avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contract de comodat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contract de comodat

Buna! Va rog sa ma ajutati intr-o problema.
In cazul in cand o firma a vandut unei alte firme un camion iar cel care l-a cumparat nu l-a achitat inca dar vrea sa obtina pentru acel camion licenta de transport se poate face un contract de comodat pentru acel camion pana in momentul cand va fi platit total sau poate obtine licenta pe baza facturii?
Camionul are toate actele si verificarile valabile!
Va multumesc!:">
Dacă a fost vîndut, înseamnă că acel camion a devenit proprietatea cumpărătorului. Vînzătorul nemaifiind proprietar, nu mai poate încheia un contract de comodat, el nemaiavînd proprietatea bunului, din conţinutul căreia să transmită dreptul de folosinţă.

Contractul de comodat fiind un contract real, el presupune tradiţiunea bunului, adică trecerea lui în mîna comodatarului ca o condiţie de validitate a contractului. De altfel, nici nu văd cum ar putea cea de-a doua firmă să folosească mijlocul de transport fără să-l stăpînească în fapt. Iar odată ce i-a fast transmis, nu văd de ce nu s-ar face acest lucru în temeiul actului de vînzare şi trebuie găsit un artificiu precum comodatul. Mai ales că, intrînd în posesia bunului în temeiul contractului de comodat, poate refuza restituirea lui invocînd contractul de vînzare prin care a devenit proprietar.

Dacă doriţi o garanţie pentru plata preţului, luaţi autocamionul în gaj, pe Legea 99/1999. E mai simplu.

Liviu S.Bordaş
cumparatorul devine proprietar din momentul perfectarii acordului de vointa dintre parti, independent de remiterea bunului. chiar daca nu a achitat inca factura, el este acum noul proprietar al camionului, deci are posibilitatea sa faca toate demersurile necesare pentru obtinerea licentelor de transport.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am cumpărat un t.i.r. în stare bună, când m-am dus să îl iau era epavă. mai pot să îmi recuperez banii? Mitra Mitra In urma cu sase luni am cumparat \"de la distanta\" un autocamion cu remorca, de la o persoana cunoscuta, de incredere, din alta localitate, la 400 km ... (vezi toată discuția)
Cumparare si inscriere camion pe firma fara timbru de mediu StefanTiganus StefanTiganus Buna seara, daca o anume persoana X vrea sa cumpere un camion de la o persoana Y si sa-l foloseasca in cadrul unei firme, ce trebuie sa faca si mai ales cum, ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de comodat lucabuluca lucabuluca Acum un an, impreuna cu prietenul meu am deschis o firma. Sediul social se afla la adresa apartamentului tatalui meu. Din luna iunie am renuntat la partea mea, ... (vezi toată discuția)