avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... Scurt ghid practic de accesare a fondurilor europene ...
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Scurt ghid practic de accesare a fondurilor europene pentru agricultura

daca vreti sa cunoasteti teoria, accesati site-ul apdrp
practica...aia ne omoara
pasul 1: vorbiti cu cineva care a accesat fonduri cu succes; intrebati-l la cine a apelat si cat l-a costat (onorariu consultant +cheltuieli"accesorii"
pasul2: asigurati-va ca aveti consultantul care trebuie; acesta nu trebuie sa fie neaparat bine pregatit, in schimb e musai sa aiba legaturile necesare; daca acel consultant e de la Camera Agricola, pe langa suma solicitata pentru intocmirea proiectului, asteptati-va la urmatoarele cheltuieli:
-cursuri de specializare (chiar daca aveti o licenta in domeniu, musai sa faceti si cursurile; pentru asta, consultantul nu trebuie platit suplimentar, isi ia comisionul de la cei care organizeaza cursurile)
-scanarea documentelor(chiar daca ai scanner acasa, ala nu e bun)
Daca aveti consultantul care trebuie, acesta va va indruma si spre forma asociativa care trebuie.Acum sunt la moda cooperativele agricole. Mare atentie ale cui sunt. Cotizatia dvs, de 200-300RON nu e mare scofala, dar inmultiti cu cateva zeci, chiar sute de solicitanti pe fiecare judet si vedeti ce iese. Nu indrazniti sa va faceti singuri o asociatie. Baietii nu apreciaza concurenta.Cand e vorba de asociatii, cel mai important este, cum se spune pe la noi, "a lu` cine esti, maica?"
Nu depuneti proiectul la inceputul sesiunii. Va puteti trezi cu reguli nou introduse pe la jumatatea ei.Asteptati pana aproape de final, altfel puteti avea surprize.
Nu va bazati pe Ghidul solicitantului. Sapati pe site-urile oficiale si dupa procedurile lor interne. In mod normal, ar trebui sa fie conforme cu Ghidul, dar asta e doar teorie.
Nu va bucurati daca vi s-a aprobat proiectul. Apdrp-ul se poate razgandi. Au facut-o, de exemplu, in primavara aceasta, ocazie cu care am patit-o eu(pe langa alti 400). Am cercetat un pic, si am aflat ca asta e practica lor curenta.
Daca ati primit banii, nu va bucurati nici atunci. Oricand se poate trezi vreun functionaras sa va spuna ca la pg x nu ati avut o virgula, proiectul e neconform, si va pot cere banii inapoi.
De ce oare mancam chimicale din import?
Cel mai recent răspuns: GabrielPt , utilizator 13:34, 20 Iunie 2012
Scopul sau obiectivul principal al fondurilor europene este ca sa ajute pe cei ce stiu si doresc sa progreseze eficient pentru economia unei tari. ...

La teorie stam bine.
Ati punctat foarte bine.

Pe mine ma preocupa faptul ca autoritatile schimba regulile in timpul jocului aducand prejudicii financiare celor care au curajul sa investeasca.

Autoritatile române cunosc experienta poloneza in atragerea de fonduri, dar nu o aplica in practica.

De fapt adevarata problema consta in proceduri.

Probabil acestea sunt, intentionat, facute ca sa iasa numai cine trebuie...

Nu conteaza ca atragem extrem de putine fonduri europene ci doar ca sunt atrase de cine trebuie.
intr-adevar, fondurile europene sunt, in teorie, pentru cine vrea sa faca treaba. Cat despre dezvoltare, trebuie sa demonstrezi ca ai stiut sa progresezi DUPA ce primesti finantarea. Progresezi si pe banii tai, dar in pas de melc...altceva e cand beneficiezi de finantare. E pacat ca exista aceste fonduri oferite de UE la care multi doar viseaza.Tot ce aveau de facut autoritatile romane era sa elaboreze proceduri eficiente care sa faciliteze accesul la fonduri si care sa le permita sa se asigure ca banii ajung la cei carora le sunt destinati. Asta era scopul. Rezultatul? Au facut niste proceduri ...de-si prind singuri urechile in ele.
In cele mai multe situatii, apdrp-ul nu-si cere banii inapoi pentru ca solicitantul nu si-a indeplinit proiectul, ci pentru ca, la cativa ani de la realizarea investitiei, functionarimea patriei descopera ca omu` nu avea o stampila sau o semnatura in documentatie. Aia verificata si aprobata de ei..
Acum, ce-am patit noi (aviz amatorilor): Ne-au aprobat proiectele, si cand sa dea banii, s-au razgandit.
Masura 112 sesiunea iulie 2011 e o teapa de proportii. Si-au incalcat propriile proceduri si, cu ocazia asta, si-au batut joc de munca si de banii a peste 400 de familii.
Asta e treaba cu fondurile. Intre solicitanti si bani troneaza o armata de functionari care nu face decat sa verifice din pix hartoage si stampile...si nici asta n-o face cum trebuie. Presupun ca inca nu s-a gasit nimeni sa le spuna ca realitatea e aia de pe teren, si ca nu faci agricultura frecand fundul de scaun.
mariana_en a scris:

Acum, ce-am patit noi (aviz amatorilor): Ne-au aprobat proiectele, si cand sa dea banii, s-au razgandit.
Masura 112 sesiunea iulie 2011 e o teapa de proportii...
...
Asta e treaba cu fondurile. .


... inteleg ca asta e "procedura nationala"...

Dupã ce le-ai îndeplinit cerinţele te trezeşti cã te-au uitat. Nu te mai sunã, nu te mai laudã cît de frumos şi deştept eşti, nu te mai perie, ci trec în cealatã extremã.

Te ignorã şi te sfideazã.

Nici mãcar n-au bunul simţ sã te anunţe cã nu-ţi finanţeazã afacerea.


... cred ca, de fapt, asa stau lucrurile in romania cu (toate) "fondurile" (europene, si nu numai)...

Minciuna fondurilor europene

[ link extern ]
problema e ca, in cele mai multe din situatii, le merge. In agricultura, cel putin, au de-a face cu oameni care se pricep la culturi si la tractoare, si mai putin la hartogarie..si atunci cand un fermier da nas cu majestatea sa imperiala functionarul expert care-i spune ca proiectul nu e bun, omul il crede sau, in buna traditie romaneasca, se resemneaza. asa ca domnul functionar freaca in continuare fundul de scaun in asteptarea altor victime si fermierul trece la plug, ca tractorul e pentru cine trebuie...
apropo, stiati ca pentru a cumpara un tractor pe masura 121 iti trebuie 142 de semnaturi?
mariana_en a scris:

apropo, stiati ca pentru a cumpara un tractor pe masura 121 iti trebuie 142 de semnaturi?


... nu stiam, dar banuiam...

mie tare mi-e teama ca "procedurile" (astea cu semnaturile, ca exemplu, de accesare "fonduri" ue) sunt impuse d-afara prin guvernanti adecvati... si ca se vand romanilor (de rand, obisnuiti) iluzii... (mai pe romaneste, li se trage o mare tzeapa)

România a dat UE 4,5 miliarde de euro şi a luat înapoi 600 de milioane de euro
[ link extern ]

Sfârşit de minciună: România a atras doar 3% din fondurile europene. Astfel "sponsorizează" România giganţi ai economiei precum Germania sau Franţa
[ link extern ] /



Alte discuții în legătură

Statistică europeană la adresa româniei. (rezultatul ultimilor 25 de ani.) POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE 1. Cea mai bisericoasă tară din Uniunea Europeană (locul 1 la numarul de biserici pe cap de locuitor). 2. Cea mai înapoiată ţară europeană (45 % ... (vezi toată discuția)
Fonduri europene fara cofinantare kpas2005 kpas2005 se pot accesa fonduri europene fara cofinantare?este suficient sa ai teren in mediul rural? (vezi toată discuția)
Producator agricol autorizat Duma Liliana Duma Liliana Cultiv 7 ha porumb si 1 ha cartofi si vand produsele in piata si chiar de acasa pe baza certificatului de producator. Daca doresc fonduri europene pentru ... (vezi toată discuția)