avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... bun comun/bun propriu
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

bun comun/bun propriu

Buna ziua,
As avea si eu o intrebare: castigurile din jocuri de noroc (loto, de exemplu) dobandite de o persoana casatorita, in timpul casatoriei, au caracter de bun proporiu sau de bun comun in caz de divort?

Art. 31 - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecãrui sot:
a) bunurile dobândite înainte de încheierea cãsãtoriei;
b) bunurile dobândite în timpul cãsãtoriei prin mostenire, legat sau donatie, afarã numai dacã dispunãtorul a prevãzut cã ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitãrii profesiunii unuia dintre soti;
d) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensã, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii sau inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despãgubirea pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezintã si înlocuieste un bun propriu sau bunul în care a trecut aceastã valoare.


Din punctul meu de vedere , castigul la loto s-ar incadra la litera D, deci bun propriu.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Decembrie 2008
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Potrivit art.30 alin.1 Codul Familiei: "bunurile dobandite de oricare dintre soti in timpul casatoriei sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor".
Toate bunurile dobandite de catre soti in timpul casatoriei sunt
bunuri devalmase, chiar daca in actul de achizitionare este trecut doar unul dintre soti sau cumpararea s-a facut din veniturile unuia dintre soti si chiar daca bunul a fost dobandit in timp ce sotii erau despartiti in fapt.
Potrivit legislatiei romanesti toate bunurile dobandite in timpul casatoriei au regim de bun comun, sotilor fiindu-le interzisa incheierea unor conventii prin care sa le stabileasca un alt regim juridic, sub sanctiunea nulitatii lor, potrivit art. 30 alin. 2 C. Familiei.

Codul Familiei enumera bunurie proprii ale fiecarui sot, bunuri ce nu se includ in proprietatea devalmasa a sotilor si asupra carora sotul proprietar isi poate exercita exclusiv dreptul de proprietate.

Potrivit art.31 Codul Familiei, nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot urmatoarele categorii de bunuri:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii si alte asemenea bunuri;
e) indemnizatia de asigurare sau despagubirea pentru pagubae
pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.

Eu cred ca e chestie de interpretare aici, pt ca se prezuma ca la baza acestui castig a stat o cheltuiala comuna, respectiv din veniturile familiei s-a cumparat biletul la loto, ca atare si consecintele acestei actiuni sunt comune.
Concluzie - bun comun
Dacă nu vorbim despre proprietate comună, ci despre comunitatea de bunuri a soţilor, atunci nu putem trage decît o singură concluzie: drepturile care rezultă din contractul aleatoriu care este biletul de loto fac parte din comunitatea de bunuri. Comunitate care este, ca noţiune, mai largă în conţinut decît aceea de proprietate comună, înglobînd nu doar bunurile propriuzise, ci şi alte drepturi cu caracter patrimonial.

Prin urmare, făcînd parte din comunitatea de bunuri a soţilor, dreptul conferit de biletul loto este comun, ceea ce înseamnă că şi suma de bani datorată pentru biletul cîştigător este bun comun.

Liviu S.Bordaş
castigul este bun comun, daca nu cumva banii din care a fost cumparat biletul sunt bun propriu (de ex un sot a primit o mostenire si din banii respectivi poate dovedi ca a achizitionat biletul)
romibaro, în principiu, e corect. Da-s tare curios cum s-ar putea dovedi că suma aia de douăzeci de lei, care este costul biletului, provine dintr-o moştenire de cîteva zeci de mii...

:D

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri comune mocutzy27 mocutzy27 buna ziua! un imobil dobandit in timpul casatoriei nu mai poate fi considerat bun comun in anumite situatii? daca da va rog sa mi enumerati si mie ... (vezi toată discuția)
Partaj ContSters209571 ContSters209571 Buna ziua! Meseria mea este de instructor auto independent. As dori sa stiu daca masina pe care eu imi desfasor orele de conducere auto face obiectul ... (vezi toată discuția)