avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se calculeaza indemnizatia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se calculeaza indemnizatia de somaj?

Buna ziua !

Ma adresez dvs. cu mai multe probleme legate de somaj:

- cum se calculeaza exact legal indemnizatia/dreptul de somaj? este atit de secret si celui in cauza? Raspuns din partea angajatilor instititiei de somaj AN(J)OFM "ce va intereseaza atit de mult cum se calculeaza indemnizatia, ajunge daca stim noi - noi introducem datele (DAAR CE DATE ?) in calculator si el scoate singur cat este si gata asta este - sa fiti multumit ca primiti si atit cat primiti ca altii nici atata nu au si/sau muncesc pentru aceea suma nu stau acasa ca dvs." ????????????????,

- calculul indemnizatiei de somaj este atit de confidential si nu se poate comunica nici macar unui membru de familie (sot - sotie) in cazul cand somerul deja a reusit sa se reangajeze si nu are acces la programul de dimineata(care ar trebuii sa fie - conf. noilor reglementari ? - de 8 ore fata de 2-4ore) cu publicul a instititiei avand in vedere programul sau de lucru ?

- acel procentaj se calculeaza dupa vechimea neintrerupta (afecteaza? somaj anterior -cu multu ani in urma(16-17ani) celui prezent- sau invoire obligata de angajator din lipsa de activitate si CO) si media venitului lunar/cotizatia ultimelor 12 luni ?

- undeva am gasit acest articol/citat "Calculul se face in functie de salariile brute pentru care s-a platit contributie" si "se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj." adica de inteles: conform acelui act, ADEVERINTA eliberata de catre fostul angajator care cuprinde date privind plata contributiilor la bugetul asigurarilor pentru somaj in care sunt incluse toate drepturile banesti pentru munca depusa cat si alte drepturi banesti pentru (ore suplimentare, cadou sarbatori, premii acord, premii fidelizare, 13. salariu) care s-au platit contributiile de somaj, sau se scad ceva procentaje comision ? si/sau se include si alte beneficii/drepturi impozabile ca tichete de masa ?

- la semnarea "Contractul de asigurare pentru somaj." un exemplar original copie nu-i parvine si celui in cauza/semnatar/parte inclusa in acel act ?

- nu corespunde suma comunicata de ANOFM. (Cauza? Nepredare unui exemplar act semnat celui in cauza) cu cea conform calculelor prevederilor legislative. Pentru a verifica calculul corect pot sa va trimit eventual datele din adeverinta sau este confidential?

- in caz de nemultumire a calculului indemnizatiei de somaj, sau neprimirea unui exemplar din "Contractul de asigurare pentru somaj" (la solicitare raspuns din partea angajatiilor institutiei "ce va trebuie dumneavoastra acel act nu va foloseste nicaieri") unde te poti adresa ?

Mi s-a atras atentia de multi cunoscuti care au fost in asemenea situatie ca noi la AJOFM se fac intentionat greseli (de ce ????? ca nu-s din banii lor, sunt alocate de stat pentru drepturi legislative ce ti se cuvin in asemenea situatii neplacute) si ca se face intentionat asemenea lucruri de "greseli" ca sa se piarda perioada posibilitatea de drept de reclamatie/contestatie !!!

Va multumesc, cu stima! Si astept raspuns!
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2012
calinbbalan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:13, 31 Mai 2012
Cum se calculeaza indemnizatia de somaj?

Aici exista mai multe formule si toate iau in calcul urmatoarele:
•„Indicatorul social” care acum este de 500 lei
•Numarul de ani lucrati (adica cotizati la Fondul de somaj)
•media salarială din ultimul an lucrat

In funtie de vechimea in munca, avem:
•1 an: (75% x Indicatorul social)
•3 ani: (75% x Indicatorul social) + 3% din media salariilor din ultimul an
•5 ani: (75% x Indicatorul social) + 5% din media salariilor din ultimul an
•10 ani: (75% x Indicatorul social) + 7% din media salariilor din ultimul an
•20 ani: (75% x Indicatorul social) + 10% din media salariilor din ultimul an

Mai multe informatii aveti aici : [ link extern ] /
Multumesc !!! .......... dar Raspunsul(rile) este(sunt) foarte sumar(e) si incomplet(e) .......
Acestea le cunosc le-am studiat daar cum am recizat calculele mele (conform metodologiei de calcul din legislatie/prevederi) nu corespund cu ce mi s-a adus la cunostinta la AJOFM, ............... va recitez din intrebarea care v-am adresat-o " ...... adica de inteles: conform acelui act, ADEVERINTA eliberata de catre fostul angajator (si predata catre AJOFM cu dosarul pentru inregistrare in statutul de SOMER) care cuprinde date privind plata contributiilor la bugetul asigurarilor pentru somaj in care sunt incluse toate drepturile banesti pentru munca depusa cat si alte drepturi banesti pentru (ore suplimentare, cadou sarbatori, premii acord, premii fidelizare, 13. salariu) care s-au platit contributiile de somaj, sau se scad ceva procentaje comision ? ...... "

Va multumesc si astept in continuare raspunsuri
Ultima modificare: Joi, 10 Mai 2012
calinbbalan, utilizator
1. Calculul indemnizatiei de somaj nu este un secret dar este posibil ca functionarii de la AJOFM sa nu stie si deci sa nu poata sa raspunda la intrebarile dvs.

2. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca precizeaza:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

3. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 19.1
(1) Prin salariu de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, prevazut la art. 39 alin. (2) lit. b) din lege, se intelege baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj prevazuta la titlul IX 2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pe ultimele 12 luni in care s-a realizat stagiul de cotizare.
...

4. - Asadar daca va duceti la Codul fiscal (Legea 571/2003, modificata), la titlul IX 2 «Contributii sociale obligatorii» veti vedea ca nu toate veniturile se au in vedere la calculul indemnizatiei de somaj.
- Cred ca de aici vine nedumerirea dvs. iar functionarii de la AJOFM trebuia sa va explice.
- Puteti merge la directorul Agentiei de Somaj sau la juristul institutiei sa va explice.
Stimate Domn va multumesc foarte frumos !!!

Va mai adresez 2 intrebari:

1. la semnarea "Contractul de asigurare pentru somaj." (in care este stabilit durata si cuantumul indemnizatiei de somaj) un exemplar original (sau copie) nu-i parvine si celui in cauza/semnatar/parte inclusa in acel act (ca la orice act/contract incheiat intre 2 sau mai multe parti) ?

2. Nu iese calculul nici cum (am incercat in toate felurile) daca va trimit datele (baza de calcul BC) exacte (dupa care sau platit sumele reprezentand contributia individuala) din aceea ADEVERINTA avem posibilitatea sa ma ajutati sa verificam care calcule sunt corecte AJOFM sau personale (sau mai bine confidential, mersaj privat ?)

Ultima modificare: Joi, 10 Mai 2012
calinbbalan, utilizator
1. - Confundati Contractul de asigurare pentru somaj (care este cu totul altceva) cu Decizia emisa de directorul AJOFM prin care se stabileste durata perioadei de somaj si indemnizatia aferenta.
- Un exemplar din Decizie trebui sa primiti si dvs. (daca nu l-ati primit, intr-una din zilele cand ati fost cu carnetul de somer la vizat, mergeti si-l solicitati).
- In decizie este un punct unde se spune in ce termen si unde o puteti contesta (cand semnati de primirea deciziei sa puneti data cand v-a fost comunicata - de la aceasta data curge termenul de contestare).

2. - Daca imi dati, pe mesaj privat, o adresa de e-mail va trimit Titlul IX2 din Codul fiscal.
- Nu am timpul necesar sa fac calcule (poate contactati un consultant fiscal).
- Sau, mai bine, cereti lamuriri la ANOFM, prin e-mail.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj calculata gresit mariananitu mariananitu Buna ziua! Am 12 ani vechime pe cartea de munca si am adus adeverinta cu ultimii 2 ani de la ultimul angajator. Ieri am fost la prima viza si mi-au dat ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj bionela5 bionela5 daca inchei contractul de munca cu o societate si te angajezi la o alta societate fara intrerupere pe cartea de munca, - cat trebuie sa fii angajat la noua ... (vezi toată discuția)
Somaj andrea23 andrea23 Am lucrat un an la o firma, cu un salar net de 11 mil. m-au concediat prin desfiintarea postului.Am fost angajata ca inginer in industrie alimentara. Ma ... (vezi toată discuția)