In cazul unui contract de inchiriere in care este stipulat un pact comisoriu de grad iv, mai este necesara constatarea de catre instanta a desfiintarii contractului?
In ce conditii poate locatorul sa intre in locatie (fara chei potrivite) si sa 'ridice spre pastrare pana la stingerea datoriilor' bunurile locatarului? Care este articolul care stipuleaza ca valoarea bunurilor nu poate depasi valoarea datoriilor?
Va rog sa imi dati si niste articole pe care sa le citesc in aceasta speta.
Am postat in acest forum datorita naturii penale a accesului locatorului in locatie.
In cazul pactul comisoriu de gradul IV, contractul se desfiinteaza de plin drept, prin simpla ajungere la termena obligatiei.Instanta de judecata sesizata nu va avea alta posibilitate decat aceea de a constata faptul ca rezolutiunea contractului a operat de plin drept.
Cu privire la posibilitatea dvs. de a patrunde in imobil si de a va insusi bunuri ale locatarului , in contul chiriei , nu exista reglementari legale care sa va permita acest lucru.
Rezolvati aceasta problema legal, pentru a nu fi ulterior acuzat de furt. Aveti posibilitatea de a intenta o actiune in evacuarea locatarului care ocupa abuziv imobilul, iar pentru a va recupera creanta aveti posibilitatea de a-l executa silit pe locator, daca refuza sa-si achite chiria.
eu sunt chiriasul. Locatorul a ales sa intre in locatie, sa ia spre pastrare bunuri ale mele (mult peste cuantumul datoriei, conform unui proces verbal de-al sau). Am inteles referitor la constatarea de catre instanta de judecata, doar nu stiam daca e mandatorie sau nu sesizarea instantei (si un articol care sa spuna asta).
In contract e stipulat asa:
"Rezilierea opereaza fara somatie sau punere in intarziere, precum si fara interventia instantelor judecatoresti, aceasta clauza constituind titlu executoriu atat in ceea ce priveste contractul cat si in ceea ce priveste dreptul de folosinta al locatarului asupra imobilului, si reprezinta un pact comisoriu de cel mai inalt grad".
Deci trebuie anuntata instanta despre rezilierea contractului, aceasta doar constatand, sau nu trebuie nici macar anuntata?
Cred ca se poate pune in executare titlul si fara instanta, dupa cum suna clauzele contractuale citate de dvs.
Insa locatorul a procedat gresit, fiindca nu trebuie sa va ,,execute ,, el , ci sa apeleze la organele abilitate.
da, eu intelesesem ca in limba romana (si probabil si in dreptul civil/comercial) interventia si sesizarea sunt 2 treburi diferite:
in cazul interventiei, instanta hotaraste daca este reziliat contractul
in cazul sesizarii, instanta doar spune ca i s-a adus la cunostinta rezilierea contractului.
Pact comisoriu
luminel
Se incheie un contract de inchiriere pe o perioada de 3 ani intre proprietar, SC X SRL si chirias SC Y SRL. Chiriasul foloseste 3 luni spatiul dupa care ... (vezi toată discuția)