In cazul concedierii individuale dispuse in baza art.65 C.mun., angajatorul nu are obligaţia de a oferi salariatului care urmează a fi concediat un alt loc de muncă vacant.
Potrivit art.64 alin.1 C.mun., in cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
De asemenea, dupa concedierea obligatia de reincadrare exista numai in baza unei hotarari judecatoresti prin care s-a dispus anularea deciziei de incetare a raportului de munca .
pt alexandra-B
Concedierea pt motive care nu tin de persoana salariatului se face, conform Codului Muncii, republicat, prin:
1. concediere individuala - art. 65 din Codul Muncii, republicat;
2. concediere colectiva - art. 68 din acelasi cod.
Obligatia legala a angajatorului de a reangaja angajatul concediat numai prin concediere colectiva, daca in termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii se reiau aceleasi activitati de pe care angajatorul a facut concedieri colective - art. 74 din Codul Muncii, republicat.
Dar ...
Unele instante de judecata, au dat castig de cauza si celor concediati conform art. 65, pt simplul motiv ca, conditia de la aliniatul 2 al acestui articol mentioneaza:"Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă."
Ori in acele situatii in care angajatorul a concediat in temeiul art. 65 dar ulterior a angajat pe acelasi post o alta persoana, s-a apreciat de catre instanta ca, "concedierea nu a avut o cauza reala si serioasa".
Acum vedeti in decizia de concediere, cu ce articol s-a facut concedierea si vedeti ce situatie corespunde.
Sunt situatii diferite ... in speta, nu exista niciun text de lege care sa oblige pe angajator sa-l reangajeze pe salariatul concediat individual in cazul in care se va reinfiinta postul.
Corect, insa precizez ca daca, fostul angajat cheama in instanta fostul angajator, acesta din urma va fi obligat sa "dovedeasca "cauza reala si serioasa" a concedierii in baza acestui temei legal - art. 65, atunci...
Am mentionat ca anumite instante au dat astfel de solutii si nu ca exista o obligatie strict reglementata de lege.
Speta se referea la altceva si nicidecum la situatiile prevazute de dvs ... era vorba despre :
- daca fostul salariat este interesat si doreste sa revina la locul de munca, angajatorul este obligat sa il reangajeze ?
- in momentul in care reinfiinteaza postul, angajatorul ar fi obligat sa il ofere fostului angajat ?