avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contract comadat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contract comadat

CARE SUNT CONDITIILE PENTRU A FACE UN CONTRACT DE MANDAT CU O PERSOANE SI CE RETINERI SE FAC LA VENITUL BRUT?
Ultima modificare: Joi, 11 Decembrie 2008
danuuu, utilizator
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 17:46, 11 Decembrie 2008
Conditiile care trebuie indeplinite sunt urmatoarele:
- La incheierea contractului, ambele parti trebuie sa aiba capacitatea de a face acte de administrare.

- Nu este necesar ca comodantul sa aiba calitatea de proprietar fiindca contractul nu este translativ de proprietate (calitatea de comodant o poate avea si uzufructuarul si locatarul).

- Comodatarul nu poate imprumuta unui tert bunul care face obiectul contractului de comodat, deoarece el detine lucrul exclusiv pentru folosinta proprie.

- Scopul imprumutului sa aiba o cauza licita.

- Consimtamantul partilor sa nu fie viciat.

- Contractul poate avea ca obiect numai bunuri nefungibile, individual determinate, deoarece ele trebuie sa fie restituite in natura, in individualitatea lor.

- Prin efectul contractului, comodatarul dobandeste numai dreptul de folosinta, comodantul pastrandu-si calitatea de proprietar.
Retinerile care se fac la venitul brut sunt urmatoarele: CAS (9.5% din vb) + ASIG SANATATE (6.5%din vb ) + FOND SOMAJ (1% din sn)
deducere personala DP (este o suma ce variaza intre 250 si 450 RON, in functie de persoanele aflate in intretinere, iar aceasta deducere scade cu cresterea salariului)

Impozit (I) = 16% din (venit brut-CAS-ASIG SANATATE-FOND SOMAJ -Deducerea personala)

ªi uite aşa, din contractul de comodat şi din cel de mandat s-a născut contractul de comadat.

Stimate danuuu, topicul deschis de dumneavoastră este precum nick-ul. Nu e nici afirmaţie, nici negaţie, deşi le cuprinde pe amîndouă.

Vreţi să aflaţi ceva despre contractul de mandat, sau despre cel de comodat? Pen'că una rezultă din titlu, alta din întrebarea din text.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat carcasa carcasa buna ziua, pot sa fac un contract de comodat pentru locuinta unui cetatean strain? pana acum am avut un contract de inchiriere inregistrat la ... (vezi toată discuția)
Calcul salariul net Ierdna Ierdna Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva: Cum se calculeaza salariul net din cel brut ? care sunt procentele care i se retin angajatului din salariu ... (vezi toată discuția)
Care e suma procentelor de impozitare pt salarul brut? nicolaem nicolaem ma intereseaza acest lucru pentru negociere. am vazut un model de contract de munca aici pe site si pe el e stipulat salar brut. inteleg ca negociere se ... (vezi toată discuția)