avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... instituire curatela minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

instituire curatela minor

As vrea sa stiu cum exact se procedeaza in situatia in care se doreste vanzarea unui imobil al unui minor si cumpararea altuia, de valoare mult mai mare. S-a mers la autoritatea tutelara sa depun un act facut de notar prin care se cere numirea unui curator in vederea vinderii si cumpararii unui imobil, pentru un minor, cu conditia ca diferenta de bani, plusul de valoare, sa fie suportata de parinti. Vanzatorul l-am gasit, mai trebuie cumparatorul. Si asta reiesea din actul notarial. Noatarul m-a asigurat ca este in regula si a ami facut astfel de acte fara probleme si il cred ptr ca este in varsta si cu experienta. Autoritatea tutelara a refuzat pe motiv ca trebuie sa se faca pentru fiecare operatiune separat. Partea proasta este ca vanzatorul imobilului de la care se doreste a se cumpara, nu asteapta la nesfarsit, acum fiind in stadiul de a gasi un cumparator pentru imobilul ce se doreste a fi vandut. Ce trebuie sa fac sau sa stiu ca sa nu ma lalaie autoritatea tutelara. Ca am impresia ca isi cam bat joc de oameni, cunosc si alte cazuri din pacate. Multumesc.
Provizoriu, numirea curatorului special care il asista sau il reprezinta pe minor la incheierea actelor de dispozitie se face, de indata, de autoritatea tutelara, la cererea notarului public.

Cazurile de numire a curatorului special

(1) Ori de câte ori între tutore şi minor se ivesc interese contrare, care nu sunt dintre cele ce trebuie să ducă la înlocuirea tutorelui, instanţa de tutelă va numi un curator special.

(2) De asemenea, dacă din cauza bolii sau din alte motive tutorele este împiedicat să îndeplinească un anumit act în numele minorului pe care îl reprezintă sau ale cărui acte le încuviinţează, instanţa de tutelă va numi un curator special.

(3) Pentru motive temeinice, în cadrul procedurilor succesorale, notarul public, la cererea oricărei persoane interesate sau din oficiu, poate numi provizoriu un curator special, care va fi validat ori, după caz, înlocuit de către instanţa de tutelă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

dispozitie numire curator pentru minor cata32 cata32 Primarul poate sa emita o dispozitie pentru numirea unui curator in vederea asistarii minorului la dezbaterea procedurii succesorale si pentru incheierea ... (vezi toată discuția)
Donaþie copil minor vasily vasily Suntem divorţaţi şi avem un copil minor de 12 ani. Am făcut şi un partaj amiabil pentru un apartament. Mai avem împreună achiziţionată o casa la ... (vezi toată discuția)
Autorizarea instantei de tutela pentru acte de dispozitie ale minorului clara1801 clara1801 Am urmatoarea situatie juridica, sunt curioasa ce parere aveti cu privire la subiect: Doresc sa obtin autorizarea insantei de tutela pentru a efectua o ... (vezi toată discuția)