece copilul a implinit cei 2 ani, si in aceste conditii inceteaza sprijinul primit pe parcursul celor 2 ani. Ce solutii legale are angajatorul de a refuza primirea la vechiul loc de munca?
Multumesc inca odata.
Cand ati intrat in CCC si care a fost durata acestuia? ... OUG nr.111/2010 este aplicabila numai persoanelor ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 01.01.2011.

Foarte multi angajatori invoca criza econominca , in majoritatea situatiilor ...
A fost de 2 ani, dar copilul s-a nascut inainte de 01.01.2011, respectiv pe 06.05.2010. Este adevarat ca multi patroni invoca criza, dar eu nu stiu la ce sa ma astept de la ei , in caz ca nu vor sa ma reprimesca, este legal? Ma voi interesa daca pot beneficia de somaj, am vechime si inainte de a incra in acest CCC, sau pot sa incheie CIM numai prin vointa lor?
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil alesia2010 alesia2010 Buna ziua! Am nascut pe data de 15.12.2010 si pe 15.12.2012 ar trebui sa ma intorc la serviciu. Angajatorul nu vrea sa ma mai primeasca din motive stiute doar ... (vezi toată discuția)
Concediere din cic V1978 V1978 Buna seara! Pot fi concediata dupa intoarcerea din concediu de ingrijire copil pana la 2 ani? Mentionez ca am nascut in 2010 si desi mai am cateva luni din ... (vezi toată discuția)
Redeschidere contract munca mari_br mari_br Buna ziua, pe 09.11.2012 fiul meu implinesti 2 ani si ar trebui sa-mi reincep activitatea.Intre timp magazinul in care lucram s-a desfiintat la 01.09, pe ... (vezi toată discuția)