Buna ziua, locuiesc intr-un apartament de 3 camere, suntem 7 persoane dintre care 2 minori. Am avut niste probleme si nu am putut plati intretinerea la timp, iar luna trecuta am facut rost de bani si am platit toata restanta, iar astazi primesc prin posta o instintare ,care ma anunta ca daca nu platesc pana la sfarsitul lunii penalizarea, vom fi dati in judecata.Se poate face asta? Stiam ca sunt obligati sa stearga penalizarea daca, suma restanta a fost achitata toata. Nu este prima oara cand platesc intretinerea la zi, si cu toate astea nu imi sterg penalizarea. Acum cativa ani mi-au zis sa fac o cerere pentru anularea penalizarii, am facut-o si dupa aceea s-au facut ca ploua. Cum pot sa rezolv situatia, pentru ca nu am de unde sa scot 5000 lei pana la sfarsitul luni.
Ceea ce stiti dv. in legatura cu stergerea penalizarilor daca platiti cotele restante in intregime era obiectul legii 175/2010 care a avut termen de aplicare un singur an intre iulie 2010 si iulie 2011, cand aceasta prevedere din lege a iesit din vigoare.
Asadar penalizarile nu se sterg, ramane sa le platiti.
Nu exista dispozitie in vigoare care sa exonereze proprietarul de la plata penalitatilor aplicate la sumele cu titlu de restanta neachitate in termenul stabilit
Aveti posibilitatea sa negociati incheierea unui angajament de plata cu asociatia de proprietari
Incasarea nu s-a facut corect. Trebuia sa incaseze in ordinea scadentei, respectiv cota si penalizarea. Daca nu s-a intamplat asa ati primit deja un ajutor din partea asociatiei pentru ca a fost stopat calculul penalizarilor. Trebuie vazut daca sunt corect calculate cu respectarea legii si a hoat.adunarii generale. Este important ca acest calcul sa fie corect facut sa se respecte procentul de penalitati stabilit in adunarea generala. Solicitati sa vedeti acest lucru ( aveti dreptul sa consultati P.V.). Daca nu este hotarat in ad.gen. ar trebui sa nu le platiti. Vedeti si ce vechime au.
Care este penalizarea maxima pe zi, care se poate lua? Pe internet am gasit 0,2%, dar pe forumuri mai vechi, la noi in bloc se i-a 0,6%. Restanta este de cativa ani, nu de acum, este casa mamei mele, si restanta e dinainte de a ma muta eu cu ea, presupun ca nu se prescrie:D (glumesc, evident).
Coeficientul de penalizare este cel care a fost aprobat in asociatia dv. in sistemul de penalizare propriu.
In lege este prevazut ca fiind maxim de 0.2% / zi de intarziere (fata de data scadentadin lista fiecarei luni). Asta inseamna 6% / luna - cred ca asta ati vazut pe unele forumuri.