avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chemare in judecata pentru neplata datorii catre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chemare in judecata pentru neplata datorii catre Asociatia de Proprietari

Buna ziua,

Parintii mei sunt chemati in instanta in aceasta luna de catre Asociatia de Proprietari pentru neplata datoriilor acumulate din anul 2008 si pana in prezent (7554 lei + 2661 lei majorari intarziere). Au primit si ei o copie a dosarului care a fost inregistrat la Judecatorie in care scrie ca proprietarul (tata) a refuzat sistematic sa plateasca si ca Asociatia doreste ca paratul sa fie obligat deasemeni si la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de proces. Nu mi se pare corecta exprimarea de a fi refuzat sa plateasca deoarece ei nu au avut cu ce plati si de fiecare daca au mentionat acest lucru si nu ca refuza din rea vointa. Amandoi sunt infirmi si veniturile sunt foarte mici (ajutoare pentru persoane cu handicap). As dori daca imi puteti spune ce se intampla intr-un astfel de proces, la ce sa se astepte, cum sa procedeze? Este posibil sa le puna sechestru pe casa pentru aceasta suma? Este normal sa suporte ei toate cheltuielile de judecata?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: nectarya , utilizator 12:41, 8 Mai 2012
Ceea ce se inscrie intr-o cerere de chemare in judecata va fi dezbatut in fata instantei. In intampinare puteti preciza ca nu este vorba de un motiv de refuz, instanta va analiza si va dispune in consecinta.
Instanta poate dispune ca plata cheltuielor de judecata sa fie facuta de parat, intrucat el este partea care a generat actiunea. Art. 274 Cod procedura civila prevede ca "partea care cade in pretentii va fi obligata, la cerere, sa plateasca cheltuielile de judecata".
In prima faza formulati intampinare la cererea de chemare in judecata. Este prematur sa vorbim de o solutie pe care o va da instanta. In cazul in care asociatia de proprietari castiga, exista probabilitatea executarii silite a apartamentului.
~ Conținut șters la cerere ~
Obiectul actiunii promovate in instanta de catre asociatia de proprietari o constituie acumularea de restante la plata cotelor individuale de intretinere
Exista posibilitatea ca proprietarii apartamentului sa incheie angajament de plata ,cu clauze ferme negociate si asumate reciproc cu reprezentantii asociatiei de proprietari,angajament care sa fie depus la instanta,mcare astfel poate dispune suspendarea judecatii cauzei
De regula,in astfel de actiuni,daca au fost depuse la dosar documente care atesta temeinicia cererii,care dovedesc corecta impunere de sume ,se finalizeaza cu hotarare favorabila asociatiei de proprietari,care cu scopul recuperarii debitului acumulat poate demara inclusiv procedura de executare silita a debitorului,respectiv asupra apartamentului acestuia
Deci exista posibilitatea chiar si pentru aceasta suma sa fie executati silit? Pana in ce moment ar mai avea dreptul de exemplu sa vanda apartamentul, sa-si cumpere un apartament mai mic si cu diferenta sa-si plateasca datoria? Ar exista posibilitatea in instanta de judecata sa isi ia angajamentul de a plati o anumita suma lunar sau trebuie platita obligatoriu suma integral?
Teoretic ,in situatia in care debitorul a fost actionat in instanta,asociatia de proprietari daca cunoaste si aplica unitar normele in domeniu s-a asigurat impotriva instrainarii imobilului,astfel incat pana la achitarea totala a debitului acesta sa nu poata face obiectul unei tranzactii
Exista posibilitatea incheierii de angajament ferm ,prin care intr-un termen de comun acord stabilit ,proprietarii debitori sa isi achite debitul acumulat fata de asociatia de proprietari
Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2012
ynocentta, utilizator

Alte discuții în legătură

Restanță la întreținere Monycadaniela Monycadaniela Bună. Am si eu o intrebare:pe data de 28 august 2017, părinții mei sunt chemați in instanță pentru o datorie de 1300 ron neplătită la întreținere. ... (vezi toată discuția)
Restante, proces belvedere belvedere buna ziua As mai avea 9 rate la primarie pt a termina de achitat apartamentul.Am acumulat datorii de 3500 lei la caldura ,gaze ,intretinere.Asociatia de ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari - restante intretinere mihluk mihluk Am avut un chirias care nu a platit intretinerea de mai multa vreme si am ramas cu un debit substantial, fara posibilitatea recuperarii de la fostul chirias. ... (vezi toată discuția)