Cum se calculeaza indemnizatia de somaj?
Aici exista mai multe formule si toate iau in calcul urmatoarele:
•„Indicatorul social” care acum este de 500 lei
•Numarul de ani lucrati (adica cotizati la Fondul de somaj)
•media salarială din ultimul an lucrat
In funtie de vechimea in munca, avem:
•1 an: (75% x Indicatorul social)
•3 ani: (75% x Indicatorul social) + 3% din media salariilor din ultimul an
•5 ani: (75% x Indicatorul social) + 5% din media salariilor din ultimul an
•10 ani: (75% x Indicatorul social) + 7% din media salariilor din ultimul an
•20 ani: (75% x Indicatorul social) + 10% din media salariilor din ultimul an
Mai multe informatii aveti aici : [ link extern ] /
Multumesc !!! .......... dar Raspunsul(rile) este(sunt) foarte sumar(e) si incomplet(e) .......
Acestea le cunosc le-am studiat daar cum am recizat calculele mele (conform metodologiei de calcul din legislatie/prevederi) nu corespund cu ce mi s-a adus la cunostinta la AJOFM, ............... va recitez din intrebarea care v-am adresat-o " ...... adica de inteles: conform acelui act, ADEVERINTA eliberata de catre fostul angajator (si predata catre AJOFM cu dosarul pentru inregistrare in statutul de SOMER) care cuprinde date privind plata contributiilor la bugetul asigurarilor pentru somaj in care sunt incluse toate drepturile banesti pentru munca depusa cat si alte drepturi banesti pentru (ore suplimentare, cadou sarbatori, premii acord, premii fidelizare, 13. salariu) care s-au platit contributiile de somaj, sau se scad ceva procentaje comision ? ...... "
Va multumesc si astept in continuare raspunsuri
1. Calculul indemnizatiei de somaj nu este un secret dar este posibil ca functionarii de la AJOFM sa nu stie si deci sa nu poata sa raspunda la intrebarile dvs.
2. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca precizeaza:
Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
3. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 19.1
(1) Prin salariu de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, prevazut la art. 39 alin. (2) lit. b) din lege, se intelege baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj prevazuta la titlul IX 2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pe ultimele 12 luni in care s-a realizat stagiul de cotizare.
...
4. - Asadar daca va duceti la Codul fiscal (Legea 571/2003, modificata), la titlul IX 2 «Contributii sociale obligatorii» veti vedea ca nu toate veniturile se au in vedere la calculul indemnizatiei de somaj.
- Cred ca de aici vine nedumerirea dvs. iar functionarii de la AJOFM trebuia sa va explice.
- Puteti merge la directorul Agentiei de Somaj sau la juristul institutiei sa va explice.
Stimate Domn va multumesc foarte frumos !!!
Va mai adresez 2 intrebari:
1. la semnarea "Contractul de asigurare pentru somaj." (in care este stabilit durata si cuantumul indemnizatiei de somaj) un exemplar original (sau copie) nu-i parvine si celui in cauza/semnatar/parte inclusa in acel act (ca la orice act/contract incheiat intre 2 sau mai multe parti) ?
2. Nu iese calculul nici cum (am incercat in toate felurile) daca va trimit datele (baza de calcul BC) exacte (dupa care sau platit sumele reprezentand contributia individuala) din aceea ADEVERINTA avem posibilitatea sa ma ajutati sa verificam care calcule sunt corecte AJOFM sau personale (sau mai bine confidential, mersaj privat ?)
1. - Confundati Contractul de asigurare pentru somaj (care este cu totul altceva) cu Decizia emisa de directorul AJOFM prin care se stabileste durata perioadei de somaj si indemnizatia aferenta.
- Un exemplar din Decizie trebui sa primiti si dvs. (daca nu l-ati primit, intr-una din zilele cand ati fost cu carnetul de somer la vizat, mergeti si-l solicitati).
- In decizie este un punct unde se spune in ce termen si unde o puteti contesta (cand semnati de primirea deciziei sa puneti data cand v-a fost comunicata - de la aceasta data curge termenul de contestare).
2. - Daca imi dati, pe mesaj privat, o adresa de e-mail va trimit Titlul IX2 din Codul fiscal.
- Nu am timpul necesar sa fac calcule (poate contactati un consultant fiscal).
- Sau, mai bine, cereti lamuriri la ANOFM, prin e-mail.