avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Bunã ziua, doresc o informaþie de la un avocat ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Bunã ziua, doresc o informaþie de la un avocat specializat în proprietate intelectuala - desene si modele

ma judec cu o firma, care afirma ca i-am copiat. mai exact fac rame de iconite. firma respectiva s-a inscris la OSIM, dupa care m-a dat in judecata. intre timp m-am inscris si eu la OSIM, am fost chemat in judecata pe ordonanta presedentiala, si lor li s-a respins cererea ca ,, inadmisibila. acum m-am trezit dupa 3 saptamani de la instanta ca sunt chemat la politie ca am dosar penal. pot avea probleme?, dat fiind faptul ca lor pe data de 31 martie li s-a emis certificatul de la osim, iar eu am abia 2 luni de cand m-am inregistrat???
Cel mai recent răspuns: alxfirst , utilizator 13:05, 31 Mai 2012
In cazul de fata, ceea ce conteaza este faptul daca ramele Dumneavoastra sunt IDENTICE cu ramele firmei, astfel cum acele rame au fost publicate in Buletinul Oficial al OSIM. Ca urmare, comparatia identitatii se poate face numai intre ramele Dvs si reprezentarile grafice ale modelelor firmei, publicate in Buletinul Oficial. Legea considera ca modelele sunt identice in cazul in care trasaturile lor caracteristice sunt identice, putand diferi doar prin detalii nesimnificative( detaliile nesemnificative sunt cele care nu determina caracterul individual : de exemplu in cazul Dvs aceaste caracteristici individuale ar putea fi o mica schimbare a rotunjimilor sau colturilor ramelor). V-am dat aceste informatii ale prevederilor legii deoarece este foarte important ca o Expertiza tehnica oficiala ( ceruta eventual de Dvs in procedura politiei de analiza a unei posibile contrafaceri sau in procedura de stabilire a contrafacerii in instanta ) sa stabileasca exact daca modelele ramelor sunt IDENTICE, deoarece numai IDENTITATEA este conditia contrafacerii unui model (de exemplu forma sau ornametatia ramei poate fi deseori diferita de forma sau ornamentatia unui model inregistrat).

Daca identitatea exista, atunci ati mai avea o sansa minima sa demonstrati ca anterior datei de depozit( data depunerii cererii de inregistrare la OSIM) a modelului de rama apartinand firmei respective, Dumneavoastra ati facut public modelul ramei Dumneavoastra. Atentie insa ca dovada unei asemenea publicari, trebuie sa poarte o data certa. Asta inseamna ca un document care atesta aceasta publicare de catre Dvs trebuie sa poarte o data la care modelul Dvs a fost facut public. Documentul poate vorbi despre o expunere a modelului, o utilizare in comert a modelului, un pliant datat, un spot publicitar pentru care aveti incheiat un contract de publicitate cu data certa a incheierii lui etc.Si in cazul in care modelul Dvs a fost prezentat la o reuniune sau in fata unui public, va trebui ca documentul care atesta aceasta prezentare orala sa cetifice o data la care aceasta prezentare a fost facuta.

Probabil ca ordonanta presedentiala li s-a respins cererea ca inadmisibila deoarece pentru modelul firmei nu era eliberat certificatul de inregistrare. Dvs nu ati precizat motivul.








va multumesc mult pentru raspuns. va precizez ca au avut certificatul depus la dosar. dar vreau sa va mai spun ca ei au declarat ca din anul 2007 comercializeaza asfel de produse prin diferite targuri, si au depus la dosarul de instanta chiar si documente care atesta faptul ca ei au vandut in mai multe locuri astfel de produse,insotite de cd-uri
Buna seara,
Imi permit sa fac si eu o mica completare.

Destul de frecvent, inregistrarea la OSIM ( depunerea cererii de desen/model) se face dupa actul de comercializare a produslui respectiv.
In aceasta situatie, puteti cere anularea in instanta a modelului pentru lipsa de noutate (vedeti art. 6 alin 2 si prevederile art. 42 din legea 129/1992, REPUBLICATA).

Cu alte cuvinte exista cel putin teoretic sansa pentru dvs. de a demonstra ca firma respectiva a comercializat obiectele respective, inainte de constituirea depozitului la OSIM ( facturi, chitante, bonuri fiscale generate de actul de vanzare catre diversi clienti, reclame, publicitate, etc.

cele bune!
va multumesc.
Asa este, tocmai prin documentele depuse de ei la dosar, dupa care puteti obtine copii, puteti formula o cerere de anulare a modelului industrial deoarece nu prezinta noutate. Astfel ei raman fara dreptul asupra desenului sau modelului si actiunile in instanta vor fi anulate.
Noutatea este calitatea de baza a unui desen sau model pentru a putea fi inregistrat.
Si modelul dumneavoastra daca este identic si l-ati mai facut public inainte de aplicare la OSIM poate fi lovit de nulitate.
Daca vreti sa nu mai aveti probleme de acest gen in viitor, gasiti un ziar la care este mai ieftin sa publicati un anunt cu poza, si puneti poza tuturor produselor pe care le comercializati. Astfel nimeni nu o sa mai poata obtine drept exclusiv de folosiinta sau sa va dea in judecata sau sa va interzica sa folositi acele modele. Este mai ieftin decat inregistrarea la OSIM a multor modele.
* pastrati copii ale ziarelor publicate precum si chitanta de plata a anunturilor si formularul de anunt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modele/desene industriale folosite fãrã acordul proprietarului de drept nadox nadox Acum 7 ani, in 2005 am inregistrat la Osim mai multe modele/desene industriale pentru citeva produse pe care incepeam sa le import si comercializez. Dupa ... (vezi toată discuția)
Asemanari nume marca osim martins martins Buna ziua Am domeniul de internet www.exemplu.ro domeniu ce va fi legat de un site, ce nu are legatura cu cafeaua marca inregistrata exempllu. Inainte de a ... (vezi toată discuția)
Dreptul asupra conceptului de afisare alex_16mai alex_16mai firma X se ocupa cu afise publicitare si sustine ca are drepturi asupra desenului/ modelului industrial, iar sigla este inregistrata la OSIM. deasemenea, ei ... (vezi toată discuția)