avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari intretinere

Buna seara,
Am si eu o intrebare legata de restante si fondul de rulment. Eu am fondul de rulment de 280 ron iar total sume restante la intretinere pe 4 luni dar sumele adunate insumeaza suma de 250 ron. Administratora mi-a pus penalizare pe fiecare luna unde insumeaza aproximativ 30 ron. Are dreptul sa imi puna penalizare daca eu am fond de rullment iar sumele restante nu depasesc fondul de rulment?
Multumesc
Astept raspuns
Exista dispozitii concrete pentru aplicare penalitati la orice suma cu titlu de restanta,
neachitata in termenul stabilit
Art 49 din L nr 230/2007 privitoare la aplicarea de penalitati,nu conditioneaza aplicarea acestora de existenta fondurilor de rulment sau de reparatii ci,Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.

Legiuitorul nu conditionat aplicarea penalitatilor de existenta fondurilor de rulment si de reparatii
In sistemul propriu de penalizare al blocului se stipuleaza daca se tine cont sau nu de fondul de rulment.
Da are dreptul sa iti puna penalizari chiar daca aveti fond de rulment si orice suma ce trebuie sa o platiti si nu o platiti la timp.
Ganditi-va ca si facturile pe care trebuie sa le platesca dansa au si ele termen si apoi penalizari.
Chiar daca ar proceda cum spuneti dumneavoastra adica v-ar acoperi o parte din suma cu fondul de rulment ati fi apoi restanta la fondul de rulment si s-ar aplica penalizari deci tot aia e.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2015
w_v_w_v, utilizator
w_v_w_v a scris:

Da, are dreptul sa iti puna penalizari chiar daca aveti fond de rulment si orice suma ce trebuie sa o platiti si nu o platiti la timp.
Ganditi-va ca si facturile pe care trebuie sa le platesca dansa au si ele termen si apoi penalizari.
Chiar daca ar proceda cum spuneti dumneavoastra adica v-ar acoperi o parte din suma cu fondul de rulment ati fi apoi restanta la fondul de rulment si s-ar aplica penalizari deci tot aia e.


Unii administratorii si presedinti de bloc mai noi în domeniu, au introdus în Statut obligatia ca aplicarea penalizarii de 0,2% sa se faca si asupra fondului de rulment, care apare pe lista de plata cod. 14-6-28, dupa col. 12 „Total de plata“, dar si în col. 15 „Restante din fondul de rulment“, desi penalizarile apar în col. 11 „Penalizari….%/zi“, calculate numai pentru sumele din cotele de întretinere.
*** De ce este gresita aplicarea de penalitati la fondul de rulment ? Pentru ca fondul de rulment este o suma fixa antecalculata ce se ruleaza luna de luna si se reconstituie prin încasarea cheltuielilor finantate din el, ce sunt incluse pe lista de plata sub forma cotelor de întretinere, cote care se penalizeaza odata prin col.11, daca nu sunt încasate în temenul de 50 de zile prevazut de art. 49 alin. (1) si (2), de la afisarea listei de plata. Deci orice suma constituita ca fond de rulment sau adaugata la acesta nu poate fi penalizata întrucât ar reprezenta o dubla penalizare.
Prin art. 49(3) se prevede ca „sumele rezultate din aplicarea penalizarilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.“

I. Conform art. 45-48 din lege cheltuielile asociatiei de proprietari si criteriile de repartizare sunt reglementate, astfel:
Prezentarea în adunarea generala a B.V.C. se va face de comitetul executiv înainte de începutul urmatorului an fiscal (vezi art. 23 alin. 1 din lege care o prevede în trimestrul I) pentru acoperirea cheltuielilor asociatiei, inclusiv fondurile necesare ca:
– fondul de reparatii anual, alimentat în avans, în transe lunare egale, prevazute în lista de plata;
– alte fonduri cu caracter special, nenominalizate de lege (unul ar fi fondul de penalitati, apoi fondul din venituri încasate pentru ancorarea de reclame, fondul din dobânzi bancare).
Observam ca despre fondul de rulment nu se mai vorbeste nimic în Lege, ca si când acesta nu ar mai exista.

II. Potrivit art. 24-25 din HG nr.1588/2007:
Fondul de rulment se dimensioneaza, conform art. 24(1), astfel încât sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice, nivel stabilit pornind de la suma care a fost necesara în anul expirat pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate în luna cu cheltuieliile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei.
Fondul de rulment initial se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotarârii adunarii generale. Reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin încasarea sumelor de plata afisate pe lista de plata a întretinerii. Suplimentarea fondului de rulment se face dupa analizarea necesarului de fond de rulment al anului în curs pâna la nivelul stabilit conform art.24(1) de mai sus. Pentru încasarea fondului de rulment initial sau suplimentar, casierul elibereaza chitanta personalizata separata conform alin.(2) al art. 24 nou si bine introdus. Si noutatea de la alin.(3), este bine venita ce prevede plata fondului de rulment suplimentar de catre chiriasul care este obligat de proprietar, prin contract, la plata cheltuielilor curente, cu sublinierea ca acest fond de rulment suplimentar se va restitui tot chiriasului, nu proprietarului, iar pentru aceasta speta trebuie sa se faca o mentiune speciala în ultima coloana a registrului fondului de rulment cod 14-6-25/a. Atragem atentia ca nici în acest registru nu exista o coloana privind penalizarile, cum nu exista nici pentru dobânzile încasate la fondul depozitat în cont la banca, pentru care evidenta se tine distinct ca fond special, cum este si fondul din penalitati.

[Va sanctionez daca mai gasesc denigrari la adresa presedintilor si administratorilor asociatiilor de proprietari.]
Ultima modificare: Duminică, 13 Decembrie 2015
Admin, administrator
zcx1 poate ati observat iar daca nu va spun ca de multe ori nu le iau apararea la unii administratori si presedinti pentru ca mai sunt dintre acestia care isi fac meseria , dar in comentariu Dumneavoastra referitor la ce spune R O - FAPR , dati mi voie sa nu comentez asa ceva si cred ca mai sunt persoane care sunt in asentimentul meu .

Alte discuții în legătură

Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)
Penalitati papit papit buna seara, am un apartament de 2 camere care este nelocuit. detin un fond de rulment de 280 ron. nu am platit intretinerea si am de dat 287 ron cu ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment -asociatia de locatari Gabriela Tanase Gabriela Tanase Firma la care lucrez este proprietara unui apartament intr-un imobil in care nu exista asociatie de proprietari ci doar Asociatie de locatari. As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)