avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Desfacere CIM
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Desfacere CIM

In ce situatii exacte de desfacere CIM salariatul are dreptul la somaj? Sigur avand si contributia de 12 luni din ultimele 24 platita la somaj. Care sunt articolele din Codul Muncii pentru incetarea CIM astfel incat sa beneficieze de somaj?
Ultima modificare: Joi, 6 Februarie 2014
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:21, 6 Februarie 2014
Art. 17 din Legea nr.76/2002 :
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Încetarea contractului individual de muncă prin demisie, cu acordul partilor, desfacere disciplinara a c.i.m. etc. exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are dreptul la somaj lise lise Buna ziua.Sotia mea in data de 10-o5 -2013 a depus o cerere de preaviz. mentionez ca lucreaza la firma respectiva de 3 anii.de ce ar avea nevoie sa ... (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca George 88 George 88 In cazul incetarii contractului individual de munca cu acordul partor beneficiez de anutorul de somaj? (vezi toată discuția)
Somaj Anca1011 Anca1011 CU CE ARTICOL TREBUIE INCETAT UN CONTRACT DE MUNCA PENTRU CA RESPECTIVA PERSOANA SA POATA BENEFICIA DE INDEMNIZATIA DE SOMAJ? MULTUMESC! (vezi toată discuția)