avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Vanzare PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Vanzare PFA

Detin un PFA care are ca obiect de avtivitate fast food. Am gasit un cumparator pt aceasta afacere, dar pana la incasarea totala a sumei, toate documentele raman pe mine. Cum as putea sa ma feresc cat mai mult de eventualele probleme care pot sa apara( ITM, DSP etc)? Dupa ce primesc toti banii, care ar fi modalitatea de a-i preda un PFA?
Cel mai recent răspuns: ContSters22713 , utilizator 17:52, 9 Mai 2012
Nu aveti cum sa predati/vindeti/cesionati un PFA, deoarece - cum chiar denumirea zice, e vorba de o PERSOANA FIZICA AUTORIZATA, adica doar persoana respectiva are acele drepturi ce decurg din autorizatia sa, adica Dvs.
In cazul relatat, PFA isi inceteaza activitatea, iar cel care preia acea afacere va trebui sa ii asigure suport juridic, fie sub forma de PFA, I.I., I.F., S.R.L., S.N.C., etc.
Trebuie sa recunosc ca urasc expresia ,, nu se poate"...:) Eu zic ca se poate. Temei legal: art. 41 din Legea nr. 26/1990 a registrului comertului.
sad a scris:

Trebuie sa recunosc ca urasc expresia ,, nu se poate"...:) Eu zic ca se poate. Temei legal: art. 41 din Legea nr. 26/1990 a registrului comertului.


Stimate coleg, detaliati in continuare cum se aplica - in opinia Dvs. - art. 41 din Legea 26/1990 in aceasta speta...
Nu astept sa ma uimiti, dar convingeti-ma.
Eu nu am cum sa va uimesc, eventual textul pe care vi l-am indicat. Astfel la art. 41 alin. 1 se vorbeste despre instrainarea unui fond de comert, dobanditorul acestuia urmand sa continue activitatea sub firma anterioara( daca e vorba de PFA, II sau IF) care va cuprinde numele vechiului titular cu acordul expres al acestuia sau al succesorilor sai in drepturi cu conditia ca in cuprinsul acelei firme sa se mentioneze calitatea de succesor. Asadar concret... Gigi X PFA instraineaza fondul de comert lui Nicu Y . Acest demers se face in prima faza in fata unui notar, unde Gigi X printr-un act in forma autentica instraineaza fondul de comert si consimte ca firma Gigi X PFA sa isi continue activitatea cu un nou titular, Nicu Y care ii este succesor. Ulterior, la registrul comertului, se face rezervare denumire firma avand urmatoarea denumire: Nicu Y PFA - succesor in drepturi al lui Gigi X PFA. Evident pentru ducerea la bun sfarsit al acestei operatiuni Nicu Y trebuie sa indeplineasca toate conditiile legale pentru a avea calitatea de reprezentant al acestei entitati. In aceste conditii numarul de inmatriculare F si codul unic de inregistrare raman neschimbate. Probabil ca acest scenariu vi se pare SF, dar va asigur ca am proprietatea cuvintelor. Si la urma urmei este atat de greu sa solicitati un punct de vedere chiar la sursa, adica la ONRC pentru a fi pe deplin convins?
Punctul de vedere al Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bihor este identic cu al meu, cel putin azi, 9 mai 2012 (am discutat cu ec. Cornelia Gligor si ec. Doina Cociuba), adica
nici in opinia lor PFA nu se poate transmite unei alte persoane...
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2012
ContSters44758, utilizator

Alte discuții în legătură

Intreprindere individuala mi_re_la68 mi_re_la68 Incepand din 2009 functionez ca I.I., dar anul viitor plec cu sotul meu in Anglia (cel putin 2 ani). As vrea sa transfer aceasta II tatalui meu si in acest ... (vezi toată discuția)
Pfa preluare anavelea anavelea Buna ziua. As dori sa stiu daca pot sa preiau PFA-ul unei cunostinte ,pt a desfasura acelasi tip de activitate, asta ca sa nu mai fac eu zeci de drumuri pe la ... (vezi toată discuția)
Intrebare: pot cumpara pfa? codrin49 codrin49 se poate cumpara PFA? ma refer la taxiuri (vezi toată discuția)