avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... pact comisoriu gr.iv
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

pact comisoriu gr.iv

In cazul unui contract de inchiriere in care este stipulat un pact comisoriu de grad iv, mai este necesara constatarea de catre instanta a desfiintarii contractului?
In ce conditii poate locatorul sa intre in locatie (fara chei potrivite) si sa 'ridice spre pastrare pana la stingerea datoriilor' bunurile locatarului? Care este articolul care stipuleaza ca valoarea bunurilor nu poate depasi valoarea datoriilor?
Va rog sa imi dati si niste articole pe care sa le citesc in aceasta speta.

Am postat in acest forum datorita naturii penale a accesului locatorului in locatie.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: batzik , utilizator 13:15, 11 Mai 2012
In cazul pactul comisoriu de gradul IV, contractul se desfiinteaza de plin drept, prin simpla ajungere la termena obligatiei.Instanta de judecata sesizata nu va avea alta posibilitate decat aceea de a constata faptul ca rezolutiunea contractului a operat de plin drept.
Cu privire la posibilitatea dvs. de a patrunde in imobil si de a va insusi bunuri ale locatarului , in contul chiriei , nu exista reglementari legale care sa va permita acest lucru.
Rezolvati aceasta problema legal, pentru a nu fi ulterior acuzat de furt. Aveti posibilitatea de a intenta o actiune in evacuarea locatarului care ocupa abuziv imobilul, iar pentru a va recupera creanta aveti posibilitatea de a-l executa silit pe locator, daca refuza sa-si achite chiria.


Ultima modificare: Joi, 10 Mai 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
eu sunt chiriasul. Locatorul a ales sa intre in locatie, sa ia spre pastrare bunuri ale mele (mult peste cuantumul datoriei, conform unui proces verbal de-al sau). Am inteles referitor la constatarea de catre instanta de judecata, doar nu stiam daca e mandatorie sau nu sesizarea instantei (si un articol care sa spuna asta).
In contract e stipulat asa:
"Rezilierea opereaza fara somatie sau punere in intarziere, precum si fara interventia instantelor judecatoresti, aceasta clauza constituind titlu executoriu atat in ceea ce priveste contractul cat si in ceea ce priveste dreptul de folosinta al locatarului asupra imobilului, si reprezinta un pact comisoriu de cel mai inalt grad".
Deci trebuie anuntata instanta despre rezilierea contractului, aceasta doar constatand, sau nu trebuie nici macar anuntata?

multumesc anticipat.
Cred ca se poate pune in executare titlul si fara instanta, dupa cum suna clauzele contractuale citate de dvs.
Insa locatorul a procedat gresit, fiindca nu trebuie sa va ,,execute ,, el , ci sa apeleze la organele abilitate.
D-ta cand ai semnat contractul cu prevederea de mai sus, esti la dispozitia locatorului.
Scrie clar
fara interventia instantelor judecatoresti
si
titlu executoriu atat in ceea ce priveste contractul cat si in ceea ce priveste dreptul de folosinta al locatarului asupra imobilului


Instanta nu poate schimba termenii contractului semnat de parti.
da, eu intelesesem ca in limba romana (si probabil si in dreptul civil/comercial) interventia si sesizarea sunt 2 treburi diferite:
in cazul interventiei, instanta hotaraste daca este reziliat contractul
in cazul sesizarii, instanta doar spune ca i s-a adus la cunostinta rezilierea contractului.

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu luminel luminel Se incheie un contract de inchiriere pe o perioada de 3 ani intre proprietar, SC X SRL si chirias SC Y SRL. Chiriasul foloseste 3 luni spatiul dupa care ... (vezi toată discuția)
Pactul comisoriu de grad iv - decizie iccj - ril? Cabinet avocat Ilie DUMITRU Cabinet avocat Ilie DUMITRU Am si eu o rugaminte si multumesc anticipat colegilor pt ajutor... Stiu ca exista o decizie a Curtii Supreme prin care s-a decis ca si in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu de gr. iv irina.comardici irina.comardici Buna ziua, In cazul apecificarii urmatoarei clauze: " contractul va fi reziliat de jure fi fara interventia vreunei instante, notificari de punere in ... (vezi toată discuția)