avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... "anulare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

"anulare donatie

Va rog mult sa ma sfatuiti intr-o problema.
In dec 2008 mama mea(82 ani) si sora(78ani) ei au obtinut un teren(arabil in jud.Arges) prin hotarire judecatoreasca de reconstituire drept de proprietate. In ian 2009, sora mamei, uzind de presiuni psihice, o determina pe mama sa-i doneze partea ei de teren. Actul s-a intocmit la notariat, fara ca mama sa primeasca macar o copie a ceea ce a semnat.

Dindu-si seama cea a facut, acum incearca sa anuleze acel act de donatie si sa fie parte directa la impartirea terenului.
Va rog din suflet, ati putea sa ma ajutati cu un sfat cum sa procedeze, ce ar trebui facut in aceasta situatie?
Cu mii de multumiri,
Eugenia
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 12:45, 2 Februarie 2009
Mergeti la notarul unde ati incheiat actul de donatie si pe motive temeinice, puteti sa obtineti revocarea donatiei.
eu.ro.lex a scris:

Mergeti la notarul unde ati incheiat actul de donatie si pe motive temeinice, puteti sa obtineti revocarea donatiei.

Revocarea unei donaţii se poate face la notar doar cu acordul donatarului. Notarul nu poate revoca actul de donaţie. Deci, nu se poate obţine revocarea la notar.

Revocarea donaţiei nu se poate obţine nici în instanţă pe motive temeinice, ci doar pe caele motive expres prevăzute de codul civil, respectiv pentru ingratitudine, pentru neîndeplinirea sarcinilor şi pentru survenienţă de copil (revocare de drept).

Ceea ce s-ar putea obţine în instanţă ar fi anularea pentru vicii de consimţămînt, dacă donatara va exploata ceea ce userul denumeşte presiuni psihice.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"anulare" donatie miilan miilan Va rog mult sa ma sfatuiti intr-o problema. In dec 2008 mama mea(82 ani) si sora(78ani) ei au obtinut un teren(arabil in jud.Arges) prin hotarire ... (vezi toată discuția)
Donatia revocata de contractul de vanzare cumparare ContSters57493 ContSters57493 Poate fi revocata donatia facuta de catre singurul parinte supravietuitor catre unul dintre copii printr-un contract de vanzare cumparare incheiat cu celalalt ... (vezi toată discuția)
Donatie atacabila caligula69 caligula69 Acum 2 ani am incheiat un contract de donatie cu varul meu, prin care acesta mi-a donat un teren pe care el il avea in proprietate prin mostenire de la tatal ... (vezi toată discuția)