Am ales sa imi dau demisia, acum 2 zile am intrat in preaviz, angajatorul spunandu-mi ca trebuie sa stau pana pe 01.06.2012.
Mentionez ca am o colega care a facut acelasi lucru, i-a cerut angajatorului cartea de munca, si a constatat ca nu este oprata din nov. 2011, a facut putin scandal, iar angajatorul i-a spus ca ii va da somaj numai sa taca din gura. Eu sunt in aceeasi situatie. Ni se poate acorda somaj in aceste conditii? V-as ruga un raspuns de specialitate daca se poate. Va multumesc anticipat.
1. Nu angajatorul este cel care acorda indemnizatia de somaj ci statul dar numai in cazul in care indepliniti conditiile legale:
- sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs.;
- in cele 12 luni premergatoare inregistrarii la Agentia de somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
2. Demisia este o incetare a CIM din initiativa dvs. deci va este impuitabila.
3. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncã din motive neimputabile lor;
...
4. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 5.
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
Desfacere cim
sorineldobre
In ce situatii exacte de desfacere CIM salariatul are dreptul la somaj? Sigur avand si contributia de 12 luni din ultimele 24 platita la somaj. Care sunt ... (vezi toată discuția)
Are dreptul la somaj
lise
Buna ziua.Sotia mea in data de 10-o5 -2013 a depus o cerere de preaviz. mentionez ca lucreaza la firma respectiva de 3 anii.de ce ar avea nevoie sa ... (vezi toată discuția)