avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... refuz al unor locatari sa efectueze reparatii la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

refuz al unor locatari sa efectueze reparatii la coloana de termoficare

Buna ziua!

am urmatoarea problema - caloriferele din locuinta noastra nu se incalzesc cum trebuie pe perioada iernii, sunt doar calai. Aceeasi problema o au si vecinii de deasupra noastra de la et. 7 (noi stam la et 6 intr-un bloc cu 9 etaje). cei de dedesubt spun ca nu au pobleme cu incalzirea caloriferelor, prin urmare nu vor sa contribuie la reparatia coloanei, mai mult, nici nu vor sa permita accesul in locuintele lor (ma refer aici in special la cei de la et 5).

Mentionez ca am facut tot ce a tinut de apartamentul nostru - am curatat de 2 ori caloriferele, am inlocuit bucata de conducta care trecea prin casa noastra etc - si tot nimic. Problema din cate am inteles este ceva mai jos.

Vreau un sfat - ce putem face ca la iarna sa avem totusi caldura, mai ales ca acum avem si un bebelus.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:03, 7 Mai 2012
luati decizia in cadrul asociatiei de proprietati/locatari, satbiliti cheltuieilie pe peroaana ,le treceti la intretinere lunar, incepeti efectuarea reparatiilor de pe acum ...
Adresati-va presedintelui asociatiei, comitetului executiv cu o cerere scrisa in doua exemplare (unul din ele - inregistrat de administrator - ramane la dv.) in care sa solicitati inlocuirea coloanei de caldura (si spuneti care coloane nu se incalzesc in timpul iernii).
Iata cateva prevederi care va ajuta din legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:

CAPITOLUL III
Drepturile si obligatiile proprietarilor
...........
Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.
...........
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.

In HG 1588/2007 cu Normele de aplicare ale legii mai sus-mentionate:
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
.............
d) reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietatii comune, in conformitate cu actele normative in vigoare;
multumesc, asa voi face! administratorul da mereu vina pe ceilalti locatari ca nu vor sa faca reparatia, de fapt nici el nu prea are chef.
Administratorul este un angajat al asociatiei si el nu trebuie sa vrea nimic. El trebuie sa puna in aplicare decizia comitetului executiv, a presedintelui asociatiei. Acestia poarta raspunderea...si la urma-urmei, daca ei nu se ocupa de rezolvarea acestei probleme, impreuna cu proprietarii care sufera acelasi prejudiciu, puteti sa chemati asociatia de proprietari in judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata asociatie cor_mariana cor_mariana buna seara am rugamintea daca ma puteti ajuta referitor la urmatoarea situatie: pe timp de iarna in apartament sant max 12-15 grade; cu toate acestea ... (vezi toată discuția)
Probleme cu impartirea caldurii pe apartamente din cauza unei doamne administratoare care nu respecta legea Ciofu01 Ciofu01 In blocul in care locuiesc eu mai bine de jumatate din apartamente au schimbate caloriferele. Eu nu am reusit sa imi schimb caloriferele iar blocul nu are ... (vezi toată discuția)
Coloane incalzire colmatate, refuz acces pentru schimbarea lor ursulina ursulina Bună seara! Poate să mă îndrume cineva în legătură cu refuzul unui locatar de a permite accesul în apartament pentru schimbarea coloanelor de ... (vezi toată discuția)