avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia revocata de contractul de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia revocata de contractul de vanzare cumparare

Poate fi revocata donatia facuta de catre singurul parinte supravietuitor catre unul dintre copii printr-un contract de vanzare cumparare incheiat cu celalalt copil?
Mentionez ca donatarul nu si-a dat acceptul in forma autentica.

Multumesc,
Mihaela
Cel mai recent răspuns: ContSters57493 , utilizator 14:48, 13 Februarie 2009
Buna ziua.Oferta de donatie ca si acceptarea trebuie sa fie facute in forma autentica astfel acestea sunt nule.Daca acceptarea nu s-a facut sub forma autentifica de poate incheia contract de vanzare cumparare
Întîi ar trebui să ştim despre ce donaţie vorbiţi. Dacă este un dar manual, nu are nevoie de forma autentică. Dacă este un act sub semnătură privată, nu este donaţie.

Oricum ar fi, donaţia este un act irevocabil. În sensul că donatorul nu poate desfiinţa donaţia prin voinţa sa exclusivă. Donaţia poate fi revocată doar pentru neîndeplinirea sarcinii sau pentru ingratitudine. Donaţia este revocată de drept pentru survenienţă de copil.

Prin urmare, dacă donaţia făcută unui fiu este valabilă (dar manual, act autentic sau donaţie simulată), donatorul nu poate revoca donaţia decît pe cale judecătorească. Bunul donat nemaifiind în patrimoniul lui, nu poate dispune de el prin vînzare.

Dacă actul nu îndeplineşte condiţiile de formă pentru donaţie, înseamnă că nu există donaţie, deci nu avem a discuta despre revocare.

Liviu S.Bordaş
Obiectul donatiei fara sarcini: un teren extravilan. Partile prezente la notar pentru incheierea ctr in forma autentica: donatorul si mandatarul ( donatarul nefiind in tara ). Deci atat oferta, cat si acceptarea au fost facute cnf conditiilor de forma cerute de lege. ( am aflat ulterior ). Acum 4 ani donatarul a adus injurii grave persoanei donatorului, insa din cate stiu actiunea in justitie pentru ingratitudine ( revocarea donatiei ) trebuia introdusa in termen de 1 an. Donatia a fost facuta acum 16 ani. Terenul nu a fost trecut in CF de catre donatar. Donatorul a platit in continuare impozitul pe teren. Donatarul nu a mai dat niciun semn de viata. In 2008 donatorul a vandut terenul, iar cumparatorul si l-a trecut in CF. Este valabil contractul de vanzare - cumparare?
Multumesc,
Dacă la data donaţiei nu exista o interdicţie de înstrăinare a terenului (cum ar fi cea instituită de L.18/1991 în privinţa terenurilor dobîndite prin constituirea dreptului de proprietate şi care nu puteau fi înstrăinate timp de 10 ani de la înscrierea dreptului de proprietate), actul de donaţie este valabil. Prin urmare, vînzătorul a vîndut bunul altuia, act lovit, după unii, de nulitate absolută, iar după alţii de nulitate relativă.

Chiar dacă acţiunea în revocare pentru injurii grave nu ar fi prescrisă, donaţia nu poate fi considerată a fi revocată de drept, donatorul fiind obligat să se adreseze justiţiei. Oricum, e tîrziu pentru o astfel de acţiune.


PS Nici bunacredinţă a cumpărătorului nu cred că poate fi invocată, avînd în vedere gradul de rudenie dintre cumpărător, vînzător şi donatar. Mi-e greu să cred că fiul-cumpărător nu cunoştea existenţa actului de donaţie.

Ultima modificare: Duminică, 8 Februarie 2009
themis, utilizator
Multumesc de raspuns.
Revocarea pentru ingratitudine, sa presupunem ca suntem inca inauntrul acelui an ( termen de decadere ), daca este invocata de donator in justitie are sanse de izbanda? Si cum se demonstreaza?

Alte discuții în legătură

Succesiune gabita_dumitrache gabita_dumitrache buna ziua, as dori sa va intrb si eu ceva^ In urma decesului tatalui meu s-a facut succesiune iar dupa aceea anul trecut mama mea a vrut sa rezolve problema ... (vezi toată discuția)
Donatie Betea Betea Conditiile in care poate fi atacata o donatie intre frati si daca se poate instraina (vinde) o proprietate obtinuta astfel. (vezi toată discuția)
Contestare act de donatie mariadum mariadum Am doua fiice si am donat uneia dintre ele un apartament acum 14 ani. Am aflat de curand ca fata mea a pus ipoteca la banca pe acest imobil si eu in calitate ... (vezi toată discuția)