avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati

Buna seara.
Daca taxe locative/luna sunt de exemplu 50 lei si fondul de rulment 40 lei , pe lista de plata ar trebui sa figureze total plata 90 lei ? Sau ar trebui hotarare de com. exec. ptr.aceasta. Deoarece administratorul trece la restante fondul de rulment si f. reparatii oamenii nu vor sa achite decat taxe locative nu si acele sume care reprezinta f.rulment, f.reparatii. Astfel, ptr. acele sume nu recuperam penalizarile de restanta, luna de luna.
Si inca o intrebare, va rog, dintr-o suma cu care vine omul sa-si plateasca intretinerea in care are si penalizari, se se incaseaza intai penalizarile si apoi debitul? va rog art. de lege.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 10:30, 17 Mai 2016
Intr-o asociatie de proprietari nu se percep taxe.
Proprietarii, conform legii 230/2007 si HG 1588/2007, trebuie sa plateasca sumele repartizate pe listele lunare, pana la termenele afisate pe liste.
In aceste liste se repartizeaza cheltuielile lunare (probabil ceea ce dv considerati ca ar fi taxe). Pe aceeasi lista de plata se afiseaza pe coloane distincte sumele ce trebuiesc platite de fiecare proprietar ca fond de repartii (sau cota parte din valoarea unor repartii), fondul de rulment datorat conform legii ( o suma care sa acopere cheltuiala pe luna cea mai scumpa din an), penalizarile calculate pentru sumele restante...
Sigur ca aceste sume se aduna pentru fiecare iar pe o colana figureaza total de plata, total ce poate cuprinde atat intretinerea curenta cat si fondurile, penalizarile... tot ce trebuie sa se plateasca. Asadar in cazul aratat de dumneavoastra e corect sa apara pe lista de plata 50 lei intretinere pe o coloana, 40 lei fond de rulment pe alta coloana si total de plata 90 lei pe o alta coloana.
Penalizari se aplica pentru orice suma neachitata la termen, indiferent ca discutam de cheltuielile de intretinere, repartii, fond de rulment...

Cand sunt restante, acestea se sting la fiecare incasare, in ordine cronologica.
adunarea generala poate hotara ca restantele la fonduri sa nu fie penalizate.
De regula, orice obligatie neplatita la timp se penalizeaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond reparatii Daniela Mihaela 9 Daniela Mihaela 9 Daca pt fond reparatii se taie chitanta separata, atunci acesta nu se mai poate include pe lista de plata, in coloana separata, inainte de total, ca pana acum. ... (vezi toată discuția)
Penalitati pt fondul de reparatii respectiv fondul de rulment..??? Anisina Anisina Sa spunem asa....s-a stabilit in cadrul asociatiei de proprietari ca mai mult de jum +1 din locatari au fost de acord cu efectuarea unor lucrari de reamenajare ... (vezi toată discuția)
Penalizari intretinere agabi80 agabi80 Buna seara, Am si eu o intrebare legata de restante si fondul de rulment. Eu am fondul de rulment de 280 ron iar total sume restante la intretinere pe 4 luni ... (vezi toată discuția)