avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chemare in judecata pentru neplata datorii catre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chemare in judecata pentru neplata datorii catre Asociatia de Proprietari

Buna ziua,

Parintii mei sunt chemati in instanta in aceasta luna de catre Asociatia de Proprietari pentru neplata datoriilor acumulate din anul 2008 si pana in prezent (7554 lei + 2661 lei majorari intarziere). Au primit si ei o copie a dosarului care a fost inregistrat la Judecatorie in care scrie ca proprietarul (tata) a refuzat sistematic sa plateasca si ca Asociatia doreste ca paratul sa fie obligat deasemeni si la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de proces. Nu mi se pare corecta exprimarea de a fi refuzat sa plateasca deoarece ei nu au avut cu ce plati si de fiecare daca au mentionat acest lucru si nu ca refuza din rea vointa. Amandoi sunt infirmi si veniturile sunt foarte mici (ajutoare pentru persoane cu handicap). As dori daca imi puteti spune ce se intampla intr-un astfel de proces, la ce sa se astepte, cum sa procedeze? Este posibil sa le puna sechestru pe casa pentru aceasta suma? Este normal sa suporte ei toate cheltuielile de judecata?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: nectarya , utilizator 12:41, 8 Mai 2012
ynocentta a scris:

Obiectul actiunii promovate in instanta de catre asociatia de proprietari o constituie acumularea de restante la plata cotelor individuale de intretinere
Exista posibilitatea ca proprietarii apartamentului sa incheie angajament de plata ,cu clauze ferme negociate si asumate reciproc cu reprezentantii asociatiei de proprietari,angajament care sa fie depus la instanta,mcare astfel poate dispune suspendarea judecatii cauzei
De regula,in astfel de actiuni,daca au fost depuse la dosar documente care atesta temeinicia cererii,care dovedesc corecta impunere de sume ,se finalizeaza cu hotarare favorabila asociatiei de proprietari,care cu scopul recuperarii debitului acumulat poate demara inclusiv procedura de executare silita a debitorului,respectiv asupra apartamentului acestuia

Poate fi posibil ca Asociatia de Proprietari sa refuze incheierea unui astfel de angajament la acest moment? Acest angajament inteleg ca ar fi metoda cea mai avantajoasa pentru ei.
Multumesc tuturor pentru promptitudine si raspunsurile care sunt de un real ajutor.

Am auzit ca ar fi posibil ca penalitatile sa se prescrie dupa trei ani si sa nu mai fie obligatoriu a fi platite. Exista vreo lege care sa ateste acest lucru?
Datoriile se prescriu in termenul general de prescriptie prevazut de decretul nr 167/1958,dar este greu de crezut ca asociatia de proprietari,in termenul legal ,nu va desfasura demersuri concrete pentru recuperare restante
Daca asociatia de proprietari face dovada a fi comunicat debitorului in intervalul de 3 ani somatie sau notificare pentru plata debitului,acest document intrerupe termenul general de prescriptie si de la acea data ,opereaza un nou termen de prescriptie
Va multumesc foarte mult pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restanță la întreținere Monycadaniela Monycadaniela Bună. Am si eu o intrebare:pe data de 28 august 2017, părinții mei sunt chemați in instanță pentru o datorie de 1300 ron neplătită la întreținere. ... (vezi toată discuția)
Restante, proces belvedere belvedere buna ziua As mai avea 9 rate la primarie pt a termina de achitat apartamentul.Am acumulat datorii de 3500 lei la caldura ,gaze ,intretinere.Asociatia de ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari - restante intretinere mihluk mihluk Am avut un chirias care nu a platit intretinerea de mai multa vreme si am ramas cu un debit substantial, fara posibilitatea recuperarii de la fostul chirias. ... (vezi toată discuția)