avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante, proces
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante, proces

buna ziua
As mai avea 9 rate la primarie pt a termina de achitat apartamentul.Am acumulat datorii de 3500 lei la caldura ,gaze ,intretinere.Asociatia de proprietari ma dat in judecata.Ce ar fi de facut pentru a nu pierde apartamentul?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:47, 11 August 2013
Incercati sa obtineti in instanta plata esalonata a datoriei la intretinere.
Daca nu veti plati de bunavoie debitul, se va ajunge la executarea silita.
Oricum, pana la valoarea de 10.000 de lei a unei creante, nu se trece la executarea imobiliara (vanzarea imobilului Dvs.) decat dupa ce un executor nu face tot posibilul sa recupereze debitul prin poprire sau executare mobiliara.
Daca sunteti angajat, vi se va pune poprire pe salariu.
Legea 230/2007 Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.


Cred ca cel mai bine este sa achitati datoria, nu sa asteptati sa se stranga 10.000 lei, sau sa va faca poprire.
Puteti pierde apartamentul cu zambetul pe buze, nu intereseaza pe nimeni ca mai aveti o rata sau o suta de rate, datoriile la cotele de intretinere sun la fel de importante precum rata la casa!!
Incercati sa negociati cu asociatia de proprietari incheierea de angajament ferm de plata a debitului acumulat
belvedere a scris:
Am acumulat datorii de 3500 lei la caldura ,gaze ,intretinere.Asociatia de proprietari ma dat in judecata.Ce ar fi de facut...?

Pentru ca asociatia a introdus actiune in instanta, este bine sa va prezentati la primul termen si apoi la fiecare termen, in fata judecatorului.
Chiar inainte de primul termen mergeti la asociatie si platiti o suma cat puteti de mare, cel putin peste cotele ultimei luni, in asa fel ca pe lista urmatoare sa se vada o scadere, o suma totala mai mica decat luna anterioara.
Prezentati judecatorului chitanta (copie) de plata la asociatie si solicitati amanarea procesului, acordarea unui termen mai mare... angajandu-va ca o sa achitati in lunile urmatoare restantele la intretinere.
Platiti luna de luna, asa cum spuneam, mai mult decat luna curenta si treptat debitul o sa scada, mai obtineti cateva termene in instanta...


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Încãlcarea unui ordin judecãtoresc CiprianBirtea CiprianBirtea Am fost dat în judecată de Asociaţia de Proprietari, a câştigat asociaţia, iar în hotărârea judecătorească scrie că trebuie să achit 22.119 RON, ... (vezi toată discuția)
Neplata intretinerii gavrilacami gavrilacami Buna seara.Ne -a dat in judecata pt.neplata intretineri am datorie de 4300 ron la un ap.de 2 cam. Apartamentul este pe numele soacrei care locuieste in ... (vezi toată discuția)
Pe cine sa dam in judecata? Cristian Cucu Cristian Cucu Buna seara.Fac parte din comitetul al unui bloc din Bucuresti.De 3 ani a decedat o vecina din bloc iar cotele la intretinere nu au mai fost achitate de acest ... (vezi toată discuția)