avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modalitatea de calcul a platilor de restante la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modalitatea de calcul a platilor de restante la intretinere.

Concret este vb de o restanta pe trei luni la intretinere.Am fost sa fac plata la o parte din suma si administratorul nu mi-a dat nici o explicatie clara la modul de repartizare a platii respectiv cat din suma achitata se repartizeaza in contul intretinerii restante si cat din suma in contul de penalitate ca sa pot sa-mi fac si eu o socoteala clara si sa stiu cu ce suma raman de plata in continuare . Mi-a spus ca nu exista o lege care sa stabilieasca clar cum se imparte suma pe care o platesti si ca el repartizeaza sumele asa cam ,, dupa ureche ''. Nu mi se pare corect sa nu ai o baza de calcul clara dupa care sa repartizezi incasarea .Doresc sa stiu daca este posibil daca exista o lege care stabileste precis cum se fac incasarile ca sa pot sa am un argument serios de discutie cu dansul .
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:18, 17 August 2015
Ordinea de stingere a datoriilor, este reglementata de art. 1506-1509 din Noul Cod civil adoptat prin Legea nr. 287/2009, republicata
Noile dispozitii lasa la latitudinea partilor sa stabileasca ordinea de stingere a datoriilor.
Asociatia de proprietari prin adunarea generala sau in comitetul executiv,poate dispune ordinea stingerii datoriilor.
Este si in interesul proprietarului sa achite intregul debit,daca achita numai suma de baza sau penalitatea,ramand in evidenta asociatiei de proprietari cu sume cu titlu de restanta, care pot genera noi penalitati.
@DanaP70

Pentru trei luni restanta penalizarile nu pot fi decat de cativa zeci de lei.
Daca administratorul lucreaza "dupa ureche" si mai are si proasta inspiratie sa-si exprime modestia calitatii profesionale, probabil ca o sa va incaseze toata penalizarea si ce va ramane este cota de intretinere curata, fara penalizare. Este cea mai proasta varianta pentru dv.

Mai are varianta de a imparti suma achitata, proportional intre cotele restante si penalizari, astfel incat, daca platiti 50% din ce datorati, sa va ia 50% din penalizari si 50% din cotele principale. ceea ce, dupa parereamea ar fi cel mai corect mod de repartizare a sumei partiale incasate.

Si mai e varianta sa va incaseze numai cotele si sa va lase pentru data viitoare incasarea penalizarilor, varianta deloc plauzibila.

Uitati-va pe lista de plata si spuneti-ne ce suma aveti la cheltuieli de intretinere si ce suma la penalizari.
Daca astazi apare la asociatia noastra un proprietar care nu a platit intretinerea pe ultimile trei luni (aprilie, mai, iunie) o sa constate ca are de plata 310 lei la intretinere si 6,20 lei penalizari. Daca-i da casierului acum 200 lei este logic sa-i scada 6,20 lei la penalizari si 193.80 lei din intretinere. Mai ramane de plata 110 lei care este o suma mai mica chiar decat cea aferenta lunii iunie, afisata pe 18 iulie si care se va penaliza abia in 18 septembrie daca nu va fi platita pana atunci.

Conret ce sume aveti dumneavoastra acumulate in trei luni de vara?
Interventie moderator

@amvirdan

Va raspund aici pentru toate topicurile in care scrieti cate o propozitie cu totul generala si care nu va demonstreaza competenta.
Iata ce raspuns i-ati dat utilizatoarei din acest topic, utilizatoare care intreba clar si precis:
....Doresc sa stiu daca este posibil daca exista o lege care stabileste precis cum se fac incasarile ca sa pot sa am un argument serios de discutie cu dansul .

Iar dv. raspundeti:
Cea mai sigura metoda este sa aveti restanta zero de azi inainte.


Ati incalcat punctul 2.4 din Regulamentul forumului care spune:
2.4. Posturile fara continut sau cu continut inutil, care nu folosesc discutiei ([de acord], [super], „asa e”, postarile laconice precum si cele care repeta un raspuns deja postat la problema in discutie sunt uneori enervante. Posturile trebuie sa fie bazate pe argumente, si sa aduca un plus de valoare discutiei.
Desigur ca, in mod inevitabil, raspunsurile vor contine o doza de subiectivism datorata interpretarii sau practicii proprii, insa ne-am dori sa nu sustii pozitii categorice fara sa aduci argumente in acest sens (de exemplu: „Cota de participare la profit a salariatilor este considerata venit asimilat salariului?” „Da” ). Asemenea mesaje pot fi sterse fara vreo notificare catre utilizatorul in cauza.

.... si ca moderator am dreptul sa sterg mesajele care nu aduc plus de valoare, care nu sunt argumentate fie si gresit, ca al dv. in cazul de fata.

Utilizatoarea nu a intrebat despre metoda si cum ar fi bine ca sa nu fie rau, ci a intrebat concret daca exista o lege. Daca nu stiti, daca nu puteti sa cautati, daca nu aveti timp sa va aplecati asupra unui raspuns concret, atunci, va rog, sa nu mai postati in forum de dragul punctajului.
Nu eu v-am denigrat, ci singur va afectati valoarea.
Eu imi permit sa mai dau raspunsuri gresite sau incomplete si imi asum corectia din partea celorlalti participanti la discutie mai capabili decat mine pentru ca nu urmaresc niciun interes profesional.
Dv. nu va puteti permite acest lucru. Prietenii stiu de ce, iar eu v-am facut un bine stergandu-va un raspuns inadecvat.
Dar daca insistati, pot sa va las un timp sa va demonstrati valoarea, atentionandu-va in avans ca, procedand ca in acest exemplu, incalcati acest punct 2.4 din Regulament.

Si trebuie sa mai stiti un lucru. Acesta este un forum in primul plan profesional si abia in plan secund de taclale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari ursulina ursulina Bună ziua! Sunt administrator şi am următoarea problemă. Am un restanţier care are o datorie de 2300 lei, cu care sunt în proces. Pentru o factură ... (vezi toată discuția)
Penalitati gera905 gera905 Buna seara. Daca taxe locative/luna sunt de exemplu 50 lei si fondul de rulment 40 lei , pe lista de plata ar trebui sa figureze total plata 90 lei ? Sau ar ... (vezi toată discuția)
Penalitati otto2007 otto2007 1. Pentru a calcula si aplica penalizari la sume restante este necesara hotararea adunarii generale a proprietarilor? 2. Cine este raspunzator pentru sumele ... (vezi toată discuția)