Cererea de divort se depune la judecatoria in raza careia ati avut ultimul domiciliu comun.... si nu unde va e mai usor.
Da puteti divorta in fata notarului public, depunand acolo o cerere si platind (tot ca si la judecatorie (nu tribunal) o taxa.
In ambele cazuri veti merge impreuna si va veti da acordul. De asemenea tot la notarul i nraza caruia ati domiciliat ultima data impreuna se depune cererea de divort.
De cand suntem casatoriti nu am avut niciodata pe buletin domiciliu comun..Am stat cu chirie si fiecare a ramas cu domiciliul de dinainte de casatorie..El la arges eu la valcea.
Deci , daca ai un copil minor si suntem de acortdse poate desface casatoria?
Dupa desfacerea casatoriei la notar cum se stabileste tutela copilului..copilul locuind cu mine?Tot la notar?sau tre sa ne dam in judecata?
Din discutie am inteles ca ceea ce va interesea, de fapt, nu este unde se judecata divortul ci sa terminati mai repede sa nu fie nevoie sa faceti drumuri inutile si sa scapati de stresul pe care il presupune experienta unui divort . V-ati gandit sa obtineti toate acestea prin mediere ?
Tutela stiu ca prin instanta trebuie sa introduceti cerere. Dar nu sub forma "ne dam in judecata", ci ceva de genul "stabilire program minor, tutela" in care stabiliti un program in care tatal isi va vizita copilul si desigur in respectiva cerere, veti solicita, ca minorul sa ramana in grija dvs si obligarea tatalui la o pensie alimentara, in functie de venitul sau, ori stabiliti tot de comun acord si cuantumul pensiei.
Chiar daca ati stat in chirie, ati avut contract de inchiriere cu proprietarul... apoi, cununia ati facut-o la o primarie... in valcea sau in arges, deci divortati la judecatoria/ notarul in raza caruia ati incheiat casatoria si ati avut domiciliul, respectiv ati locuit in chirie. In cod spune clar in: Art. 38^3
Cand cererea de divort este depusa la primaria unde s-a incheiat casatoria, ofiterul de stare civila, dupa emiterea certificatului de divort, face cuvenita mentiune in actul de casatorie.
In cazul depunerii cererii la primaria in a carei raza teritoriala sotii au avut ultima locuinta comuna, ofiterul de stare civila emite certificatul de divort si inainteaza, de indata, o copie certificata de pe acesta la primaria locului unde s-a incheiat casatoria, spre a se face mentiune in actul de casatorie.
In cazul constatarii divortului de catre notarul public, acesta emite certificatul de divort si inainteaza, de indata, o copie certificata de pe acesta la primaria locului unde s-a incheiat casatoria, spre a se face mentiune in actul de casatorie.
Cererea se depune la judecatoria unde ati avut ultimul domiciliu in fapt, nu conteaza cel din acte.
Nu puteti divorta la mediator, ci cel mult sa fiti ajutati sa ajungeti la o intelegere mai rapida, insa implica costuri.
Cel mai putin costisitor ar fi in fata notarului public, dar trebuie sa cadet de acord asupra mai multor aspecte si anume: desfacerea casatoriei, numele pe care il veti purta dupa divort, stabilirea unei custodii comune fata de minor (adica ambii parinti sa ia deciziile in ceea ce-l priveste pe minor), stabilirea domiciliului minorului si a unui program de vizitare, precum si a pensiei de intretinere.
Doar cd sunteti pe deplin de acord in toate aceste privinte enumerate puteti divorta la notar. Altfel, numai prin intremediul instantei de judecata.