Buna ziua! Ce riscuri implica pentru cumparator un contract de vanzare cumparare cu renta viagera? Ce precautii ar trebui sa isi ia cumparatorul pentru ca acest contract sa nu poata fi atacat?
art. 1091 alin. (4) Cod Civil -Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare.
Daca va aflati in aceasta situatie, trebuie sa faceti dovada ca s-a platit un pret real. ( faceti plata prin transfer bancar)
Mai in gluma mai in serios,riscul cumparatorului ar fi longevitatatea exagerata a celeilalte parti :)), ca si precautii ar fi stipularea exacta a sumei de bani.
legea 7/2000 Art. 30. - Persoana vârstnică, astfel cum este definită la art. 1 alin. (4), va fi asistată, la cererea acesteia sau din oficiu, după caz, în vederea încheierii unui act juridic de înstrăinare, cu titlu oneros sau gratuit, a bunurilor ce-i aparţin, în scopul întreţinerii şi îngrijirii sale, de un reprezentant al autorităţii tutelare a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică respectivă.
art. 1 alin 4 - Sunt considerate persoane vârstnice, în sensul prezentei legi, persoanele care au împlinit vârsta de pensionare stabilită de lege.
Nu strica sa solicitati sa fie asistati de autoritatea tutelara, ca sa evitati orice risc.
Daca la data expertizei se stabileste ca persoana care vinde are discernamant, se incheie actele de vanzare cumparare, dar la o anumita perioada de timp se cere contraexpertiza si se constata lipsa discernamantului, ce se intampla cu contractul de vanzare cumparare?