avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... denuntarea calomnioasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

denuntarea calomnioasa

Buna ziua! Acum circa 1 an de zile am fost victima unei plangeri penale calomnioase, de violare de domiciliu, din partea fostei sotii. Plangerea a fost facuta in cursul procesului de reincredintare minori pe care il demarasem. In cadrul procesului, la interogatoriul la care am fost supus de avocatul ei, am fost intrebat daca am cunostinta ca sunt cercetat penal. Intrebarea a fost acceptata de instanta si a trebuit sa raspund, intrebarea si raspunsul ramand ca proba la dosar. In final am pierdut procesul.
Revenind la plangerea de violare de domiciliu, ulterior, in urma anchetarii martorilor s-a dovedit nevinovatia mea si mi s-a comunicat NUP-ul (cam in 6 luni de la plangere).
Am facut la randul meu o plangere de denuntare calomnioasa (aceasta fiind a 3a plangere de aceasta natura care mi-a fost facuta in timpul procesului) dar, se pare ca nu am vreo sansa ca persoana calomniatoare sa fie trasa la raspundere (raspunsul Politiei cu concursul Procurorului). Motivatia ar fi ca, desi CP pedepseste aceasta intentie, "practica judiciara impune existenta unui prejudiciu juridic" adica, mai exact, ar fi trebuit intai sa fiu pedepsit penal pe nedrept si apoi sa-mi dovedesc nevinovatia, abia in aceasta faza avand dreptul de a ma plange de ceva.
Dat fiind ca plangerea a fost clar tendetioasa (martorii au contrazis flagrant acuzatiile) si a avut un mobil evident (influentarea deciziei instantei), consider ca pierderea procesului de reincredintare se poate datora si acestei plangeri.
Ce parere aveti? Pot ataca cu sanse o decizie NUP a Parchetului la plangerea mea de denuntare calomnioasa?
Multumesc!
Daca mai sunteti in termen formulati plangere la procurorul ierarhic.
Ideea unei plangeri pe denuntare calonmioasa este sa se demonstreze reaua credinta a celor care au depus plangerea pe care o considerati mincinoasa.
Se poate, si au fost castigate astfel de procese.
Va ofer si un link aici, ca sa vedeti cam care a fost traseul unui astfel de dosar.

[ link extern ] /
multumesc! sunt inca in termen; nu am primit inca redactarea NUPului ci stiu doar recomandarea Politiei data dupa analiza impreuna cu procurorul. La primire desigur ca as dori sa il atac.
probabil ca se va solutiona plangerea , revenind insa la reincredintate minor, rezulta din hotararea de reincredintare ca nu vi s-a dat copilulpentru ca sunteti culpabil de fapte penala? alltfel nu cred ca ajungeti la o intelegere cu sotia dvs., va trebui potrivit noului cod sa stabiliti o custodie comuna si un program de vizitare a copilului, dac va doriti ca lucrurile sa mearga sa zicem normal in relatia cu acesta...
hm! Desigur ca nu apare acest aspect in redactarea hotararii, dna judecator avnd grija sa constate doar ca nu s-au modificat relevant si negativ conditiile de crestere de catre mama a copilului fata de momentul in care i-a fost incredintat la divort. Realitatea clara este ca martorii prezenti la incidentul asa zisei violari de domiciliu au infirmat plangerea ei si au sustinut declaratia mea ca fiind cea reala. Cred ca acest aspect ar fi fost deja suficient sa deschid o contraactiune. Mai mult, am aratat si ca s-a folosit de acesta actiune in procesul de reincredintare, in mod evident aceasta fiind parte din strategia ei de aparare. Firesc, daca tot dorea sa foloseasca, era sa astepote macar declansarea urmaririi penale daca nu chiar si o eventuala condamnare irevocabila. In rest..ce sa zic? Traiasca subiectivismul dnelor judecator!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere denuntare calomnioasa popmari popmari Buna ziua Va rog frumos daca ma puteti ajuta la o speta:- in aprilie 2010 a fost depusa impotriva mea o plangere penala pentru distrugere, tulburare de ... (vezi toată discuția)
Calomnie Nicdor Nicdor La ce instituție trebuie să mă adresezpentru plangere( penal sau civil?)împotriva vecinilor care au sunat-beți- la 112 acuzandu-mă de tentativă de ... (vezi toată discuția)
Infractiune de santaj ?! xuser xuser Pe scurt, cineva cu care am probleme ma ameninta sa imi retrag plangere, ca altfel imi da o bataie buna, si mai aduce si martori mincinosi ca sa imi ... (vezi toată discuția)