As vrea sa stiu cum exact se procedeaza in situatia in care se doreste vanzarea unui imobil al unui minor si cumpararea altuia, de valoare mult mai mare. S-a mers la autoritatea tutelara sa depun un act facut de notar prin care se cere numirea unui curator in vederea vinderii si cumpararii unui imobil, pentru un minor, cu conditia ca diferenta de bani, plusul de valoare, sa fie suportata de parinti. Vanzatorul l-am gasit, mai trebuie cumparatorul. Si asta reiesea din actul notarial. Noatarul m-a asigurat ca este in regula si a ami facut astfel de acte fara probleme si il cred ptr ca este in varsta si cu experienta. Autoritatea tutelara a refuzat pe motiv ca trebuie sa se faca pentru fiecare operatiune separat. Partea proasta este ca vanzatorul imobilului de la care se doreste a se cumpara, nu asteapta la nesfarsit, acum fiind in stadiul de a gasi un cumparator pentru imobilul ce se doreste a fi vandut. Ce trebuie sa fac sau sa stiu ca sa nu ma lalaie autoritatea tutelara. Ca am impresia ca isi cam bat joc de oameni, cunosc si alte cazuri din pacate. Multumesc.
Provizoriu, numirea curatorului special care il asista sau il reprezinta pe minor la incheierea actelor de dispozitie se face, de indata, de autoritatea tutelara, la cererea notarului public.
Cazurile de numire a curatorului special
(1) Ori de câte ori între tutore şi minor se ivesc interese contrare, care nu sunt dintre cele ce trebuie să ducă la înlocuirea tutorelui, instanţa de tutelă va numi un curator special.
(2) De asemenea, dacă din cauza bolii sau din alte motive tutorele este împiedicat să îndeplinească un anumit act în numele minorului pe care îl reprezintă sau ale cărui acte le încuviinţează, instanţa de tutelă va numi un curator special.
(3) Pentru motive temeinice, în cadrul procedurilor succesorale, notarul public, la cererea oricărei persoane interesate sau din oficiu, poate numi provizoriu un curator special, care va fi validat ori, după caz, înlocuit de către instanţa de tutelă.