avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... neglijenta sau violare de corespondenta email?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

neglijenta sau violare de corespondenta email?

Buna ziua! Sunt proprietarul unui laptop (hardware si software) in baza facturii pe care o detin. Laptopul respectiv a fost imprumutat unei alte persoane care si-a setat pe el un acces direct prin Mozilla la emailul ei de serviciu. La inapoiere, nu s-a delogat (sign-out) accesarea simpla a clientului de email ducand direct la contul de email respectiv. Acum sunt acuzat de acea persoana (si nu de firma care detine sistemul informatic) de penetrare ilegala a sistemului, acuzatie preluata de DIICOT, acestia deschizand o urmarire penala impotriva mea (art 42 alineat 3 din CP). Le-am pus la dispozitie celor de la DIICOT studiul dlui dr Maxim Dobrinoiu pe tema, din 2006, dar nu par interesati. Plangerea mi-a fost facuta in oct 2010, urmarirea declansata in oct 2011, dar si in acest moment stau..agatat si nu se face nici un pas: nici inainte catre Instanta si nici inapoi catre NUP. Din punctul meu de vedere este o neglijenta crasa a utilizatorului, care nu a facut demersurile minime de a se proteja prin delogare. Ce as putea sa fac? Multumesc
Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2012
ContSters249161, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters249161 , utilizator 17:41, 16 Mai 2012
Solicitati procurorului sa va comunice stadiul lucrarilor din dosar iar daca raspunsul va fi, si din pacate cel mai probabil asa va fi , "dosarul se afla in studiu/in cercetare/etc.", puteti sa va adresati procurorului ierarhic cu o solicitare de solutionare mai rapida a dosarului dumneavoastra. Uneori functioneaza.
Este destul de greu sa dovediti faptul ca persoana careia i-ati imprumutat laptopul nu s-a delogat si ca nu ati accesat dvs. e-mailul sau.
S-ar putea interpreta chiar si faptul ca dvs. , in mod intentionat, ati facut astfel setarile, tocmai pentru a putea patrunde fara drept in e-mail...
Eu cred ca orice interpretare s-ar da situatiei, fara dovezi certe nu veti putea fi trimis in judecata.
Totusi, ma gandesc la faptul ca , daca aveati asemenea setari, si cealalta parte , la momentul accesarii e-mailului ar fi putut patrunde in e-mailul dvs. Iar asta pentru ca dvs. ati fost ultima persoana care a accesat e-mailul...nu este logic asa? Sa se deschida ultima adresa accesata?
Nu mai stiu precis , daca aceasta setare se manifesta in acest fel.
Poate culpa apartine ambelor parti, si atunci , ar trebui sa se tina cont de acest aspect...

Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
trebuie avut in vedere motivul pentru care s-a transmis laptopul in folosinta celeilalte persoane si motivul pentru care aceasta la inapoiere nu si-a sters toate lucrarile ce pot fi considerate strict personale. de vreme ce mi s-a remis in proprietate, evident este ca sunt indreptatit sa folosesc in intregime programul calculatorului . nu stiu insa natura activitatii profesionale sau personale in care a fost intrebuintat acest calculator atat de catre dvs. dar si de celalata persoana.
Multumesc! eu nu am cum face aceste setari intrucat user name-ul si parola sunt setate de IT-stul companiei. Angajatul care are la dispozitie aceasta casuta de mail se poate loga prin user si parola de pe orice terminal. Desigur, e o cerinta minimala de protectie ca sa nu se comuninice altcuiva acest user si pass, cu atat mai mult e necesara o delogare atunci cand se utilizeaza casuta de email de pe alt terminal decat cel aflat la dispozitia exclusiva a posesorului. E ca si cum am merge la un i-caffe si am intra pe contul nostru de yahoo-mail (cu user si pass) dar nu am mai deloga. Urmatorul utilizator care va deschide yahoo-mail va avea acces imediat la contul dvoastra fara a fi nevoit sa va stie parola. In cazul Outlook Expres sau Moziila Thunderbird, acestea ofera o usurinta si mai mare daca sunt facute setarile de user si password in asa fel incat atunci cand se deschid sa se duca automat la contul respectiv de email fara a mai fi nevoie de o logare specifica. Dar si ptr asta este nevoie ca acel utilizator sa foloseasca sistemele de securitate ale companiei (user, pasword, adrese servere). Una peste alta..nu inteleg de ce eu trebuie sa-mi dovedesc eu nevinovatia in loc ca ei sa demonstreze indubitabil vinovatia!!!!
ciobanu mihail nelu a scris:

trebuie avut in vedere motivul pentru care s-a transmis laptopul in folosinta celeilalte persoane si motivul pentru care aceasta la inapoiere nu si-a sters toate lucrarile ce pot fi considerate strict personale. de vreme ce mi s-a remis in proprietate, evident este ca sunt indreptatit sa folosesc in intregime programul calculatorului . nu stiu insa natura activitatii profesionale sau personale in care a fost intrebuintat acest calculator atat de catre dvs. dar si de celalata persoana.


E simplu. sunt divortat si am cumparat laptopul ptr fiica mea minora. desigur am pastrat factura si cert garantie. Mama si-a setat contul de email de serviciu pe acest calculator ptr a avea posibilitatea sa-l accesesze de acasa. Fiica mea a primit un laptop nou, mai mare si mi l-a returnat pe cel vechi. Incercand sa-l..curatz, am descoperit aceasta legare on-line. Mama mi-a facut plangere. Repet, plangerea a fost facuta in nume personal, desi contul de email apartine firmei la care lucra, acestia neconstituindu-se in parte vatamata intrucat, desigur, nu au constatat un atac informatic ci doar logari firesti de pe un alt terminal. Desi am fost indicat in plangere ca unic suspect (fiind imediat chemat la IGP ptr declaratii), DIICOT a declansat chipurile o urmarire penala in rem, individualizand-o asupra mea la 1 an dupa plangere si in urma demersurilor mele de urgentare a cercetarilor. As vrea sa va intreb (ptr ca se pare catre asta ma indrept, procurorul neavand o intentie clara de a ma da in judecata) care e perioada de prescriere relativ la art42/alin3 CP, si de cand se considera ca aceasta perioada de prescriere a inceput sa curga?

Alte discuții în legătură

Santaj informatic/date furate/imi cere bani DoruD DoruD Buna ziua Am primit un mail (in folderul Spam) de la un individ care sustine ca a instalat un malware pe un site pentru adulti , ca eu am accesat situl si el ... (vezi toată discuția)
Problema urgenta pentru admini sau moderatori uwritetherules uwritetherules buna seara. am o problema. in urma cu ceva timp m-am inregistrat aici cu un alt user pe alt e-mail. am incercat sa ma loghez dar nu mai tin minte parola ... (vezi toată discuția)
Violarea secretului corespondentei electronice? deatacitta deatacitta buna, am intampinat de curand o problema cel putin uimitoare daca nu ciudata.cerand ajutorul unui prieten francez pentru a reinstala windowsul pe computerul ... (vezi toată discuția)