Buna ziua.
Vin la dumneavoastra cu urmatoarea problema pentru a-mi oferi solutii legale:
La data de 07.05.2012 am primit o instiintare de la un domn avocat ce reprezinta firma de asigurari [editat] ce ma instiinta ca un am respectat contractul prin care deveneam agent de asigurari, sunt bun de plata cu suma de 10000 lei.
Acesta ma informeaza ca la data de 03.09.2008 a avut loc un eveniment rutier ocazie cu care titularul unei asigurari emise de mine la data de 29.08.2008 s-a folosit de ea. Banii primiti de la clientul caruia i-am intocmit RCA-ul insa au fost depusi la data de 05.09.2008 la sediul central ar societatii de asigurari.
Problema este ca nu am depus banii in 72 de ore asa cum este precizat in contract, iar in acest timp a avut loc evenimentul rutier si din aceasta cauza eu trebuie sa platesc contravaloarea reparatieai auto avariat.
In acest caz se poate aplica Prescripţia dreptului de a cere executarea silită conform art 405 din Cod proc. civila? avand in vedere ca au tercut 4 ani de la data constatarii faptei pana la data instiintarii..
Ce ma sfatuiti sa fac in continuare avand in vedere faptul ca nu mi se pare corect ca Firma de asigurari sa incaseze banii de pe RCA si tot pe mine sa ma puna sa platesc contravaloarea reparatiei auto, in calitate de agent de asigurari.
Termenul de prescriptie curge de la data de la care s-a efectuat plata de catre asigurator, insa inainte de orice, verificati intreg continutul contractului de agent si apoi ganditi-va ce sa faceti.
Dvs., daca nu ati depus baNII la timp, trebuie sa platiti, eventual, niste penalizari si, paguba, doar daca s-a dovedit ca dvs. ati incheiat asigurarea dupa producerea accidentului ( vorbim deja de penal) si ati prejudiciat in acest fel societatea de asdigurari, care a fost nevoita sa plateasca despagubirea in baza conbtractului pe care l-ati incheiat dvs.
In orice alte imprejurari, va fi greu pentru Asigurator sa dovedeasca legatura de cauzalitate dintre fapta dvs, de a nu depune banii la timp si producerea accidentului creator de pagube.
Am inteles. Documentandu-ma mai bine am aflat (de la tatal meu, el fiind persoana in cauza) ca un anumit reprezentant al societatii de asigurari, venea si colecta banii incasati si politele RCA intocmite de agenti iar apoi le calcula pe loc comisionul, iar acesta la randul sau trebuia sa predea banii la sediul Central. Ina alte cuvinte banii treceau prin doua maini ca sa ajunga la destinatie. Banuiesc ca cel care preda banii si documentele la sediul central ii dadea pe semnatura si este raspunderea lui daca i-a dat mai tarziu decat termenul prevazut in contract.
in orice caz am sa citesc foarte bine contractul. Iar dupa aceea vin cu noi specificari