avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere

Am instituit poprire cu nume de intretinere pe salariul unui salariat, insa am urmatoarea nelamurire: copilul este clasa a- XII-a, daca nu continua studiile pana la ce data tb. platita pensia de intretinere sau daca continua studiile dar face dovada in luna octombrie cand incep cursurile universitare, in perioada de la terminarea liceului si inceperea studiilor superioare beneficiaza de pensie?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: br_nicku , utilizator 23:42, 8 Mai 2012
NCC Art. 499 Obligatia de intretinere:
"....
(3) Parintii sunt obligati sa il intretina pe copilul devenit major , daca se afla in continuarea studiilor , pina la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.
(4) In caz de neintelegere, intinderea obligatiei de intretinere , felul si modalitatile executarii , precum si contributia fiecaruia dintre parinti se stabilesc de instanta de tutela pe baza raportului de ancheta psihosociala."


In calitatea dv. de tert poprit aveti obligatia sa respectati intocmai hotararea judecatoreasca. De regula in aceasta scrie ca pensia este datorata "pina la majoratul minorului", deci este clar ca in clipa in care a devenit major nu mai beneficiaza de acea hotarare si trebuie sa inainteze in nume propriu o actiune pentru stabilirea pensiei de intretinere dincolo de majorat , actiune in care va demonstra starea de nevoie sau ma rog continuarea studiilor ...
Pentru a evita totusi discutii inutile faceti din timp o adresa creditorului prin care ii aduceti la cunostinta ca incepind cu data ...... daca nu apare o alta hotarare judecatoreasca de stabilire a pensiei de intretinre dv. nu veti mai avea dreptul sa popriti si sa virati nici o suma de bani.
Depinde de situatia efectiva:
1.-daca hotararea in temeiul careia instanta a dispus poprirea venitului stabileste obligarea la plata pensiei de intretinere pana la varsta majoratului, atunci la implinirea varstei de 18 ani, obligatia de plata inceteaza de drept si prin urmare nu mai exista un titlu in baza caruia sa popriti venitul,
2.-daca insa hotararea in temeiul careia instanta a dispus poprirea venitului stabileste obligarea la plata pensiei de intretinere in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor , (este situatia elevilor care sunt in clasa a XII-a insa au 19 ani de exemplu), si prin urmare hotararea stabileste plata pensiei de intretinere pana la terminarea studiilor, insa nu mai tarziu de 26 de ani, atunci aveti obligatia sa popriti in continuare venitul debitorului, pana la o noua hotarare de sistare a pensiei de intretinere, sistare care va fi promovata de catre debitor in situatia in care majorul nu va mai continua studiile la o facultate.
Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Societatea a sistat pensia de intretinere la implinirea varstei de 18 ani. Fiica salariatului nostru a adus o sentinta civila emisa de Judecatorie prin care s-a hotarat ca paratul(salariatul ) sa plateasca pensia lunara de intretinere pana la terminarea studiilor de catre reclamanta, dar nu mai mult de implinirea de catre aceasta a varstei de 26 ani. Reclamanta termina liceul anul acesta' fiind clasa a- XII-a.
Ceea ce imi este neclar este daca societatea are obligatia de a retine in continuare pensia de intretinere dupa absolvirea liceului (luna iunie/iulie) pana incep cursurile universitare(octombrie) si atunci daca se face dovada ca majorul continua studiile se va continua poprirea iar in caz contrar se va sista poprirea infiintata sau dupa terminarea liceului se va sista pensia urmand ca la inceperea studiilor universitare parata sa aduca o noua hotarare si sa se reia plata pensiei de intretinere.
Ce nu intelegeti dv. este ca Tertul Poprit nu judeca, nu emite interpretari proprii asupra unui titlu executoriu. Acesta, tertul poprit , are obligatia sa execute intocmai (altfel e sanctionat de lege) hot. judecatoreasca pina cind apare alta care sa o modifice pe cea in curs sau inceteaza de drept (depasirea virstei de 26 de ani).
Dv. veti popri in continuare acea pensie atita vreme cit hotararea este in vigoare, iar daca debitorul are ceva neclaritati se va adresa justitiei pentru incetarea platii pensiei. Nu aveti dreptul sa cereti dovezi , acestea se produc la instanta si instanta va dispune continuarea sau incetarea platii.
Pe scurt dv. sunteti un simplu executant nu un decident.
Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2012
br_nicku, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se acorda pensia alimentara a copilului dupa 18 ani daca acesta este inca elev carro carro Copilul meu implineste luna acesta 18 ani si este inca elev , trece in clasa XII. Mai are un an de liceu si apoi, sper sa merga la facultate. Primeste pensie ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara blueeyes56 blueeyes56 Am nepoata care in septembrie incepe clasa a XII.a.iar in octombrie implineste 18 ani..as vrea sa stiu daca pensia va fi platita pe toata durata clasei a XII? (vezi toată discuția)
Pensie copil major jully3tt3 jully3tt3 Buna ziua! Platesc pensie alimentara pentru un copil care implineste luna aceasta 18 ani si este in clasa a-xl-a la liceu si intrebarea mea este daca trebuie ... (vezi toată discuția)