x si y sunt in divort. in timpul casatoriei au luat un credit de nevoi personale, iar banii i-au investit in totalitate in locuinta comuna. x locuieste in acea casa, y a parasit locuinta. y este debitor iar x codebitor. Cum se poate proceda legal ca x sa fie obligat la plata ratelor? trebuie sa se pronunte mai intai divortul? este admisibila o astfel de cerere in instanta pe calea ordonantei presedintiale?
X poate fi obligat la plata ratelor doar in relatia cu Y. Banca ii poate cere oricand lui y sa plateasca si chiar sa il urmareasca silit pentru recuperarea creditului. In cazul in care la partaj se decide ca x sa plateasca ratele, singurul avantaj al lui y ar fi ca se poate indrepta cu regres impotriva lui x pentru ce va plati pentru acesta, amiabil sau prin executare silita.
multumesc!
e incredibil! x utilizeaza bunurile, le degradeaza, y plateste ratele, desi ambii au contractat creditul, e drept unul debitor principal si celalalt co-debitor! nu pot sa cred ca nu exista nici o varianta sa fie obligat x sa achite aceste rate!
Faceti un exercitiu de logica si incercati sa va puneti in locul creditorului. Doua persoane au sa va dea banii. Ei decid ca doar unul dintre ei sa va plateasca, fara sa va ceara acordul. Cel ce se decide sa va plateasca e probabil si cel fara bunuri si/sau venituri salariale.
V-ar surade ideea? Cred ca nu.
Odata ce ati semnat contractul de credit, ca si coplatitor sau garant, v-ati obligat sa platiti sau sa garantati obligatia de plata. Daca divortul de sot e posibil, divortul de creditor nu e posibil decat daca va platiti si datoria.
cred ca e logic ce spuneti, tehnic vorbind. insa, atat x cat si y au contractat creditul, iar daca nu se luau in calcul veniturile ambilor soti nu era nici valoarea creditului atat de mare. Intrebarea mea este alta: banca poate acorda o perioada de gratie sau ceva de genul astfel incat x sa fie obligat la partaj sa achite catre y rata, atat timp cat bunurile achizitionate le utilizeaza el in intregime? problema se pune pana la partaj ce se intampla cu obligatia lui y de a achita ratele.
Aveti dosar pe rol? Va ganditi sa aveti? Ati incercat negocierea? Ce altceva presupune partajul?
Sunt zeci de intrebari care fac diferenta intre o solutie si alta.
Oricum, pana la partaj sufera fiecare sau... unul! Pentru evitarea inscrierii la Biroul de credite ar fi indicata plata creditului.
Nu stiu amanunte, poate ca, exceptional, ar fi posibila o ordonanta, desi... discutabil.
Mergeti la o consultatie, incercati sa negociati datoria cu cealalta parte, refinantarea e singurul lucru care va poate scoate din contractul ala. Adica e totul la mana celeilalte parti.