avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere individuala prin desfintarea postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere individuala prin desfintarea postului

Buna ziua, daca ma puteti ajuta, am o nelamurire. Ulterior concedierii unei persoane prin desfiintarea postului (din motive ce nu tin de persoana salariatului), se aplica prevederile art. 74 Codul Muncii (In termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.)
Daca nu au trecut 45 de zile de la concedierea unei persoane prin desfiintarea postului si o companie doreste angajarea unei alte persoane in acelasi post, exista vreun impediment ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:03, 11 Mai 2012
Daca afost concediere individuala nu se aplica art.74.
Se poate ivi o problema pentru angajator: daca termenul de contestare a deciziei de concediere nu a trecut salariatul ar putea contesta decizia si, invocand angajarea altei persoanei pe acelasi post, sustinand ca concedierea nu a avut la baza cauze reale sa ceara anularea deciziei de concediere si repunerea in drepturi.
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2012
ContSters42179, utilizator
Va multumesc foarte mult. Deci sigur este corect asa si nu mai exista alte legi care sa prevada masuri de protejare a salariatilor concediati individual prin desfiintarea postului ?
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2012
ancristida, utilizator
In cazul concedierilor individuale nu exista reglementate in acte normative masuri de protejare a acestora ... insa in practica judiciara (neunitara) s-a decis ca masura de protectie in acest caz ca, angajatorul are obligaţia de a oferi un loc de munca salariatului concediat.
Ce ma intereseaza este ca fostul salariat sa nu poata avea castig de cauza in instanta in eventualitatea ca acesta ar da compania in judecata, pt ca a angajat un alt om pe acelasi post si el nu a fost anuntat si invitat sa fie reangajat daca doreste.
Daca termenul de contestare a deciziei de concediere s-a sfarsit, mai are cum sa castige un proces impotriva companiei? In baza a ce reglementare legala ?
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2012
ancristida, utilizator
Daca termenul de contestare a expirat , atunci contestatia depusa cu privire la decizia de concediere va fi respinsa ca fiind tardiv depusa ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reangajare salariat Vilcu Gina Vilcu Gina In cazul in care s-a dispus concedierea salariatului prin desfiintarea postului si trimiterea lui in somaj,dupa cat timp am voie sa-l reangajaez daca ... (vezi toată discuția)
Angajari dupa concediere pt motive ce nu tin de persoana salariatului monik monik in cazul in care se concediaza un salariat pt motive neimputabile lui, exista vreo prevedere legala care spune ca angajatorul nu poata angaja noi persoane in ... (vezi toată discuția)
Concediere cu desfiintarea postului Alexandra-B Alexandra-B Buna ziua, Stiti cumva daca este adevarat si unde gasesc prevederile care spun ca daca un angajator concediaza un salariat din motive ce nu tin de persoana ... (vezi toată discuția)