avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proces mostenire/succesiune intre frati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proces mostenire/succesiune intre frati

Buna ziua,

Doresc a afla raspunsuri si sprijinul unui avocat pentru un eventual proces de mostenire care are ca si obiect un imobil cu gradina.

Cazul este urmatorul:

Casa a fost jumatate pe numele bunicii si jumatate pe numele bunicului meu. Dupa moartea bunicii, jumatatea sa a fost impartita intre bunicul meu si cei doi fii. Apoi, pe ascuns, bunicul a lasat prin contract vanzare-cumparare partea sa din casa fiului mai mare (unchiul meu). Mentionez ca pretul platit a fost foarte mic si doar pe hartie, iar bunicul a suferit de Altzheimer dupa moartea bunicii (in ultimii 7 ani boala s-a agravat treptat) si a decedat in urma cu o saptamana.

Intrebarile la care caut raspuns sunt urmatoarele:

1. Care sunt sansele de a castiga in istanta un proces de simulate a unei donatii pentru actul de vanzare-cumparare? Care sunt costurile unui asemenea proces?

2. In cazul in care tatal meu nu a facut documentul de acceptare al succesiunii pentru partea bunicii la 6 luni dupa moartea acesteia, exista riscul de a ramane si fara cei 19% din casa care nu sunt pe numele unchiului si legal ar trebui sa ii revina?

3. Care este limita de timp care i se poate impune unchiului pentru a plati solda/ compensarea pentru cei 19% din casa catre tatal meu?

4. Exista posibilitatea de a solicita ca in locul soldei (banilor) sa se cedeze 19% din terenul din jurul casei+ echivalentul a 19% din casa tot in teren?

5. Poate tatal meu sa transfere dreptul de mostenire pe numele meu (fiica) inainte de disputarea mostenirii?

Va multumesc anticipat,
Cu stima,
M.
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 14:25, 13 Mai 2012
1. Sansele se pot cantari in raport de probele de care dispuneti pentru a dovedi simulatia. Costurile unui asemenea proces se calculeaza in raport de valoarea imobilului.

2.Ati scris in postare ca partea bunicii s-a impartit intre bunic si cei doi fii. Cum s-a realizat faptic aceasta imparteala? S-a obtinut certificat de mostenitor? Fiecare a luat in stapanire o parte din imobil? Actele de acceptare a succesiunii pot fi si tacite, nu doar exprese.
In cazul in care tatal dvs. nu a facut niciun act de acceptare, raspunsul este : da, exista posibilitatea sa piarda si ceea ce i s-ar fi cuvenit din mostenirea de pe urma bunicii.

3. Se numeste sulta, nu solda. Solda este remuneratia soldatilor. Sulta este contravaloarea cotei de coproprietate care se datoreaza in situatia in care nu este posibil un partaj in natura a bunului. Sulta trebuie platita imediat ce hotararea de partaj a ramas definitiva sau in termenul stabilit de instanta pentru plata acesteia.

4.Aceasta chestiune tine de modalitatea de efectuare a partajului. Se efectueaza o expertiza topografica pentru a se stabili daca este posibila partajarea in natura sau nu.

5.Inainte de dezbaterea succesiunii nu va poate transmite drepturile. Dupa dezbaterea succesiunii, dar mai inainte de efectuarea partajului, acest lucru este posibil.
Trebuie sa va luati toate actele pe care le aveti si sa mergeti la un avocat pt un sfat avizat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa-mostenire ely_3n ely_3n O sa trec direct la problema fara a mai recurge la vreo introducere. Povestea pe scurt Eu si parintii mei am vandut apartamentul in care stateam si ne-am ... (vezi toată discuția)
Moștenire Rzsolt Rzsolt Bună ziua. Intrebarea este pentru părinții mei. Părinții mei locuiesc de 25 de ani la casa părintească. Fratii tatălui acum vor să ceară partea lor. ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu bucluc radu.gurita radu.gurita Stau cu familia intr-o casa mostenita de la mama,care la randul ei a mostenit-o de la parinti. Mama mea a decedat in 1993, avand act de succesiune dupa ... (vezi toată discuția)