avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCMRamura
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCMRamura

Buna seara,
O societate privata cu activitate principala de cercetare stiintifica, declarata prin cod CAEN, doreste sa incheie un CCMU. La nivel de ramura exista un CCMR pt. cercetare. Respectiva societate trebuie sa preia clauzele din CCMR ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 18 Mai 2012
Art. 132 din Legea nr.62/2011:
(1) Clauzele contractelor colective de munca pot stabili drepturi si obligatii numai in limitele si in conditiile prevazute de lege.
(2) La incheierea contractelor colective de munca, prevederile legale referitoare la drepturile angajatilor au un caracter minimal.
(3) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil incheiat la nivel superior.
(4) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de munca aplicabile.

Prin urmare, in c.c.m. la nivel de unitate nu puteti stabili drepturi inferioare celor prevazute in c.c.m. la nivel de ramura ...se pot prelua clauze din ccm la nivel de ramura in ccm la nivel de unitate.
Ce pot face daca am constatat ca in CIM nu a fost aplicata corect grila de salarizare prevazuta in CCMU ? Grila de salarizare din unitate prevede coeficienti diferentiati pe grade profesionale. In 2011, prin decizie MEC, am obtinut grad profesional si printr-un act aditional la CIM mi s-a modificat functia dar ... fara cresterea salariala prevazut in CCMU aplicabil pana in 2012.
Multumesc
Puteti face o solicitare in scris catre angajatorul dvs , iar in caz de refuz va puteti adresa instantei de judecata pentru a vi se recunoaște un drept si pentru a obține repararea pagubei cauzate.
Multumesc pt. raspuns. Am inteles ca instanta e f. aglomerata si ca... s-a ajuns cu programarea in 2013. Prejudiciu s-a constituit din 2010, in forma continuata pana in prezent, cu o etapa si in 2011. In acest caz ce semnificatie ar avea prescrierea cauzei ? Nu stiu ce e cu 3 ani....?
3 ani este termenul de prescriptie al dreptului la actiune in cazul raspunderii patrimoniale .. acesta incepe sa curga de la data cand cel pagubit a cunoscut sau trebuia sa cunoasca atat paguba cat şi pe cel care raspunde de ea.

Unele instante dau astfel de termene si nu toate ... De exemplu, un prejudiciu creat in anul 2010 are ca termen limita al dreptului la actiune anul 2013.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm ramura transport ,ccm ramura constructii ludeea ludeea Buna ziua , Stiti cumva daca s-au mai incheiat acte aditionale prin care sa se prelungeasca aplicabilitatea CCM ramura de transporturi si CCM ramura ... (vezi toată discuția)
Ce grila de salarizare se aplica societatilor comerciale cu capital de stat rambela rambela As dori sa stiu ce grila de salarizare se aplica societatilor comerciale cu capital integral de stat . (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de unitate mb_mihaela mb_mihaela Toate art. care prevedeau obligatia respectarii contractelor la nivel de ramura , in sensul ca nu se puteau prevede in CCM la nivelul unitatii drepturi la ... (vezi toată discuția)