avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante la intretinere

Buna ziua,
De mai mult timp sunt restantier la intretinere si s-au adaugat si penalitati.Pana in urma cu o luna aveam o datorie de ~4200 ron din care ~1300 ron penalitati.Am reusit sa platesc1700 ron si am ramas cu ~2500ron din care 580 penalitati.De 4 ani eu nu am mai platit la fondul de reparatii al blocului(de atunci a disparut din fisa lunara de la avizier rubrica de restante la fondul de reparatii).Intrebarile mele sunt:
1-E corect sa mi se aloce banii pe care i-am platit ca cote restante la intretinere la penalitati ,eu ramanand in continuare cu intretinere mai mare purtatoare de penalitati sau penalitatile le platesc in momentul in care ajung la zi?
2-Daca eu am restante la intretinere purtatoare de penalitati e normal sa mi se aloce banii la fondul de reparatii(care nu e purtator de penalitati)?
3-Exista o baza legala prin care unii locatari sunt iertati de penalizari si altii nu?
Daca e posibil as dori sa-mi spuneti si legile care reglementeaza situatia mea.
Cu stima,
Emilian

Cel mai recent răspuns: ContSters361354 , utilizator 17:43, 3 Iunie 2015
Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare:
- fondul de reparatii neachitat era cuprins sau nu in suma de 4200 lei?

In general se incaseaza in ordinea vechimii restantelor. In cazul dv. se incaseaza si cote de intretinere, si fond de reparatii, si penalizari, astfel incat sa fiti obligat sa va ganditi ca este in interesul dv. in primul rand sa stingeti toata restanta, iar asociatia sa-si incaseze banii de la dv.

Daca v-ar incasa numai cotele de intretinere, iar fondul de reparatii ar ramane la urma ca si penalizarile, dv. n-ati mai fi tentat sa grabiti plata restantelor .... Intelegeti?

Iar fondul de reparatii ar trebui si el penalizat in cazul in care aveti un sistem propriu de penalizare al asociatiei si care conform legii 230/2007 si a HG 1588/2007 se penalizeaza ca orice suma pusa la plata pe lista de intretinere.

Legea 230/2007
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iunie 2015
elga50, moderator
Buna ziua,
In cei 4200 erau si restantele la fondul de reparatii.
Nedumerirea mea este ca din cei 1700 dati ca sa reduc restantele in jur de 650 au ajuns la penalizari si eu voi continua sa platesc penalitati pe suma restanta.Nu era normal ca intreaga suma sa-mi micsoreze restanta la furnizori si in momentul in care ajungeam la zi sa incep sa platesc penalitati si fondul de rep.
In bloc exista foarte multe ap. carora li s-au sters penalizarile cu toate ca au in continuare restante la intretinere.
Multumesc
In legatura cu modul de incasare v-am explicat mai sus.
Daca fondul de reparatii este inclus in restanta de baza e posibil sa fie si el penalizat.

Ati vorbit cu administratorul sau cu presedintele asociatiei ca sa va lamuriti cat de cat? Ati facut impreuna cu ei un grafic de plata a restantelor, o esalonare? Oricum asta nu va scutea de plata penalizarilor, dar in anumite variante v-ati mai fi micsorat penalizarile, nu prin stergerea lor, ci prin incasarea cu prioritate si intr-o perioada scurta de timp - intr-o singura transa, cel mult 2-3 - a cotelor de baza, urmand ca in cele din urma sa va fie incasate si penalizarile. Pentru asta trebuia sa fie si conducerea asociatiei de acord si, musai, sa fi facut o intelegere scrisa cu comitetul.
De unde stiti ca altor proprietari li s-au sters penalizarile?

A fost o lege (175/2010) care a avut valabilitate numai un an de zile - intre iulie 2010 si iulie 2011 - si care prevedea ca restantierii care isi achita in aceasta perioada restantele sunt absolviti de calculul penalitatilor pentru aceasta perioada. Ceva mai complicat, dar oricum nu mai este in vigoare.
Am vorbit cu amandoi in momentul in care am reusit sa platesc mai mult(1300),dar nu am gasit intelegere.Sa fiu bine inteles:nu ma sustrag de la plata obligatiilor mele(am ajuns restantier pierzandu-mi locul de munca si inca nu m-am redresat complet),dar nu mi se pare corect sa mi se aloce din banii platiti pt restante pt penalitati si pt zugravit scara blocului,eu ramanand sa platesc penalitati in continuare pt o suma mai mara decat cea reala.Pana in urma cu cativa ani chitantele de intretinere aveau tiparite pe ele destinatia banilor platiti(1-cote intretinere,2-penalitati,3- fond reparatii),dar acum eu platesc cote restante intretinere, dar banii se duc in toate cele 3 locuri.
Stiu ca s-au sters penalitatile altor restantieri pt ca fostul adm. mi-a cnfirmat acest lucru(pe mine refuzandu-ma)si urmarind listele afisate de unde acestea au disparut ramanand doar cota de intretinere chiar restanta si fiind avertizat de alti vecini nemultumiti de ceea ce se intampla in bloc.
Cu respect,Emil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli pentru intertinerea nejustificate moitza moitza buna sunt proprietaru unei garsionere si am fost pe timp de 2 ani plecat din tara si am lasat apartamnetu in grija unui asa zis prieten.....iar acuma cand am ... (vezi toată discuția)
Anulare penalizare la plata integrala a cotelor de intretinere andreeaneagu andreeaneagu Buna seara, Va rog sa-mi spuneti daca se anuleaza toata suma adunata la penalizare in momentul platii integrale a tuturor restantelor de la cotele de ... (vezi toată discuția)
Penalitati asociatii de locatari david.imob david.imob Sper ca cineva sa aiba rabdare sa citesca situatia prezentata de mine si sa primesc un sfat competent.Locuiesc intr-un bloc din sector 6 unde avem asociatie de ... (vezi toată discuția)