avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale unicitate semnatura (specimen de semnatura)
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

unicitate semnatura (specimen de semnatura)

Buna dimineata,

Presedintele Consiliului de Administratie din cadrul societatii pe care o reprezint, are pentru aceasta societate drept de semnatura in banca. Totodata, fiind administrator si in cadrul unei alte societati (tot din grup) detine aceleasi puteri in relatia cu banca.
In momentul in care a fost inscrisa la ORC, in calitate de administrator a depus pentru prima societate un specimen de semnatura, iar pentru cea de-a doua un alt specimen (o alta "amprenta scriptica/grafica cum vreti sa-i spuneti").
Practic aceeasi persoana semneaza pentru o societate intr-un fel, iar pentru cealalta societatea in alt fel.
Aceleasi specimene au fost date si pentru bancile unde societatile isi au deschise conturi.
Ratiunea pentru care a ales sa faca aceste diferentieri nu cred ca merita a fi discutata, oricum mie personal, la acel moment mi s-a parut logica.

Si acum problema:
Banca unde avem deschise niste linii de credit pentru ambele societati inca din anul 2005, s-a trezit acum, cand am cerut prelungirea acestora, ca a observat diferenta dintre cele doua specimene de semnatura.
Astfel ne-au anuntat (neoficial) ca acest lucru este inacceptabil, ca persoana este unica si, deci, semnatura este ea unica.
I-am contrazis, pe considerentul ca, desi persoana este unica, specimenele de semnatura sunt date sub forma de declaratie, autentificate de notar si fiecare in parte sunt atribuite strict societatii pe care administratorul o reprezinta, angajand astfel doar acea societate.

Aveti cumva idee sa existe niste regelementari, respectiv lege sau jurisprudenta, privind faptul ca o semnatura trebuie (sau nu) sa fie unica, in toate cazurile in ceea ce priveste persoana subscrisa? Sau oricum v-ati mai lovit de astfel de cazuri?

Multumesc
George
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 07:01, 15 Decembrie 2008
Buna ziua,

foarte interesanta problema.
Cred ca este fireasca atitudinea bancii - pana la urma noi toti am fi suparati daca ei nu ar fi foarte scrupulosi atunci cand lucreaza cu banii nostri.
Totusi, dupa momentul la care ai facut dovada ca nu e vorba despre vreo frauda, ca specimenele de semnatura apartin aceleiasi persoane si indeplinesc cerintele legale, ar ramane in sarcina lor sa iti arate care este textul de lege care ar interzice 2 sau mai multe tipuri de semnatura. Eu nu am intalnit asa ceva.
In orice caz mi-ar placea sa stiu daca au amenintat cu vreo masura in cazul in care ati pastra aceasta situatie de fapt.
av. Constantin Boncu
Chiar daca la momentul cand s-a luat hotararea folosirii unor semnaturi diferite vi s-a parut logica (?!), bancile, in general, vad in aceste diferente o "sursa de tzepe”, spalare de bani si altele de acest gen – si practica a dovedit ca au dreptate...
Trebuie ca banca sa nu aiba suspiciuni in ceea ce priveste identitatea clientului – dar semnaturi diferite (chiar autentificate) pot da nastere la suspiciuni privind sinceritatea clientului respectiv – banca ar putea refuza sa mai lucreze cu respectiva S.C. Daca titularul contului (sau cel care a declarat specimenul de semnatura) ascunde, in fapt, un alt beneficiar (pe cel real)?
Poate e bine sa cititi Regulamentul B.N.R.nr. 9 din 03/07/2008 (M O nr. 527 din 14/07/2008) privind cunoasterea clientelei in scopul prevenirii spalarii banilor si finantarii terorismului:
(ca exemplu gasit la o citire "oblica) Art. 4. - Normele de cunoastere a clientelei, elaborate de fiecare institutie, trebuie sa corespunda naturii, volumului, complexitatii si intinderii activitatii acesteia si sa fie adaptate la gradul de risc asociat categoriilor de clienti pentru care aceasta presteaza servicii financiar-bancare si la gradul de risc al produselor/serviciilor oferite.
Ultima modificare: Luni, 15 Decembrie 2008
trope_doi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Specimen de semnatura Garname Garname Pentru depunerea unei unei sume de bani reprezentand rata lunara a creditului unei alte persoane este legal sa se ceara completarea unui specimen de semnatura ... (vezi toată discuția)
Infiintare societate pe cale electronica IB IB Buna ziua, Doresc sa infiintez pe cale electronica un SRL cu doi asociati, dintre care unul va fi administrator, avand ca activitate principala consultanta. ... (vezi toată discuția)
In cazul in care un actionar persoana fizica al unui sa, care ... legisconsult2002 legisconsult2002 In cazul in care un actionar persoana fizica al unui SA, care detine peste 25% din actiunile societatii, refuza sa comunice institutiei bancare la care SA-ul ... (vezi toată discuția)