avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu odihna

O salariata care-si reia activitatea in ianuarie 2012, dupa efectuarea concediului ptr. cresterea a 2 copii, din perioada august 2007-ianuarie 2012, are dreptul la concediu de odihna in anul 2012 ?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 16:10, 11 Mai 2012
Da, are dreptul la concediul de odihna aferent anului 2012.

Codul muncii:

ART. 144
(1) Dreptul la concediu de odihnã anual plãtit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnã anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţãri sau limitãri.
ART. 145
(1) Durata minimã a concediului de odihnã anual este de 20 de zile lucrãtoare.
(2) Durata efectivã a concediului de odihnã anual se stabileşte în contractul individual de muncã, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordã proporţional cu activitatea prestatã într-un an calendaristic.
(3) Sãrbãtorile legale în care nu se lucreazã, precum şi zilele libere plãtite stabilite prin contractul colectiv de muncã aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnã anual.
ART. 146
(1) Concediul de odihnã se efectueazã în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul urmãtor este permisã numai în cazurile expres prevãzute de lege sau în cazurile prevãzute în contractul colectiv de muncã aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sã acorde concediu, pânã la sfârşitul anului urmãtor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnã la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnã neefectuat este permisã numai în cazul încetãrii contractului individual de muncã.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare concediu odihna personal din sanatate ionascu2011 ionascu2011 1.Concediu de odihna se poate acorda pt anii anteriori (in cazul in care nu a fost acordat ) 2. Daca intr-un an calendaristic au existat si concedii medicale ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat alexlipo88 alexlipo88 Stiti daca, concediul de odihna pe anul in curs care nu s-a dat de catre angajator mai poate fi luat anul viitor sau trebuie luat anul asta? Din 22 de zile ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna SIIA SIIA este legal sa fie diminuat concediul de odihna proportional cu zilele de concediu medical avute intr-un an? (vezi toată discuția)