avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reducerea varstei de pensionare pentru femei, ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reducerea varstei de pensionare pentru femei, activitate in grupa I de munca echivalata conditiilor speciale

Buna ziua
Sunt nascuta pe 14 iunie 1961, am lucrat in perioada 1979-1980 la IPRS Baneasa, apoi la CFR Marfa dupa cum urmeaza:
In perioada 10.11.1980-25.04.1981 curs de calificare, din 27.04 1981-31.03.2001 in grupa 1 de munca 100% (aceasta perioada fiind considerata munca in conditii speciale conform legii 263/2010, CFR Marfa fiind pe lista cu unitatile care au obtinut avizul ptr conditii speciale) apoi din 01.04.2001-08.07.2011 in conditii deosebite.In data de 08.07.2011 am fost disponibilizata datorita reorganizarii si sunt in somaj din o8.07.2011 pana in 08.07.2012.
Am rugamintea sa imi spuneti cand ma pot pensiona (la limita sau anticipat),cand as putea sa depun dosarul sau unde ma pot adresa pentru mai multe informatii.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
P.S.
Ar mai fi o problema in legatura cu anul lucrat la I.P.R.S. Baneasa,de unde nu am adeverinta de angajat din care sa rezulte sporurile,intreprinderea s-a privatizat si s-a transformat in Baneasa S.A.dupa care a intrat in insolventa si a dat faliment, iar eu nu mai stiu unde sa pot gasi arhivele cu angajatii, am fost si la Arhivele Nationale si ma tot plimba pe drumuri, dar asta e alt subiect deja.

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:40, 12 Mai 2012
Buna seara,

Presupunand ca perioadele lucrate in conditii speciale si in conditii deosebite sunt in regula (sunt inscrise in carnetul de munca sau dovedite cu adeverinte emise potrivit anexelor HG nr. 257/2011 s.a.m.d.) veti putea beneficia de pensie pentru limita de varsta atunci cand veti implini 53 de ani si 6 luni. Varsta standard de pensionare de 65 de ani se reduce cu 11 ani si 6 luni pentru perioadele lucrate in conditii speciale si in conditii deosebite.

Alte categorii de pensie nu mai prezinta importanta intrucat le puteti solicita mult mai tarziu fata de data la care puteti solicita pensie pentru limita de varsta. Veti depune la casa de pensii cererea privind acordarea pensiei pentru limita de varsta, insotita de acte, imediat ce veti implini varsta de 53 de ani si 6 luni. Problema cu anul lucrat la IPRS Baneasa o rezolvati numai la Arhive.
Buna ziua
Dupa cum am vazut in lista varstelor standard de pensionare pentru femei, varsta mea standard de pensionare ar fi 62 ani si 1 luna, stagiu de cotizare 32 ani si 2 luni.[ link extern ]
Daca am lucrat in grupa 1 de munca 20 de ani ( grupa este mentionata in cartea de munca gr 1 100% ) si unitatea unde am lucrat se regaseste in lista unitatilor care au obtinut avizul pentru conditii speciale, rezulta ca mi se vor scade 10 ani din varsta standard.
Din 2001 pana in 2011 am lucrat 10 in conditii deosebite ( de fapt am lucrat in aceleasi conditii dar se calculeaza altfel datorita unei legi aberante) si mi se vor scadea inca 2 ani din varsta standard de pensionare, deci ar fi 12 ani de scazut.De asemeni trebuie sa am stagiu de cotizare efectiv de 32 ani , conditie care ar fi indeplinita in iulie 2012, perioadele lucrate si unitatile unde am lucrat le-am mentionat in prima mea postare.
Va rog sa ma corectati daca am gresit in calculele mele.
Multumesc :)
Unitatea mentionata de dvs. SNTFM ,,CFR Marfa” a obtinut avizul pentru incadrarea unor locuri de munca in conditii speciale, numai pentru anumite activitati. Unitatea se regaseste la pozitia 18 din anexa nr.3 la Legea 263/2010, iar activitatea se regaseste la pozitia 7 din anexa nr.2. Verificati daca ati indeplinit una dintre functiile de la pozitia 7 din aceasta anexa. In acest caz, perioada realizata in grupa I de munca va fi asimilata stagiilor de cotizare in conditii speciale.

Buna ziua,
In ceea ce priveste stagiul de cotizare realizat (fara adeverinta de la IPRS), acesta este constituit din perioada in care ati urmat cursul de calificare (daca ati fost retribuita in aceasta perioada), perioada lucrata in grupa I de munca, perioada lucrata in conditii deosebite, perioada in care ati primit indemnizatie de somaj, la care se adauga perioada suplimentara de 6 luni pentru fiecare an lucrat in grupa I de munca (10 ani) si 3 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite( 2 ani, 6 luni). Astfel, cand se va termina somajul, dvs. veti avea realizat un stagiu de aprox. 44 ani.
caty61 a scris:
Dupa cum am vazut in lista varstelor standard de pensionare pentru femei, varsta mea standard de pensionare ar fi 62 ani si 1 luna, stagiu de cotizare 32 ani si 2 luni

:) Asa este, aveti dreptate. Pentru ca nu era nicio precizare in mesajul initial, eu am raspuns unui barbat. Scuze!

caty61 a scris:
Daca am lucrat in grupa 1 de munca 20 de ani (...)

Din 27.04 1981 in 31.03.2001 nu sunt 20 de ani, asa ca reducerea pentru aceasta perioada ramane de 9 ani si 6 luni. Prin urmare, varsta standard de pensionare redusa este de 50 de ani si 7 luni, varsta pe care ati implinit-o. Conditia realizarii stagiului complet de cotizare este indeplinita de foarte mult timp. Aveti in vedere si ce v-a spus m-cristina in privinta locului de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare grupa i munca flavius2011 flavius2011 Buna seara, Pentru tatal meu nascut in iunie 1958, cu un stagiu de cotizare de 35 ani din care (stagiul militar 1 an si 4 luni), si grupa I munca 100 % 16 ... (vezi toată discuția)
Lamurire grupa i de muncã alexandraungurean alexandraungurean Bună ziua. Vă rog să mă lămuriţi într-o privinţă. Tatăl meu împlineşte în februarie 2014, 34 ani de muncă la Grupa I (CFR conform prevederilor ... (vezi toată discuția)
Legea pensiilor - grupe de munca - norme de aplicare Alin Buzatu Alin Buzatu Buna ziua! As vrea sa adresez cateva intrebari referitor la dreptul la pensie pentru mama mea, care e nascuta in 14/08/1967, are in acest moment 33 de ani ... (vezi toată discuția)