avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptare tacita a succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptare tacita a succesiunii

Buna ziua.

Va rog sa ma ajutati in lamurirea unui caz in care se pune problema valabilitatii acceptarii tacite a mostenirii.

Sunt doi frati si o sora care detin impreuna o casa la tara cu terenul aferent, terenuri agricole si terenuri forestiere. Unul dintre cei doi frati renunta la partea lui de mostenire in favoarea sorei lor care este oarba din nastere. Acest frate are cinci urmasi, celalalt frate un singur urmas, sora nu are urmasi. Toti fratii decedeaza, ultima fiind sora lor. Nepotul singur la parinti primeste de la mama sa toate drepturile de succesiune ale ei dupa decesul tatalui lui, deces care intervine inaintea celui al sorei si dupa cel al fratelui renuntator cu cinci urmasi. Astfel ca, dupa decesul sorei oarbe a celor doi frati-matusa celor sase nepoti, nepotul singur la parinti si cei cinci frati devin virtuali mostenitori ai partii din bunuri care au apartinut matusii lor. Pentru a fi luati calcul la impartirea masei succesorale trebuie ca toti nepotii sa faca dovada acceptarii mostenirii in termenul de sase luni de la decesul matusii, asa cum prevede legea pentru acceptarea expresa a mostenirii. Nepotul singur la parinti face o declaratie de acceptare in termenul de sase luni. Ceilalti nepoti nu fac aceasta declaratie de acceptare. Nepotul care a acceptat prin declaratie, deschide o actiune in instanta pentru dezbaterea mostenirii. Cei cinci nepoti care sunt frati, au insa in ingrijire, prin intermediul unuia dintre frati, o parcela de teren de la matusa lor, inca din timpul vietii matusii, cu peste cincisprezece ani inainte de decsul ei. Intre matusa si acesti nepoti nu exista niciun inscris prin care sa se consfinteasca aceasta atribuire, dar acel lot este lucrat ca si cand ar fi in proprietatea fratilor, de-a lungul anilor. Aceasta situatie corespunde cu acceptarea tacita a mostenirii? Se invoca de catre reclamant dovedirea cu inscrisuri a acestei acceptari-cu plata impozitului. Dar defuncta era in stare de handicap sever avand cecitate totala, fiind scutita de plata impozitului. Trebuia totusi platit impozitul pe acest teren de catre frati? Este un impediment faptul ca matusa si fratele ei detineau in comun bunurile, astfel ca acea parcela era in indiviziune? Cum s-ar putea face in acest caz dovada acceptarii tacite a mostenirii?
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2012
ion.escu, utilizator
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 20:12, 7 Mai 2012
ion.escu a scris:

Nepotul singur la parinti face o declaratie de acceptare in termenul de sase luni. Ceilalti nepoti nu fac aceasta declaratie de acceptare. Nepotul care a acceptat prin declaratie, deschide o actiune in instanta pentru dezbaterea mostenirii. Cei cinci nepoti care sunt frati, au insa in ingrijire, prin intermediul unuia dintre frati, o parcela de teren de la matusa lor, inca din timpul vietii matusii, cu peste cincisprezece ani inainte de decsul ei. Intre matusa si acesti nepoti nu exista niciun inscris prin care sa se consfinteasca aceasta atribuire, dar acel lot este lucrat ca si cand ar fi in proprietatea fratilor, de-a lungul anilor. Aceasta situatie corespunde cu acceptarea tacita a mostenirii?


Raspunsul meu ar fi NU.

Actele de acceptare tacita trebuie sa releve, fara echivoc, faptul ca succesibilul care le-a savarsit a actionat in virtutea calitatii de mostenitor. Or, in speta de mai sus, nu prea e cazul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenirea unui cuplu fără copii. Îi pot moșteni în calitate de nepoată, dacă doar eu am îngrijit-o pe mătușa? niko79 niko79 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarea intrebare. Am avut o matusa si sotul ei, care nu au avut copii si care au decedat acum 15 ani, ei ... (vezi toată discuția)
Rol agricol (fiscal) la primarie dgmaster dgmaster Am rugamintea sa ma lamuriti in legatura cu caracterul rolului din registrul agricol al primariei. Faptul ca bunurile imobile sunt inscrise in registrul ... (vezi toată discuția)
Succesiune silvia ivan silvia ivan As dori, va rog, o parere la urmatorul subiect: matusa mea a murit acum 9 ani, in viata mai sunt o sora si un frate.Sora este cea care a avut grija de ea ... (vezi toată discuția)