avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debransare ilegala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debransare ilegala

Va rog sa imi spune-ti care sint consecintele unei debransari ilegale a tot ce se numeste calorifer intr-un apartament.
Mentionez:- nu am datorii la asociatie si nu e o problema hirtia de la ei;
- nu intentionez/ (rezulta din debransare ilegala) sa pacalesc sau sa aduc pagube vecinilor;
- apt. nu este locuit;
- am 2 sapt. la dispozitie timp in care nu reusesc sa incadrez cerere+aprobare+debransare;

Motiv debransare ilegala: - factura extrem de mare apt. nelocuit -nejustifica
- nu stiu citi stiu sau nu, dar dispozitivul care inregistreaza caldura calorifer, nu face diferenta intre caldura ceruta sau nu. Din acest motiv inregistreaza nejustificat si nedorit consum de caldura si in momentul in care este inchis.

Ce amenzi se aplica? Este luat in consideratie de catre asociatie si cei cu citirea caldurii ca apt. nu are in dotare calorifere?




In situatia in care furnizorul de utilitati nu are in evidenta acordul pentru debransare,cand nu exista PV debransare,indiferent de justificarile dvs, interventia dvs este neautorizata
Precizati ca imobilul detine repartitoare de cost,care teoretic ar trebui sa fie functionale,astfel incat in situatia in care apartamentul nu este locuit agentul termic sa fie oprit pe cale de consecinta consumul sa fie O
Daca dvs ati informat asociatia de proprietari ca apartamentul nu este locuit ,care este acea " factura extrem de mare apt nelocuit"
Daca dvs in calitate de beneficiar direct al repartitoarelor de cost ati constatat ca acestea inregistreaza eronat sau nu functioneaza corect,era obligatia dvs sa sesizati oficial unitatea care asigura setrvice-ul repartitoarelor de cost
coco2011 a scris:

Motiv debransare ilegala: - factura extrem de mare apt. nelocuit -nejustifica

Debransati-va legal si nu ilegal.
Faceti demersuri la asociatie, la furnizor si pana in toamna va debransati. Astfel urmatorul sezon rece gaseste apartamentul debransat si o sa platiti doar cotele ce va revin conform legislatiei pentru consumul comun de energie termica (subsol, casa scarii, spatii comune, colane ce trec prin apartament).
Fara amenzi si alte sanctiuni.
Multumesc ptr. raspuns. Am sa am 2 postari ( e prea lung- imi cer scuze). Sint extrem de suparata si afectata. Nu vad solutie legala. Aveti dreptate si sint foarte de acord: debransare legala este cel mai corect. Dar cum?

AP= Asociatie Proprietari
FDT= Furnizor De Utilitati

Stiti cumva ce lege sta la baza refuzului furnizorul de utilitati sa nu ia in consideratie debransare ilegala? Ei au ramas surprinsi de factura emisa de....ei.
Imobilul detine repartitoare functionale. Asociatia este informata: imobilul este nelocuit si au anuntat furnizorul de utilitati (citit repartioare) acest fapt. Factura caldurii pe 5 luni/ imobil nelocuit de 700 RON a fost anuntata/plingere/reclamatie la asociatie in scris. Nici un raspuns.

Eu dau un avans de 1000 RON la intretinere pentru 1 an. In acest timp administratora nu m-a informat ce anume platesc si cum sint impartite cheltuielile. Cert este ca la sfirsitul anului de avans (luna aprilie) figuram cu datoarie. Cind am cerut explicatii admina a raspuns ca urmeaza sa se izoleze tevile la subsol in vara fara sa mentioneze factura de caldura sau alte motive.

Am luat contact telefonic cu FDT (citit repartioare) si aici am descoperit ca AP a cerut in vara anului trecut (2011) ca toate imobilele cu repartitoare sa plateasca ca consum parte comuna (ca si cind nu ar exista repartitoare). Aici este un abuz din cele multe care le-am descoperit la asociatie.

Cererea AP-ului. a avut ca scop micsorarea facturilor ptr. imobilele dotate cu centrale termice (CT putine la nr. dar in proprietatea presedintelui asoc si membrilor comitetlui executiv+ 2, 3 cu proiecte de vara 2012). Legea permite in aceasta situatie AP-ului sa isi puna singura cotele procentuale care revin imobilelor cu centrale termice cu conditia ca imobilele fara CT sa plateasca dupa regula consum parte comuna.
Din acest motiv, AP in speta adminstratora de ex.cind primeste in birou pensionarul cu venit lunar de 800 RON si factura intretinere pe februarie de 280 RON si cere explicatii, primeste raspunsurile cele mai stupide: ?ai teava in perete+ prin baie+ calorifer in baie cu 5 elementi+ toata lumea plateste, fa contestatie la FDT- ei sint de vina? etc. si nici o vorba de cum AP a influientat in mai rau situatia unei categori de oameni.

Lucrarile de izolare vor fi din nou suportate (cu speranta ca o sa rezolve problema facturilor nejustificate ) tot/ si de cei cu venituri mici.
Conditiile care le impune FDT pentru aprobarea de debransare a caloriferelor sint.......interesante. Asta ca sa nu le numesc altfel. FDT zice ca legea le da dreptul sa ceara (dupa info pe care mi le-au dat la telefon a 2-a oara) lucruri socante.: Intrebarile au fost ce e necesar ptr. debransare 1 calorifer, ptr. tot imobilul, si amenda/consecvente ptr. debransare ilegala:
a) Ptr. debransare 1 calorifer: pe linga 2-3 aprobari accesibile care trebuiesc atasate la dosar se impune contor gaze ( care nu e un proiect ieftin) + 30% din salariul lunar (daca salariul mediu este calculat la 1200 RON )
b) Ptr. debransare la toate caloriferele din imobil: aici deja este scenariul unui film de groaza. Pe linga 2-3 dovezi accesibile se cer: cadastre, proiecte tehnice, dovada centrala termica sau panouri electrice sau incalzire prin pardoseala, dovada contor gaze, plata dezechilibrare hidraulica ( de parca se taseaza blocul ca eu scot citeva tancuri din casa), dovada ca a exista repartitoare !!!??? taxe, taxe, taxe etc. Atentie: nu se ia in consideratie calorifer electric. Mda. Am pierdut calculul costurilor.
c) Debransare ilegala: nu voi primi amenda dar voi fi acuzata de furt de energie termica. Am intrebat care sint legile care le da dreptul: nici un raspuns dar a fost amabila sa imi permita sa ii trimit email cu intrebarile si a pus conditia sa ii scriu adresa mea de email altfel nu are cum sa imi trimita retur emai-ul. ? Acum intrebarea e: care e pedeapsa ptr. furt energie termica?
Atunci eu pot sa acuz firma de discriminare? Citeva date concrete despre aceste legi poate cineva sa ma ajute? este nebunie
Nu este de competenta mea dar sint intrigata de ce am sesizat. Aceste conditi impart oamenii intre cetateni clasa A (cei cu venituri bune si in sus) si B (cei cu venituri modeste). Cei din urma par sa nu aiba nici o sansa de debransare.Tratament preferiential a unei categorii de cetateni.
Legea din 2007 ( ref. la Asociatia proprietari) exista un paragraf care stipuleaza anularea deciziilor comitetului executiv daca pagubeste o minoritate. Corectati-ma daca am inteles gresit. Interesant ca nu gasesc aceasta situatie la conditiile impuse ptr. debransare calorifer.

Se pare ca AP (de care vorbesc) este intr-o simbioza perfecta cu toti FDT si proprietarul pagubit este aruncat in toate partile cu bunastiinta de catre aceastia stiind ca are portile inchise ba mai mult, este in pericol de investitii inutile. Astfel AP ma trimite sa fac reclamatie la cei care citesc repartitoarele, cei de acolo imi spun sa debransez caloriferul de la baie ( cind stiu ca nu are nici o legatura cu facturile lor nejustificate, si tot ei mai stiu ca te costa o caruta de bani si un maraton sa il debransezi inutil), pun cap-coada informatiile si realizez pacaleala.

Ca urmare cer debransarea la toate caloriferele. Nu se poate pe cale legala si de la un cetatean cinstit ajung si infractor.

AP si prietenii FDT stiu ca aceste auto-denuntari de nelocuire a imobilului sint aiureala si dau numai o siguranta falsa proprietarilor. Cum pot sa demonstrezi ca nu a locuit nimeni? Sa zicem ca pot. Atunci ma intreaba daca nu cumva am uitata caloriferele deschise? Pot sa dovedesc? Nu. Pun camere de filmat in casa pe 5 luni. Este o dovada ca nu a locuit nimeni? Nu. Aceasta auto-denuntare ref. la nr persoane care locuiesc sau nu in imobil nu poate fi folosita in favoarea proprietarilor. Are valoare ptr. citi bani incaseaza AP- atit.

Nu romanii au inventat ligheane de gheata pe calorifere, prosoape ude, etc, ei le-au preluat din alte colturi ale lumii unde acum repartitoarele au ajuns la gunoi de citiva ani.

Exista informatii tehnice a repartitoarelor unde se mentioneaza (citez putin din brosura) ca masoara sigur si corect cu micile observatii ca (traducere):
- ?Contorul nu poate distinge între căldură dorita şi nedorita;
- Diferentele consumului registrat (dorit si nedorit) sint de obicei minime;
Cit de minima este diferenta?
Experiment nedorit: Din cauza caldurii degajate de citeva motoare iarna se tine usa deschisa pret de citeva ore intr-o incapere destul de mare. Factura caldurii: astronomica. (incalzirea unui imobil privat de 120-150 m2 pe 2 ani). Contestarea facturii: nu e posibila chiar daca ai dovezi. Caloriferul a zburat a doua zi fara nici o problema sau piedica. In vecinatate un optician a primit mai mult la factura.Cauza: lampa halogen. (a avut multi clienti se pare)- experimentul are loc pe alte meleaguri si nici o situatie nu te impinge sa faci ilegalitati.

- Incepe în orice caz, sa registreze dacă temperatura caloriferului ajunge la 31 ° C în
perioadă de 1/9 - 31/5 şi 40 ° C, în perioada de vară 1/6 la 31 / 8.?

Trageti dvs. concluzia.

Sint de acord ca singura si corecta cale sa rezolv lucrurile este cea legala. Asta a fost si impulsul meu cind am sunat la firma sa stiu conditiile de debransare. Ce sa fac daca nu e posibil sa indeplinesc conditiile aberante?

- Nu am timp sa alerg dupa dovezile lor absurde, sa pun CT etc. Nu locuiesc aproape si nici nu am pe cineva care sa se ocupe de completarea dosarului si lucrari de CT sa usureze situatia. Apartamentul nu este locuit si nu intentionez sa il locuiesc permanent in viitorul apropiat si departat. Doresc sa debransez legal. Vreau sa scap de tancurile din casa care sint o catastrofa economica, un tsunami, si doresc sa fie legal si sa ramin intreaga la minte pina atunci. Cum?
Orice ajutor este foarte apreciat. Imi cer scuze ptr. 2 postari
Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2012
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata /debransare calorifer ContSters226650 ContSters226650 Revin cu o intrebare si multumiri anticipate. [b]Situatia[/b][u]: nota plata intretinere extrem de ridicata. Dupa o munca de detectiv am localizat problema ... (vezi toată discuția)
In cazul unui apartament fara ct si fara repartitoare ai carui proprietari au decedat,ce se poate face pentru reducerea costurilor la agentul termic?(..in plus,administrator total necooperant...) larat larat Apartament nelocuit, doresc reducerea/suprimarea costurilor in special in ceea ce priveste agentul termic,cheltuielile fiind substantiale mai ales ca doar vreo ... (vezi toată discuția)
Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)