avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... donaþie copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

donaþie copil minor


Suntem divorţaţi şi avem un copil minor de 12 ani. Am făcut şi un partaj amiabil pentru un apartament. Mai avem împreună achiziţionată o casa la ţară pe care noi părinţii am căzut de comun acord să o donăm copilului. Am stabilit şi curatorul în persoana bunicului (tatăl mamei copilului). Am contactat şi un notar care m-a trimis la judecătorie, judecătoria m-a trimis la autoritatea tutelară şi autoritatea m-a trimis înapoi la notar ca acesta să facă o adresă prin care să ceară aprobarea curatorului de către autoritatea tutelară.
Având în vedere noua legislaţie care în unele părţi le scapă notarilor, primăriilor şi judecătoriilor vă rog să-mi acordaţi un minim ajutor. Mulţumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: vasily , utilizator 11:50, 10 Mai 2012
Notarul care va perfecta actul va trimite o adresa catre autoritatea tutelara pentru desemnarea curatorului.
Regimul juridic al actelor de dispoziţie
Art. 144.
(2) Tutorele nu poate, fără avizul consiliului de familie şi autorizarea instanţei de tutelă, să facă acte de înstrăinare, împărţeală, ipotecare ori de grevare cu alte sarcini reale a bunurilor minorului, să renunţe la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum şi să încheie în mod valabil orice alte acte ce depăşesc dreptul de administrare.

Cazurile de numire a curatorului special

Art. 150. - (1) Ori de câte ori între tutore şi minor se ivesc interese contrare, care nu sunt dintre cele ce trebuie să ducă la înlocuirea tutorelui, instanţa de tutelă va numi un curator special.

Legea 60 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.79/2011 pt reglementarea unor masuri necesare intrarii in vigoare a legii 287/2009 privind Cocul civil la art 229 alin 3 ind.2 :
Pana la intrarea in vigoare a reglementarii prevayute de alin 1, numirea curatorului care il asista pe minor la incheierea actelor de dispozitie sau dezbaterea succesiunii se face, de indata, de autoritatea tutelara, la cererea notarului public, in acest din urma caz nefiind necesara validarea sau confirmarea de catre instanta.

Deci stimata doamna mergeti la notarul public care va instrumenta actul asa cum v-am spus in cele doua topicuri deschise de dvs. daca nu are cunostinta acum puteti sa ii si indicati legislatia. A fost publicat in Monitorul oficial al Romaniei , partea I, marti 17 aprilie 2012.
Multumesc, este vorba despre Mof nr.255/17.04.2012

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instituire curatela minor cornelv cornelv As vrea sa stiu cum exact se procedeaza in situatia in care se doreste vanzarea unui imobil al unui minor si cumpararea altuia, de valoare mult mai mare. S-a ... (vezi toată discuția)
Numirea tutorelui în cazul punerii sub interdicție Andreea Istrate Andreea Istrate Conform noului cod civil, instanta de judecata numeste direct tutorele, dar conform codului familiei, este numit de autoritatea tutelara. Ce se aplica in ... (vezi toată discuția)
dispozitie numire curator pentru minor cata32 cata32 Primarul poate sa emita o dispozitie pentru numirea unui curator in vederea asistarii minorului la dezbaterea procedurii succesorale si pentru incheierea ... (vezi toată discuția)