avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... donatie teren arabil
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

donatie teren arabil

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati intr-o problema. O vecina vrea sa-mi doneze un teren arabil (850 mp). Ea are 3 copii care sunt de acord cu donatia.
Ma intereseaza in ce conditii poate fi atacat actul de donatie si de catre cine si ce documente ne trebuie si cat costa intocmirea actul de donatie.
Mentionez ca terenul nu este inregistrat la OCPI.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ligia86 , utilizator 23:15, 8 Mai 2012
1. Pentru donatie, terenul trebuie cadastrat si intabulat.
2. La notariat o sa va trebuiasca titlul de proprietate in original, actele de stare civila ale donatoarei si ale dvs, iar notarul va scoate un extras de carte funciara, ulterior efectuand intabularea pe numele dvs.
3. Cine poate ataca donatia? Din ce am vazut in Noul Cod civil (colegii ma pot corecta daca gresesc), cazurile de rezerva succesorala sunt drastic reduse fata de situatia anterioara (doar copiii decedatului, in situatia in care nu sunt apti de munca)... Revocarea donatiei poate fi ceruta de donator sau, in anumite conditii si de mostenitorii acestuia, pentru ingratitudine.
NCC, Cazuri:
Art. 1.023. - Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

4. Cat costa? Asta, doar un notar va poate spune.
Multumesc mult pentru raspuns.
Ma interesa un pret orientativ, saptamana viitoare merg la notariat si as fi vrut sa stiu cam ce suma sa pregatesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atacare donatie ili47 ili47 Buna . am dat ca donatie fratelui meu teren arabil anul trecut ,( pe care el a vandut pe baza de Titlu de Proprietate ,dar ulterior intabularea s-a facut si ... (vezi toată discuția)
Donatie ? MikuVesel MikuVesel Parinti mei au un apartament cu 3 camere si o garsoniera ...apartamentul vor sa mi-l doneze mie . ce pot face sa ma asigur ca actul de donatie devine ... (vezi toată discuția)
"anulare donatie miilan miilan Va rog mult sa ma sfatuiti intr-o problema. In dec 2008 mama mea(82 ani) si sora(78ani) ei au obtinut un teren(arabil in jud.Arges) prin hotarire ... (vezi toată discuția)