avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SPOR DE NOAPTE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SPOR DE NOAPTE

Numele meu este V. Petru de profesie electrician medie tensiune.Serviciul meu se desfasoara in ture de trei schimburi astfel;
07.00-15.00 sch 1
15.00-23.00 sch 2
23.00-07.00 sch 3
Programul pe o luna se desfasoara in ture inclusiv in weekend
sch 1 sch 2 sch 1 sch 3
In situatia de mai sus sunt indreptatit sa cer spor de noapte pe orele prestate pe timp de noapte?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2012
vasianp, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:10, 9 Mai 2012
1. Indiferent de programul pe care il aveti legea spune ca trebuie sa primiti sporul pentru ore de noapte.

2. Iata ce spune Codul muncii in legatura cu munca de noapte:

Art. 125
(1) Munca prestata intre orele 22,00—6,00 este considerata munca de noapte.

(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

(3) Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.

(4) Durata normala a timpului de lucru pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore decat in cazul in care majorarea acestei durate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil si numai in situatia in care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.

(5) In situatia prevazuta la alin. (4), angajatorul este obligat sa acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.

(6) Angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.

Art. 126
Salariatii de noapte beneficiaza:

a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;

b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Art. 127
(1) Salariatii care urmeaza sa desfasoare munca de noapte in conditiile art. 125 alin. (2) sunt supusi unui examen medical gratuit inainte de inceperea activitatii si, dupa aceea, periodic.

(2) Conditiile de efectuare a examenului medical si periodicitatea acestuia se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al ministrului sanatatii.

(3) Salariatii care desfasoara munca de noapte si au probleme de sanatate recunoscute ca avand legatura cu aceasta vor fi trecuti la o munca de zi pentru care sunt apti.

Daca intr-o luna nu se realizeaza conditia de 30% si angajatorul este dispus sa-mi acorde sporul de noapte pe orele efectuate(numai pe cele de noapte),se incalca legea?
Daca nu aveti prevazut acordarea unui spor de tura(sunt domenii in care sporul pt. orele de noapte se inlocuieste cu acest spor)si daca programul de lucru pt. zilele in care prestati tura de noapte nu va este redus cu o ora,atunci trebuie sa vi se acorde spor de 25%din sal.de baza pt.orele prestate noaptea,incf. cu prevederea art.126(b)Codul Muncii
Sporul trebuie sa fie consemnat in cim ul dvs.la clauza salariala,alaturi de salariul de baza si eventual alte sporuri pe care le primiti.

Daca nu aveti 30%din program lucrat noaptea,nu este nicio problema,este doar o conditie alternativa,sporul vi-l poate acorda,pt. ca aveti 8 ore program de noapte(23-7)si daca lucrati doar 3 ore de noapte acest spor putand fi acordat pt. cele 3 ore.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2012
ContSters136493, utilizator
@ vasianp

Nu se incalca legea in situatia expusa de dvs ... intrucat textul art.125 alin.2 C.mun. prevede doua situatii privind ce inseamna salariatul de noapte ...salariatul de nopate poate fi o persoana care se incadreaza la lit a sau o persoana care se incadreaza la lit.b.
Problema se pune in lunile in care nu se itruneste situatia de la punctul:
a)-20zile x 3 ore=60 ore
b)-20zile x 30%=6 zile=48 ore
exista luni in care doar 5zile sunt de schimbul 3(40 ore de noapte/luna)
Daca tura de noapte incepe la ora 23.00-07.00 costitue o problema
In cazul in care nu cad pe ce se spune in Codul Muncii si eu vreau sa acord sporul(in calitate de angajator )pentru orele efectuate noaptea se poate spune ca am incalcat legea?

Alte discuții în legătură

Spor de noapte Georgica112 Georgica112 Buna ziua. Sunt bugetar și aș dori să știu în ce condiții trebuie acordat sporul de noapte. Eu lucrez cel puțin de 3 ori pe luna a câte 24 ore pe zi. ... (vezi toată discuția)
Ore lucrate noaptea chistian chistian buna, am o intrebare, la firma la care lucrez exista o politica interesanta: daca nu se cumuleaza 53 ore lucrate noaptea in timp de o luna, nu se mai acorda ... (vezi toată discuția)
Ore de noapte sau nu dscalin dscalin Buna ziua, ma numesc Calin si lucrez ca ambulantier la SAJ si pina nu demult am lucrat in schimburi de 12x24 acum de la 1 noe, o parte dintre noi lucram in ... (vezi toată discuția)