avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... de cate zile libere beneficiaza tatal la nasterea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

de cate zile libere beneficiaza tatal la nasterea copilului

Buna ziua!

Imi puteti spune , va rog, de cate zile libere beneficiaza tatal, daca copilul s-a nascut dupa 01.04.2012 ?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: anymaryh , utilizator 19:18, 7 Mai 2012
imi cer scuze ca tot insist cu intrebari, dar inca mai am neclaritati:

-in baza carui art suspend activitatea tatalui pentru 1 luna din ccc ? pentru inregistrarea in revisal (art 51 - 1 a codul muncii) ?

- acest concediu de 1 luna poate fi luat oricand in intervalul celor 2 ani ?
art.51 alin.1 lit.a C.mun. - contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
.....


Concediul CCC de o luna poate fi luat in toata perioada pentru care s-a optat... reiau textul de lege:
Art. 4^1. -(1) in aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
.......
si in cazul mamei, care este procedura de suspendare pentru ccc? suspend cim de la inceput pentru o perioada de 2 ani ?

iar cand solicita tatal ccc pentru cel putin 1 luna, cum procedez in revisal cu suspendarea mamei ? decizie reluare activitate, dar in acest caz in revisal data incetare nu mai este acceasi cu data sfarsit

dupa ce termina tata ccc, la mama intocmesc iar decizie suspendate activitate ccc pana la implinirea a 2 ani a copilului ?
@ anymaryh

1. Se suspenda c.i.m. in baza art.51 alin.1 lit.a C.mun. pe perioada solicitata de catre salariata , pe baza cererii acesteia la care ataseaza copia certificatului de nastere.

2. Daca mama intra in CCC si apoi tatal ... mama are optiunea de a solicita CFP sau de a se reintoarce la munca .. in functie de optiunea aleasa , actionati in consecinta ... c.i.m. poate ramane suspendat ca urmare a CFP sau poate inceta suspendarea si se reia activitatea, urmand ca dupa o luna sa se reia procedura suspendarii ...
multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului - tata cfilip20 cfilip20 Buna ziua. Din Art. 11 OUG 111/2010 am inteles ca tata are dreptul la o luna de CCC, nu este obligatoriu, dar chiar daca nu isi ia aceasta luna de concediu, ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Danyella_tm Danyella_tm Buna ziua, O persoana aflata in concediu crestere copil are contractul suspendat pana la data de 26.09.2015 ( data la care copilul implineste 2 ani ). In ... (vezi toată discuția)
Concediu creștere copil Tedan Tedan Buna ziua, In cazul in care am optat pt un an concediu de creștere a copilului, pt a primi stimulentul de insertie cu cât timp înainte de împlinirea ... (vezi toată discuția)