avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante si penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante si penalizari

Buna ziua . Avand probleme la asociatia din care fac parte, va rog a ma ajuta cu lamuriri macar in aceasta privinta . Din motive personale si financiare(sotul nu lucreaza), am ramas datoare la asociatie cu o suma destul de mare, drept pt care am fost data in judecata . Mentionez ca am mai fost data in judecata in 2010, din 2011 s-a facut proprire pe salar pentru Hotararea obtinuta, din care mai am de achitat cam 800 lei. Acum de curand am fost iar data in judecata de catre asociatie, ei la sumele restante datorate catre ei au trecut si suma care inca mi-a ramas de retinut din salar. Este oare corect ? Chiar daca am poprire pe salar pentru suma de 2.500 lei, asociatia prin noua chemare in judecat a trecut in restante si cuantumul hotararii anterioare pentru care au calculat in continuare penalizari pina la zi, motivand ca orice suma restanta se penalizeaza. Oare este corect si ce as putea face ? Sincera sa fiu eu care nu prea ma pricep la drept, aceasta NU este orice suma, ESTE o Hotarare Judecatoreasca. Va rog ajutati-ma pentru ca nu mi se pare logic si corect ca, odata ce s-au calculat penalizari si s-a obtinut o hotarare judecatoreasca, sa se calculeze alte penalizari la aceeasi suma. Pentru acest lucru as putea sa chem in judecata asociatia cerind daune morale si materiale? Va multumesc pentru timpul acordat si astept un raspuns din partea d-voastra. Cu respect.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 18:33, 14 Mai 2012
Asociatia are dreptul sa calculeze penalizari de intarziere pana la achitarea debitului. O hotarare judecatoreasca pronuntata nu inseamna ca nu mai curg penalizari. Pentru fiecare luna restanta curg penalizari distincte in functie de numarul de zile de intarziere pana la data achitarii de catre dvs.
Chiar si executorul judecatoresc actualizeaza suma restanta.
Intr-adevar, asociatia va calculeaza penalizari in continuare la sumele neachitate inca, chiar daca vi se face poprire pe salariu.
Teoretic, ati fi putut sa le achitati imediat dupa obtinerea precedentei hotarari judecatoresti si in acest caz nu mai erati penalizata.
Actiunea de aplicare penalitati la sumele cu titlu de restanta este temeinica
Nu aveti temei legal pentru eventuala actionare in instanta,in conditiile in care recunoasteti ca va inregistrati in evidenta asociatiei de proprietari cu restante neachitate in termenul legal stabilit in listele de intretinere
tavy_cj a scris:

...as putea sa chem in judecata asociatia cerind daune morale si materiale?

Asociatia a procedat corect iar dumneavostra daca vreti sa o dati in judecata o sa cheltuiti sume suplimentare. Acei bani pe care i-ati cheltui in instanta, mai bine-i platiti la asociatie.
Oricum nu are rost sa-i dati in judecta chiar daca cei de la asociatie ar fi gresit cu ceva in listele afisate, in stabilirea restantelor si penalizarilor. Nu are sens sa-i actionati in instanta atat timp cat va aflati in proces acum. Aveti posibilitatea sa acceptati acum in instanta sumele solicitate de asociatie iar instanta poate sa decida modalitatea de plata (poate, la solicitarea dv instanta sa esaloneze sumele...) sau puteti sa nu recunoasteti sumele solicitate, sa solicitati instantei efectuarea unei expertize (pe care o platiti) s.a.m.d.
Ceea ce ati solicita instantei in alt proces, solicitati acum in acesta deschis de asociatie.

Totusi nu inteleg legile din tara asta mai ales legea care prevede ca NU se pun penalizari la penalizari . :help: Suma pt care am fost dat in judecata, au fost puse penalizari la ea , ori dupa ce s-a dat Hotararea aceasta suma a fost iarasi adaugata la restante si bine-nteles iarasi sau pus penalizari respectivei sume. X-( .

Alte discuții în legătură

Penalitati loredana34 loredana34 buna ziua, m-am trezit peste noapte cu penalitati foarte mari la intretinere motivul acestora fiind ca asociatia a fost data in judecata si asa s-au calculat ... (vezi toată discuția)
Este legal să se perceapă penalități la un debit stabilit prin hotărâre judecătorească? robert477 robert477 Buna ziua! In baza unei hotarari judecatoresti pentru neplata intretinerii si a penalitatilor, am fost executat silit. In baza unui acord cu Asociatia de ... (vezi toată discuția)
Penalizari intretinere laura_dinu laura_dinu Buna ziua, locuiesc intr-un apartament de 3 camere, suntem 7 persoane dintre care 2 minori. Am avut niste probleme si nu am putut plati intretinerea la timp, ... (vezi toată discuția)