avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... o problema delicata!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

o problema delicata!

Mama mea a stat in concubinaj cu un barbat timp de 3 ani.Datorita neintelegerilor cu parintii , s-au hotarat sa isi construiasca o casa.
In momentul achizitionarii terenului,datorita faptului ca mama avea actele depuse pt schimbarea buletinului,terenul a fost achizitionat doar pe numele concubinului.
Cam in decurs de 1 an de la achizitionarea terenului,si-au construit o casa,facand amandoi imprumuturi in banca.
Din nefericire,in iarna anului trecut,concubinul mamei mele a decedat.Dupa moartea acestuia,mama a sperat ca in urma vanzarii casei sa ii revina o cota parte,dar nu a fosta asa.
Din nefericire pt mama mea,concubinul mai avea un copil dintr-o casatorie anterioara.Iar acum,dupa un an,am aflat ca parintii concubinului, au facut acte pe numele acestui copil.
Cum poate rezolva aceasta problema,adica,macar sa recupereze banii pentru plata ratelor?
Mama are inca 4ani de platit rate!
Cel mai recent răspuns: ContSters51068 , utilizator 23:43, 10 Decembrie 2008
Exista o solutie !
In instanta se poate emite o hotarire pentru constatarea comunitatii de bunuri ale concubinilor daca se poate dovedi prin probe.
Este de principiu ca concubinii nu beneficiaza de prezumtia de comunitate asupra bunurilor comune, instituita prin art. 30 din codul familiei, text care se aplica numai in ceea ce priveste regimul legal al bunurilor dobandite in timpul casatoriei.

Aceasta dispozitie legala nefiind aplicabila concubinilor, consecinta este ca ei nu pot fi considerati, in baza legii, proprietari in devalmasie asupra bunurilor dobandite in timpul concubinajului.

Nimic nu impiedica insa constatarea existentei unui drept de proprietate in indiviziune a concubinilor asupra bunurilor dobandite de ei, in raport de contributia fiecaruia la dobandirea lor, stabilita prin probe.

Prin urmare, trebuie facuta o actiune in instanta urgent.

Iar daca cineva a obtinut un certificat de mostenitor sau de calitate de mostenitor de la notar, acesta trebuie anulat.

Nu dispera, mama ta isi poate primi partea cu care a contribuit.
Fa rost de probe, creditul, martori, prieteni de familie care cunosc detaliile afacerii, constructorul, facturile de materiale de constructii, extrase de cont, orice alte documente, etc., testament,

Are chiar si o actiune intemeiata pe imbogatirea fara justa cauza pentru recuperarea cheltuielilor facute cu casa.

Sistemele bazate pe dreptul roman cunosc regula echitabila conform careia daca o persoana se imbogateste fara just temei in detrimentul alteia, aceasta din urma poate cere o compensatie egala cu profitul primei persoane. In actiunea intemeiata pe imbogatirea fara just temei, pagubitul nu poate pretinde decat cuantumul profitului obtinut de adversarul sau, cu conditia ca patrimoniul imbogatitului sa se mareasca, fara cauza legitima, pe seama patrimoniului altei persoane.

Deci poti sa iti recuperezi banii.

Alberto Kurtyan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale pentru imbogatire fara justa cauza ? proces_ro proces_ro As putea cere daune morale de la o persoana care si-a imbogatit necuvenit patrimoniul cu o suma de 13.000 eur prin folosirea casei mele? Acesta a avut o ... (vezi toată discuția)
Partaj din concubinaj dorintanase2005 dorintanase2005 Intrebarea mea este urmatoarea:tatal meu,traieste in concubinaj de ~ 8 ani .Are o casa cumparata cand era vaduv(si-n actul de vanzare-cumparare este ... (vezi toată discuția)
Care ar fi cea mai buna cale de atac in instanta in cadrul stabilirii masei succesorale? chckcarmen chckcarmen Mii de scuze pt. lungimea textului, am sperat sa va evit cautarea unor articole. Suntem 2 frati, amandoi stabiliti in strainatate de peste 15 ani. Tata a ... (vezi toată discuția)